• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Thuis sporten: wat heb je nodig aan materiaal?
Beweging

Thuis sporten: wat heb je nodig aan materiaal?

Heb jij het voornemen om meer te gaan sporten, maar ben je geen sportschool type of kost het jou veel moeite om naar de sportschool te gaan? Dan is thuis sporten wat voor jou! Fitchannel vertelt welk materiaal je nodig hebt om een goede start te maken met het thuis sporten!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
20 januari 2022

Thuis sporten shortlist met materiaal:

 • Fitnessmatje
 • Kettlebell
 • Dumbbells en halters
 • Weerstandselastiek
 • Springtouw
 • Fitnessbal
 • Hoelahoep
 • Plyobox
 • Pilatesring
 • Trainingswiel

Verder in het artikel gaan we uitgebreider in op verschillend materiaal.

Kun je thuis sporten zonder materiaal?

Wanneer je in de sportschool gaat sporten, dan heb je allerlei soorten sportmateriaal en apparaten voor handen. Thuis is dit natuurlijk anders. Sportzaken liggen vol met apparaten en gewichten, maar welke spullen heb je precies nodig om thuis aan de slag te gaan? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je bij het thuis sporten echt geen complete homegym nodig hebt. Sterker nog: voor veel effectieve oefeningen zijn apparaten en gewichten overbodig, aangezien je traint met je eigen lichaamsgewicht.

Wanneer heb je gewichten nodig bij thuis sporten?

Wat wil jij met het thuis sporten bereiken? Wil je meer spieren, een betere conditie of kilo’s kwijtraken? Wanneer je spiermassa wilt kweken, dan raden we je aan het nodige materiaal en gewichten aan te schaffen. Welke dit zijn vertellen we je later in dit artikel.

Is het jouw doel om op een gezond tempo kilo’s kwijt te raken of conditie op te bouwen, dan kun je apparaten en gewichten prima achterwege laten. In onze programma’s die gericht zijn op fit worden en afvallen zoals Fit met Mark Tuitert, Fit voor beginners met Johan en Evy en Afvallen met Carlos Lens train je namelijk met je eigen lichaamsgewicht. En goed om te weten: dit heeft allerlei fijne voordelen!

Voordelen van thuis sporten zonder gewichten

Misschien wel het belangrijkste voordeel van thuis sporten zonder apparaten en gewichten is dat je het kunt doen waar en wanneer je maar wilt. Je traint je spieren namelijk met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Lekker makkelijk want dat heb je altijd bij je :-) Ander voordeel van thuis sporten zonder gewichten: je verkleint de kans op blessures. Mensen nemen vaak te snel te zware gewichten, waardoor spieren overbelast raken. Door thuis je spieren te trainen zonder gewichten zijn blessures verleden tijd. Winning!

Wat heb je nodig bij thuis sporten zonder gewichten?

Wanneer je thuis gaat sporten, dan heb je naast je eigen lichaamsgewicht eigenlijk maar heel weinig nodig. Een fitnessmatje kan handig zijn bij sommige oefeningen zoals de brug of de sit-up, maar een matje is niet bij elke oefening een must. In principe zou je je matje zelfs in de keuken of in de gang kunnen uitrollen. Maar lekker voor de TV in de woonkamer is natuurlijk wel fijner. Zorg wel dat je ‘m uitrolt op een plek met voldoende bewegingsruimte en waar je zonder problemen die jumping jacks of burpees kunt doen. Vergeet een waterflesje niet, zodat je je workout niet hoeft te onderbreken voor een slok water en let’s go, je bent klaar voor je home workout zonder gewichten!

Thuis sporten met gewichten: beste materiaal

Wanneer killer abs, een gespierde body en indrukwekkende muscles jouw doel zijn, haal dan het nodige sportmateriaal in huis. Je kunt gewichten inzetten om oefeningen zoals squats, lunges en deadlifts zwaarder te maken. Op deze manier bouw je sneller spiermassa op, verbrand je vet en versterk je botten en gewrichten. Als je aan de slag gaat met onze spieropbouw programma’s zoals Spieropbouw met Radmilo Soda, Circuittraining met Carlos Lens of MTV Fit met Kay Nambiar dan zijn materialen zoals dumbbells en een kettlebell nodig.

Lijst van benodigdheden voor thuis sporten

Zoals je inmiddels weet, bepaal je aan de hand van jouw trainingsdoel wat je aan thuis sport materiaal nodig hebt. Wie aan de slag gaat met zijn eigen lichaamsgewicht heeft alleen het essentiële materiaal nodig. En wiens doel het is om spieren te kweken kan de optionele thuis sport spullen aan zijn lijst toevoegen.

Fitnessmatje

Een echte musthave! Het fitnessmatje zorgt ervoor dat je veel oefeningen meer comfortabel en stabiel uitvoert. Denk aan buikspieroefeningen zonder dat je op een harde ondergrond hoeft te liggen.

Kettlebell

Een kettlebell is een sportmateriaal dat wordt gebruikt voor krachttraining. In feite is het een gietijzeren bal met een handvat, verkrijgbaar in veel verschillende gewichten. Je kunt verschillende fitness oefeningen voor je hele lichaam, maar met name je core, met de kettlebell upgraden.

Dumbbells

Dumbbells zijn eveneens gewichten die je kunt gebruiken om je oefeningen te verzwaren en zo je spieren te versterken. Een dumbbell is een korte staaf, ofwel halter. waar je losse gewichten aan bevestigt. Dumbbells van 1 tot 10 kg zijn perfect voor thuis fitness voor beginners!

Weerstandselastiek

Met een weerstandselastiek kun je verschillende fitnessoefeningen doen of je spieren opwarmen. Hij komt voor in een ronde en in een lange vorm. De ronde variant leent zich perfect voor been en bil oefeningen waarbij je het elastiek rond je benen doet. Het lange weerstandselastiek is daarentegen een handig hulpmiddel bij armoefeningen.

Springtouw

Het springtouw kennen we natuurlijk allemaal. Het is een geweldig fitness materiaal om je conditie mee te trainen. En mooi meegenomen: wie regelmatig touwtje springt kan rekenen op strakke billen en benen!

Fitnessbal

Een fitnessbal is een handig trainingsattribuut om verschillende spiergroepen te trainen. Naast je core kun je met deze workout tool ook je beenspieren, armspieren en balans trainen.

Thuis sporten met Fitchannel met én zonder benodigdheden

Fitchannel is een online platform waarbij binnen je persoonlijk omgeving duizenden workouts en recepten voor je klaarstaan. Je hebt een eigen MijnFitchannel omgeving voor het bijhouden van je resultaten, digitale begeleiding én support van een actieve community! Fitchannel biedt verschillende sportprogramma's, waar je bij de meeste met je eigen lichaamsgewicht traint. Bij de spierversterkende programma’s raden we je aan om gewichten toe te voegen aan je training.

Start vandaag

Fitchannel is een online platform waarbij binnen je persoonlijk omgeving duizenden workouts en recepten voor je klaarstaan. Je hebt een eigen MijnFitchannel omgeving voor het bijhouden van je resultaten, digitale begeleiding én support van een actieve community! Fitchannel biedt verschillende sportprogramma's, waar je bij de meeste met je eigen lichaamsgewicht traint. Bij de spierversterkende programma’s raden we je aan om gewichten toe te voegen aan je training.

Alles voor jou om fit te blijven
 • 1000+ gevariëerde workouts
 • Voedingsschema's & recepten
 • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
 • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel