• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Zo doe je een sit up
Beweging

Zo doe je een sit up

Speciaal voor jullie hebben we nu onze nieuwste guide, dit keer nemen we de sit up onder de loop! Lees nu de blog voor onze tips zodat jij goed aan je work out kan beginnen.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
15 oktober 2020

Wat is een sit up?

Een sit up is een oefening waarbij je de buikspieren traint. Dit doe je door op je rug te liggen en je bovenlichaam omhoog te bewegen vanaf je heupen. Je traint je lichaam door je eigenlichaamsgewicht te gebruiken. Door het uitvoeren van een sit up train je voornamelijk je buikspieren. Doordat je de bil-, onderrug- en heupspieren gebruikt om stabiel te blijven, sterk je die ook aan door het uitvoeren van sit ups.

Hoe doe ik een sit up?

Om een sit up te doen heb je verder geen materiaal nodig. Het enige wat wel fijn kan zijn is om een matje te gebruiken als zachte ondergrond. De oefening doe je als volgt:

  1. Vind een goeie plek en ga op je rug liggen.
  2. Buig je benen en plant je voeten op de grond zodat je onderlichaam stabiel ligt.
  3. Kruis je armen over je borst heen zodat ze over elkaar heen komen te liggen. Je kan ze ook achter je oren houden maar dan moet je er op letten om niet aan je nek te gaan trekken.
  4. Krul je bovenlichaam omhoog door je borst naar benen te bewegen. Adem uit zodra je rechtop zit.
  5. Laat je lichaam weer langzaam zakken naar de begin positie.


Welke spiergroepen train ik?

De spiergroep die je voornamelijk traint bij sit ups zijn je buikspieren. Dit komt door de krullende beweging die je maakt. Maar omdat je stabiel moet blijven tijdens het uitvoeren van deze oefening span je ook je bil-, onderrug- en heupspieren aan. Daarom is de sit up ook een goede oefening om toe te voegen aan je routine als je voor een full body work out gaat.

Sit ups met gewichten

Je kan jezelf meer gaan uitdagen door gewichten toe te voegen aan je sit up. Dit doe je gewoon door simpelweg gewichten vast te pakken en op je borst te houden. Het beste is wel om rustig op te bouwen om zo de juiste vorm aan te houden. Dat heeft uiteindelijk een beter effect dan als je overenthousiast de oefening verkeerd uitvoert omdat je wil laten zien dat je meer gewicht aan kan.

Welke variaties heb je op de sit up?

Ook op de sit up zijn er vele variaties. Voor sommigen heb je wel wat extra materiaal nodig, maar dat geeft wel een extra dimensie aan de oefening als je dat toevallig in huis hebt. Dit zijn onze favoriete variaties op de sit up:

  • De reverse sit up: de reverse sit up gaat precies zoals hij klinkt. In plaats van dat je het bovenlichaam op en neer beweegt hou je die nu stil. Je laat je benen het werk doen door die op en neer te krullen terwijl je bovenlichaam op de grond blijft. De truc is dan om je knieën zo dicht bij je borst te krijgen en je benen weer langzaam van je af te bewegen.
  • De sport bal sit up: in plaats van dat je op de grond gaat liggen, ga je op een sportbal liggen. Dit alternatief raden we voornamelijk aan als je het lastig vindt de oefening uit te voeren vanaf de grond. Voor de rest gaat de oefening gewoon precies hetzelfde als bij een normale sit up. Het enige verschil is dat je nu hoger zit, en op een bal.
  • Cross body sit up: de cross body sit up begint als een normale sit up maar de afronding als je bovenkomt gaat net wat anders. Dit keer buig je het bovenlichaam naar links of naar rechts om zo meer aanspraak te maken op je zijspieren. Het makkelijkst is als je om en om een zijde traint.

Heb je verder nog vragen over hoe je het beste een sit up kan uitoefenen? Dan is dat geen probleem, je kunt ons altijd bereiken via de mail of chat. We helpen je graag op weg!

Circuittraining met Carlos Lens
Deel dit artikel