• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community

Verantwoord afvallen na je zwangerschap

Fitchannel helpt je om na je zwangerschap op een gezonde manier terug te komen op je oude gewicht. Bekijk de voordelen!

 • Waar en wanneer jij wil
 • Honderden workouts
 • Duizenden recepten
 • Vanaf 2,49 per week

Afvallen na je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kom je meestal flink wat kilo’s aan; de gemiddelde vrouw wordt tijdens het dragen van een baby zo’n tien tot vijftien kilo zwaarder. Dit is volstrekt natuurlijk, en is onder meer te verklaren door zwangerschapshormonen, vruchtwater, en het gewicht van de baby zelf. Wanneer je kindje eenmaal is geboren, raak je een deel van dit gewicht direct weer kwijt. De zwangerschapskilo’s die er daarna nog aan zitten, zijn vaak lastiger kwijt te raken. Voor je eigen gezondheid en die van je baby is het wel belangrijk dat je dit op een gezonde en verantwoorde manier doet. Hoe je het best kunt afvallen na je zwangerschap en hoe Fitchannel je hierbij kan helpen, lees je op deze pagina.

Let tijdens je zwangerschap op je voeding

Als je zwanger bent moet je goed eten om te zorgen dat jij en je baby alle voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling. Afvallen tijdens je zwangerschap is daarom geen goed idee. Dit betekent echter niet dat je voor twee moet gaan eten, of dat je niet op je voeding hoeft te letten omdat je toch wel aankomt. Wanneer je tijdens je zwangerschap gezond eet, hoeven er daarna minder kilo’s vanaf. Zorg vooral dat je gevarieerd eet, en wissel af met vlees, peulvruchten, vis, ei noten en zuivel. De schijf van vijf is ook nog altijd een handig hulpmiddel om te zorgen dat je alle macro- en micronutriënten binnenkrijgt. Ook is het belangrijk om voldoende ijzer tot je te nemen, en uit te kijken met bepaalde voedingsstoffen. In dit blogartikel lees je meer over gezonde voeding tijdens je zwangerschap.

Blijf sporten tijdens je zwangerschap

Naast gezonde voeding is het goed om tot ver in je zwangerschap te (blijven) sporten. Als je iets verder bent, is het uiteraard verstandig om wat rustiger aan te doen. Sporten zorgt niet alleen dat je minder aankomt, maar is ook goed voor je slaap en conditie. Het kan bovendien goed helpen tegen diverse zwangerschapskwalen.

Hoe lang na de zwangerschap kun je beginnen met afvallen en sporten?

Na de bevalling heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen. Een bevalling is immers een aanslag op je lichaam. Dit kun je onder meer merken aan klachten als vermoeidheid en misselijkheid. Meteen beginnen met afvallen of sporten is daarom geen goed plan. Het zogenoemde ‘ontzwangeren’ duurt bij de ene vrouw langer dan bij de andere, maar wij raden aan om niet eerder actief te beginnen met afvallen dan zes tot acht weken na je bevalling. Zolang je borstvoeding geeft, kun je ook beter niet actief beginnen met lijnen. Je hebt de (extra) calorieën immers hard nodig voor je moedermelk. Wel kun je na zes tot acht rustig beginnen met sporten of lekker bewegen met je baby.

Afvallen na je zwangerschap door (weer) te beginnen met sport

Sport is een goed hulpmiddel om na je zwangerschap af te vallen. Als je na je bevalling weer begint met sporten, moet je je conditie en kracht weer rustig aan opbouwen. Wij raden daarom aan om te beginnen met een fitness programma voor beginners, en geen oefeningen te doen waar je je nog niet prettig bij voelt. Yoga is ook een uitstekende manier om weer te beginnen met bewegen, en helpt ook je hoofd leeg te maken in deze hectische fase.

Kies de juiste voeding als je na je zwangerschap wilt afvallen

Goede voeding is ook heel belangrijk als je na je zwangerschap wilt afvallen. Je hoeft niet meteen op een crashdieet. Zorg vooral dat je gezond en niet te veel eet. Neem niet te veel ongezonde snacks en tussendoortjes en eet drie keer per dag een gezonde en voedzame maaltijd. Op ons platform vind je talloze inspirerende recepten en kookvideo’s om gezond en lekker te eten. Ben je al wat langer geleden bevallen? Dan hebben we ook complete voedingsschema’s die je helpen om na je zwangerschap af te vallen.

spring doodle

Verantwoord afvallen

Met de programma's van Fitchannel

Alle programma's
Ben je er klaar voor?

Honderden workouts, waar en wanneer jij wil

Fitchannel meetlint Fitchannel meetlint Fitchannel meetlintFitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle

Wat is Fitchannel?

Fitchannel is een online platform waarbij binnen je persoonlijk omgeving honderden workouts en recepten voor je klaarstaan. Je hebt een eigen MyFitchannel omgeving voor het bijhouden van je resultaten, digitale begeleiding én support van een actieve community!

Waarom Fitchannel?

 • Keuze uit meer dan 800 workout video's
 • Video's op basis van jouw persoonlijk doel
 • Gezonde recepten
 • Persoonlijke benadering voor ieder type lichaam
 • Professionele trainers en voedingsdeskundigen
 • Sportresultaten bijhouden
Ben je er klaar voor?

Honderden workouts, waar en wanneer jij wil

Fitchannel meetlint Fitchannel meetlint Fitchannel meetlintFitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle
Begin vandaag vanaf €2,49 per week!

vanaf €2,49 per week!