• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community

Afvallen door middel van krachttraining

Krachttraining is een effectieve manier om vet te verbranden en af te vallen. Ontdek hoe je snel thuis afvalt met intensieve workouts van slechts 30 minuten.

Afvallen met krachttraining

Hoewel veel mensen bij afvallen denken aan cardiotraining, is krachttraining misschien wel de makkelijkste en meest effectieve vorm van sport die je kunt kiezen om af te vallen. Krachttraining zorgt niet alleen dat je snel gewicht verliest en resultaat ziet, maar zorgt ook dat je lekkerder in je vel zit. Om die reden speelt krachttraining, naast een uitgebalanceerd voedingsschema, een belangrijke rol in onze programma’s die gericht zijn op afvallen. Hieronder gaan we verder in op de voordelen.

Afvallen met kracht of cardio?

Voordat we je alles vertellen over de verborgen voordelen van krachttraining, toch nog even terug naar cardio. Dat men deze vorm van sport vaak associeert met afvallen, komt doordat je met een cardiosessie meer calorieën verbrandt dan met een gemiddelde krachttraining. Het nadeel van cardio is echter dat je je langdurig op een eentonige manier moet inspannen, wat kan leiden tot blessures. Verder ben je na een cardiotraining vaak geneigd meer te eten, waarna al je harde werk voor niets is geweest. Wanneer je niet een heel strikt voedingsregime volgt, is cardio dus niet echt een effectieve manier om af te vallen. Als aanvulling op krachttraining kan cardio echter wel degelijk effectief zijn. Om die reden combineert Mark Tuitert in zijn programma Fit met Mark cardio met krachttraining.

De verborgen voordelen van krachttraining

Krachttraining is niet de meest effectieve manier om calorieën te verbranden, maar heeft verschillende onbekende voordelen. Krachttraining heeft bijvoorbeeld een grote impact op je stofwisseling. Waar je stofwisseling wordt vertraagd als je minder gaat eten, wordt deze door krachttraining juist weer geactiveerd: na een intensieve krachttraining verbrand tot twee dagen later nog extra calorieën. Dit wordt ook wel het afterburn effect genoemd. Verder vergroot je met krachttraining je spiermassa ten koste van lichaamsvet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, verbrand je ook in rust meer calorieën. Bovendien geeft krachttraining je een gespierder en strakker lichaam, wat je extra zal motiveren om vol te houden.


Afvallen en krachttraining met een schema voor thuis

Met Fitchannel doe je je spierversterkende oefeningen gewoon thuis, wanneer jij dat wilt. Kies een programma dat bij je past, en je kunt direct aan de slag. Je hoeft hiervoor geen home gym in te richten, want bij de meeste oefeningen maak je alleen gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Onze trainers, onder wie Mark Tuitert, Carlos Lens en Kasia Rain, gebruiken in hun programma’s de meest effectieve krachtoefeningen voor thuis. Met hun schema’s train je een vast aantal keer per week, wat kan variëren van 3 tot 6 keer. Bij de afvalprogramma’s horen ook voedingsschema’s, die je helpen om gewicht te verliezen, maar alle voedingsstoffen bevatten om je energiek te blijven voelen. Zo is je afvalprogramma makkelijker vol te houden.

Vrouwen en krachttraining

We associëren krachttraining al snel met mannelijkheid en een manier van sporten die niet echt voor vrouwen is weggelegd. De gewichten laten we daarom meestal links liggen. Want je wordt hier toch alleen maar heel groot, breed, zwaar en gespierd van? Of zit het toch anders?

Spiermassa

Je verandert niet zomaar in een vrouwelijke versie van Popeye als je begint met krachttraining, er is een hoop extra werk nodig om zo breed te worden. Sterker nog, vrouwen ontwikkelen veel minder snel spiermassa dan mannen, wij moeten dus extra hard ons best doen om zo ver te komen.

Hogere verbranding

Krachttraining zorgt voor sterkere spieren, deze sterke spieren zorgen op hun plaats weer voor een hogere verbranding omdat ze meer energie verwerken.

Is het jouw doel om fitter te worden en gewicht te verliezen? Staar je dan niet blind op de cardio trainingen maar wissel deze trainingen eens af met krachtoefeningen. Naarmate we ouder worden neemt onze spiermassa af en verzwakken onze botten. Door krachttraining te blijven doen vertraag je dit proces. De botdichtheid wordt vergroot wat weer zorgt voor het behoud het hart en vaatstelsel. Daarbij rem je de afbraak van de spiermassa en zorg je voor een betere lichaamscontrole. Misschien kunnen we dus zelfs wel zeggen dat het belang van krachttraining als maar groter wordt naarmate we ouder worden.

Naast al deze fysieke verbeteringen zorgt krachttraining ook nog eens de aanmaak van het geluk hormoon, endorfine. Dit zorgt voor een beter humeur en een goed gevoel over jezelf!

Op jouw manier

Je kan krachttraining op verschillende manieren invullen. Bijvoorbeeld met gewichten, veel herhalingen, geen gewichten, in de sportschool of thuis. Kies voor een training die bij jou past zodat je het langer vol houdt en wissel lekker af!

Krachttraining is dus zeker niet alleen voor mannen, maar juist ook voor vrouwen die fitter willen worden en gewicht willen verliezen. Wil jij nog doelgerichter trainen? Combineer dan eens vaker krachttraining met de HIIT of cardio trainingen die je al doet (heb jij al eens een training met Radmilo gedaan?). Het is misschien even wennen in het begin, maar bedenk dat je eerste ronde jumping jacks ook niet gelijk soepeltjes ging.

Je kan de krachttrainingen goed combineren met de HIIT trainingen van Carlos of een van de energieke dans work-outs! Afwisseling en een fit lijf, waar wacht jij nog op?!

spring doodle

Afvallen met krachttraining

Ontdek onze progamma's

Alle programma's
Begin vandaag nog met krachttraining

Honderden workouts van ±30 minuten, doe je mee? Gewoon vanuit huis

Fitchannel meetlint Fitchannel meetlint Fitchannel meetlintFitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle

Wat is Fitchannel?

Fitchannel is een online platform waarbij binnen je persoonlijk omgeving honderden workouts en recepten voor je klaarstaan. Je hebt een eigen MyFitchannel omgeving voor het bijhouden van je resultaten, digitale begeleiding én support van een actieve community!

Waarom Fitchannel?

  • Keuze uit meer dan 800 workout video's
  • Video's op basis van jouw persoonlijk doel
  • Gezonde recepten
  • Persoonlijke benadering voor ieder type lichaam
  • Professionele trainers en voedingsdeskundigen
  • Sportresultaten bijhouden
Begin vandaag vanaf €2,49 per week!

vanaf €2,49 per week!