• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Sportdoelen stellen én bereiken: 8 tips
Leefstijl

Sportdoelen stellen én bereiken: 8 tips

Wil je graag afvallen, spiermassa kweken of fit worden, maar vind je het lastig om het sporten vol te houden? Begin dan vandaag nog met het formuleren van sportdoelen. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat sportdoelen stellen tot betere resultaten leidt. Ontdek 8 tips waarmee je jouw sportdoelen nu wel bereikt!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
25 november 2022

Tip 1: Bepaal je sportdoel en zet deze op papier

Waarschijnlijk heb je al over jouw sportdoelen nagedacht. Je leest dit artikel immers niet voor niets! We raden je aan om de voornemens die je in je hoofd hebt op papier te zetten.

Wanneer jouw sportdoelen zwart op wit staan, kun je beter inschatten of dit daadwerkelijk is wat je wilt bereiken en of het niet te hoog gegrepen is. Wat wil jij met het sporten bereiken?

Afvallen

Wil je graag afvallen? Naast gezonde voeding helpt sporten om overtollige kilo’s kwijt te raken. Zorg dat je dagelijks minimaal een half uur beweegt met een matige tot zware intensiteit. Niet alleen cardio is een goede manier om kilo’s kwijt te raken, maar ook krachttraining doet wonderen. Het stimuleert je lichaam om vet om te zetten in spiermassa. Bijkomend voordeel is dat je je stofwisseling activeert, zodat je ook in rust meer calorieën verbrandt. Nice!

Spieren kweken

Meer spiermassa, mooie lichaamsvormen en sterker worden. Zie je dat wel zitten? Krachttraining helpt je om deze sportdoelen te bereiken. De meest effectieve workouts bestaan uit samengestelde oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Denk bij zo’n samengestelde oefening bijvoorbeeld aan de squat, lunge of de plank, waarmee je naast je buikspieren ook je rugspieren, billen en benen traint.

Fit worden

Wil jij je graag fit voelen? Mooi sportdoel! Door meer te bewegen voel je je gezonder en beter in je vel. Net als bij andere sportdoelen is het belangrijk om een sport te kiezen die je leuk vindt. Op die manier houd je het sporten beter vol en voel je je elke week een beetje fitter.

Betere conditie

As we all know: sporten is dé manier om een betere conditie op te bouwen. Start met hardlopen, zwemmen of HIIT training. Ga niet te snel van start maar bouw het sporten langzaam op. Zo voorkom je niet alleen blessures, maar leg je ook een betere basis voor die top conditie.

Summerbody

Heb jij het voornemen om deze zomer met een mooi gevormd lichaam voor de dag te komen? Het fijne van dit sportdoel is dat je direct een goede stok achter de deur hebt in de vorm van tijd. Onze sportcoach Kasia heeft een 8 weken plan opgesteld waarbij je hard gaat werken aan die perfecte bikini body.

Afvallen na je zwangerschap

Veel vrouwen willen na hun zwangerschap graag wat kilo’s kwijtraken. Je lichaam heeft een geweldige prestatie geleverd, maar is niet meer wat het is geweest. Hoe krijg je weer een platte buik nu je niet meer zwanger bent? Bij dit sportdoel is het belangrijk om niet te snel van start te gaan. 6 tot 8 weken na je bevalling kun je rustig aan beginnen met bijvoorbeeld krachttraining. Dit is goed voor je vetverbranding en spieropbouw. Lastig om tijd te vinden als kersverse ouder? Dan is thuis sporten misschien wat voor jou. Je bepaalt zelf wanneer en waar je sport en bent daardoor een stuk flexibeler.

Tekst gaat verder onder de advertentie >

Behaal jouw sportdoel met Fitchannel

Wil jij afvallen, fit worden, meer kracht of gewoonweg lekker thuis sporten? Bekijk dan de mogelijkheden van Fitchannel!

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community

Tip 2: Bedenk hoe je jouw sportdoel gaat bereiken

Nu je weet wat je wilt bereiken, is het belangrijk om op te schrijven hoe je dit gaat bereiken. Zonder actie geen reactie! Bedenk welke sportactiviteiten jou gaan helpen om jouw sportdoelen te bereiken. Belangrijk is om activiteiten te kiezen die bij je passen. Krijg jij al stress wanneer je alleen al aan hardlopen denkt? Dan gaat dit jou niet helpen om af te vallen. Wellicht is zwemmen of krachttraining meer jouw ding. Het is goed om meerdere activiteiten op te schrijven. Heb je een keer geen tijd om naar het zwembad te gaan, dan kies je een andere activiteit die beter in je planning past.

Tip 3: Stel een concreet einddoel

Nu je weet wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan bereiken, is het tijd om jouw sportdoel concreet te maken. Wanneer wil je jouw einddoel bereikt hebben? En hoe weet je eigenlijk of je jouw einddoel bereikt hebt? Wil je afvallen, bepaal dan niet alleen hoeveel kilo’s je wilt kwijtraken maar ook wanneer je dit wilt hebben bereikt. Het is belangrijk dat je jouw sportdoelen SMART formuleert. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Wanneer jouw sportdoel aan het SMART-principe voldoet, dan ben je klaar om de volgende stap te zetten!

Tip 4: Zorg ervoor dat je sportdoelen realistisch zijn

Belangrijkste regel bij sportdoelen stellen: zorg dat de doelen realistisch zijn. Het is de ‘R’ uit het SMART-principe, maar het gaat vaak verkeerd vandaar dat we je extra op het hart drukken om te kiezen voor doelen die haalbaar zijn en die passen bij jouw persoonlijke situatie. Niets is zo demotiverend als een gevoel van falen. Zeker in het begin. Een handig rekensommetje waarmee je erachter komt hoeveel kilo je kunt kwijtraken om op een gezonde manier af te vallen lees je in dit blog over sportdoelen rondom afvallen bereiken.

Tekst gaat verder onder de advertentie >

Fitchannel reviews

4.5
(232 beoordelingen)

Fijn om thuis te sporten je kunt sporten waar en wanneer het jezelf uitkomt, en dat is anders bij een sportschool daar heb je gewoon tijden dat je kunt komen. Ik adviseer fitchannel zeker weten

Melissa
5

Ik vind het dus heel erg leuk om gebruik te maken van de sportlessen van Fitchannel. Als gescheiden moeder kan ik niet op elk moment van de week naar de sportschool en is het dus heel makkelijk als de kinderen in bed liggen te sporten voor de TV met een leuk lesje!

Francisca
5

Goede en veelzijdige programma's. Voor ieder wel een bijpassend niveau, goede uitleg, ook als iets je niet lukt.

Lindia
5

Erg fijn dat dit kan en nog goedkoop ook. Mijn lichaam wordt steeds strakker en sterker 😊

C Tymensma
5

Fijne lesjes, allemaal opgebouwd van licht naar zwaarder. Met veel variatie.

Liuine
5

Tip 5: Verschil tussen procesdoelen en prestatiedoelen

Belangrijk is om het verschil te kennen tussen procesdoelen en prestatiedoelen. Een procesdoel focust zich - heel verrassend - op een proces, zoals twee keer per week sporten, elke zaterdag 50 baantjes trekken of 10.000 stappen per dag zetten. Een prestatiedoel focust zich op een bepaalde prestatie die je naarmate de tijd verstrijkt kunt behalen, zoals vijf kilo afvallen.

Tip 6: Knip je doel op in week- en maanddoelen

Heb je een realistisch einddoel gesteld? Mooi! Stap 2 is om je doel op te knippen in tussendoelen, zoals week- en maanddoelen. Is het jouw prestatiedoel om over een half jaar 10 kilo lichter door het leven te gaan? Bepaal hoeveel kilo je per week en per maand wilt kwijtraken en wat je daarvoor gaat doen. Ook hier geldt: hoe concreter hoe beter.

Tip 7: Maak een planning

Een realistische planning is een goede stap naar succes. Nu je weet hoeveel kilo je maandelijks wilt afvallen en middels welke sportactiviteiten je dit sportdoel gaat behalen, is het tijd om een planning te maken. Ben je van plan om twee keer per week vijf kilometer te gaan hardlopen? Doe je dit ‘s ochtends, ‘s avonds of samen met een vriendin? Wanneer je hier van tevoren over nadenkt en hier in je agenda tijd voor vrij plant, dan zul je merken dat je het sporten beter volhoudt.

Tip 8: Motivatie om sportdoelen te behalen

Kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken bij het behalen van jouw sportdoelen? Een kleine beloning voor jouw effort is best op z’n plaats. Beloon jezelf bijvoorbeeld na het bereiken van een tussendoel. Heb je een kledingitem, luchtje of game op je wishlist staan? Dat kan een mooie beloning zijn na een maand goed trainen. Daarnaast is het voldane gevoel na het behalen van sportdoelen voor veel mensen al een beloning op zich. Vergeet niet om hier na iedere training even bij stil te staan. Het zit er weer op en je bent super goed bezig op weg naar het behalen van jouw sportdoel!

Sportdoelen stellen en bereiken via Fitchannel

Fitchannel biedt een divers aanbod aan programma’s om jouw sportdoelen te bereiken. Voor ieder sportdoel is er wel een programma op jouw niveau.

Je wordt begeleid door echte professionals die weten hoe ze jou gemotiveerd moeten houden. De korte workouts zijn intensief en duren ongeveer 25 minuten per keer. Onze leden waarderen vooral de flexibiliteit van het platform: je sport waar en wanneer je wilt. Sportschoenen aan en gaan!

Deel dit artikel