• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Fysio Martijn: 5 tips om blessures te voorkomen
Leefstijl

Fysio Martijn: 5 tips om blessures te voorkomen

Kramp in je kuit die niet wegtrekt? Een zere rug na de burpees? Last van je polsen tijdens het planken? Blogger Martijn Matzinger weet raad! De fysiotherapeut zal je voorzien van tips & tricks om blessures bij het thuis sporten te voorkomen. Deze week: 5 algemene uitgangspunten om de kans op een blessure te beperken.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
03 april 2018

1. Luister naar je lichaam

De belangrijkste les die ik je kan leren, is: luister naar je lichaam. We zijn gemaakt om te bewegen, alleen door ons snelle leven vergeet ons lijf dat soms even. Geef je lichaam daarom de tijd om te wennen aan een nieuwe sport. Bouw rustig op in herhalingen en tijd. Pijn is in veel gevallen geen signaal dat er iets stuk is, maar wel dat je boven je grens zit. Pas de oefeningen aan binnen de grenzen van je pijn en mogelijkheden, zo kun je lekker blijven sporten.

2. Zorg voor regelmaat

Het belang van regelmaat zal ik vaak benoemen. Vaste dagen en vaste tijden zorgen ervoor dat je ritme krijgt en dat sporten een plek inneemt in je nieuwe leven. Diezelfde regelmaat helpt ons lijf sterk en fit te worden. De ene week 4x trainen en de andere week 1x voelt gek voor ons lichaam. Vaste dagen en vaste tijden zorgen dat je sneller resultaat boekt met minder blessures.

3. Let op je houding

Letten op je lichaamshouding is ook superbelangrijk. In elke trainingsvideo van Fitchannel.com wordt de houding perfect voorgedaan. Is die houding bij jou ook zo tijdens het trainen? Laat je buddy een keer kijken hoe je je oefeningen zoals een burpee uitvoert. Of neem jezelf op en kijk je eigen workout terug. Een goede lichaamshouding zorgt voor meer resultaten en minder kans op blessures.

4. Zorg voor balans

Zorg voor een goede balans. Wissel het sporten af met voldoende ontspanning. Sporten kan een lifestyle worden, maar daarnaast doe je ook nog zoveel méér. Je werkt, je slaapt, je eet en je drinkt. Na een zware training mag je lichaam even rustig aan doen en herstellen. Drink genoeg water en eet gezond. Zo herstel je sneller, bouw je je kracht en conditie beter op en voorkom je blessures.

5. Blijf niet rondlopen met pijn

(Kans op) blessures hoort helaas bij sporten. We ontkomen er bijna niet aan. Wees niet te eigenwijs en voorkom dat je lang met pijn blijft rondlopen. Is een pijntje na vier weken nog niet hersteld, laat er dan naar kijken door een fysiotherapeut of arts. Vaak is een blessure sneller verholpen als je op tijd aan de bel trekt, dan wanneer je het negeert en door draaft.

Martijn Matzinger is 34 jaar en fysiotherapeut. Omdat hij mede-eigenaar is van een fysiotherapiepraktijk én voor zijn drie kinderen zorgt, wil hij zo kort en efficiënt mogelijk trainen. Daarom kiest hij voor Fitchannel.com. Omdat er helaas ook bij thuis sporten kans op blessures bestaat, deelt Martijn regelmatig nuttige tips op ons blog.

www.fysiozoetermeer.nl

Deel dit artikel