We schreven al eerder over het belang van een gezonde nachtrust. Er komt namelijk zoveel meer kijken bij een gezonde lifestyle dan alleen voeding en beweging.
Laatst behandelde we in een blog de nadelen van snoozen, maar eigenlijk begint je dag al wanneer je in bed stapt. Veel mensen zijn zich er niet van bewust wat laat naar bed gaan voor gevolgen kan hebben op je lichaam. Gewichtstoename, emo-eten, stress, depressie, huidproblemen, hormoon disbalans en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Reden genoeg om er dieper in te duiken (in het onderwerp, niet in bed ;)).
Je haalt het meeste uit je slaap als je een vast slaapritme creëert. Dat houdt in dat je op een vaste tijd naar bed gaat en op een vaste tijd opstaat. Door dit ritme zal je lichaam beter functioneren. Door een vast slaapritme te ontwikkelen weet je lichaam namelijk precies waar het aan toe is gedurende de dag. Hierdoor zal je minder moeite hebben om in slaap te komen en om op te staan. Het zal je overdag meer energie geven en je zult steeds minder behoefte hebben aan uitslapen omdat je lichaam voldoende rust krijgt.
Ga op tijd naar bed en stop met onnodig uitslapen. Zoals eerder uitgelegd heeft je lichaam een vast ritme nodig, na 16 uur wakker te zijn hebben je hersens en de rest van je lichaam slaap nodig om alles in balans te houden. 8 uur slaap is een mooie richtlijn, maar ieder lichaam werkt natuurlijk anders dus misschien heb jij aan 7 uur wel genoeg. Probeer uit te vinden wat voor jou werkt.
Hoe lekker uitslapen ook is, je kunt het beter niet doen. Ook niet in het weekend. Je hoeft heus niet om 7 uur uit de veren op je vrije zondag, maar probeer toch die 8 uur slaap aan te houden. Door te lang door te slapen sta je niet alleen vaak met een gebrek aan motivatie op, je verstoort ook het ritme dat je de rest van de week hebt opgebouwd.
- Ga minimaal een uur voordat je naar bed gaat offline van al je beeldschermen en laat deze buiten de slaapkamer.
- Spreek een vaste bedtijd af met jezelf en houd je hier aan. Je lichaam zal zich aanpassen aan dit ritme en hierdoor word je vanzelf moe als het weer tijd is om naar bed te gaan.
- Creëer een slaap ritueel, een kopje thee, even lezen, rondje met de hond lopen etc.
- Ga met een 'leeg' hoofd slapen, meditatie of yoga kan hier goed bij helpen.
- Lukt het niet om je gedachten los te laten? Maak een lijstje van alle dingen waarover je ligt te piekeren. Als je het hebt opgeschreven, hoef je het niet meer te onthouden.
Een gezonde nachtrust zal voor de een moeilijker zijn dan voor de ander. Maar het is zeker de moeite waard om er eens even goed bij stil te staan en jouw gezonde slaapritme een kans te geven!