• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community

De beste oefeningen voor thuis afvallen

Fitchannel combineert de beste oefeningen om af te vallen in effectieve workouts voor thuis

 • Thuis sporten vanaf 2,49 per week
 • Honderden workouts
 • Duizenden recepten
 • Bewezen resultaat

Oefeningen waarmee je thuis kunt afvallen

Afvallen is een kwestie van beter eten en meer sporten. Voor dat laatste hoef je echt niet elke dag naar de sportschool: veel effectieve oefeningen om af te vallen kun je namelijk gewoon thuis doen. De trainers van Fitchannel gebruiken de meest effectieve oefeningen om thuis af te vallen in hun programma’s. Welke oefeningen dit zijn en op welke manier je ze moet uitvoeren om af te vallen, lees je op deze pagina.

Samengestelde oefeningen

De meest effectieve oefeningen om af te vallen, zijn oefeningen waarbij je je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Deze zogenoemde samengestelde of compound oefeningen hebben verschillende voordelen ten opzichte van oefeningen waarbij je maar één spiergroep tegelijk traint. Doordat je met compound oefeningen meerdere grote spiergroepen tegelijk traint, verbrand je meer calorieën in één workout, en heb je minder tijd nodig voor je training. Samengestelde oefeningen zijn daarnaast goed voor je coördinatie en helpen je om ook in het dagelijks leven beter te bewegen. Voorbeelden van samengestelde oefeningen zijn:

 • squats
 • deadlifts
 • push-ups
 • burpees
 • lunges.

Deze oefeningen kom je dan ook veel tegen in onze schema’s om af te vallen. Daarnaast wordt de core flink aangepakt met effectieve oefeningen als de plank, crunches en sit-ups.

Afvallen: Krachttraining of Cardio?

Natuurlijk zijn niet alleen de oefeningen die je doet van belang, maar telt ook de uitvoering mee. Een veel gestelde vraag door mensen die willen afvallen, is welk type training het meest effectief is: cardio of kracht. Met cardio verbrand je veel calorieën, waardoor deze oefeningen een uitstekende manier zijn om een calorietekort te creëren. Cardio-oefeningen, waarbij je dezelfde oefening langdurig op één tempo uitvoert, helpen daarnaast om effectief vet te verbranden. Wat minder bekend is, is dat krachttraining ook een super effectieve manier is om af te vallen. Met krachtoefeningen activeer je je stofwisseling en verbrand je ook in rust de nodige calorieën. Wanneer je vetmassa eenmaal begint plaats te maken voor spieren, wordt het effect van krachttraining nog sterker, omdat spieren meer energie verbruiken dan vet.

HIIT: intensieve oefeningen om af te vallen

Een andere effectieve manier om te trainen is HIIT, oftewel High Intensity Interval Training. In deze trainingsvorm wissel je intensieve inspanning af met korte momenten van rust of ontspanning. HIIT combineert daarmee de voordelen van krachttraining en cardio: je verbrandt calorieën, krijgt een betere conditie, kweekt spiermassa én activeert je stofwisseling. HIIT is een trainingsvorm die je met elke vorm van sport kunt doen. Onze trainers Mark Tuitert en Carlos Lens combineren in hun circuittrainingen voor thuis conditionele oefeningen als high knees, jumping jacks en mountain climbers met spierversterkende oefeningen als squats en push-ups. Benieuwd hoe zo’n uitdagende training jou afgaat? Doe een gratis proef-workout!

shoe doodle ribbon doodle
Oefen met onze programma's

Ontdek afvallen met Fitchannel

Alle programma's
 • Afvallen
  Afvallen
  48
 • Your Perfect Body
  Your Perfect Body
  49
Practice makes perfect

Alle oefeningen, op jouw niveau

Fitchannel meetlint Fitchannel meetlint Fitchannel meetlintFitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle
Begin vandaag vanaf €2,49 per week!

vanaf €2,49 per week!