Je hebt een aantal slechte nachten gehad en besluit een paar nachten extra lang te slapen, om zo de verloren uren in te halen. Lees hier of het werkt!
Je lichaam heeft voor een goede en structurele nachtrust behoefte aan regelmaat. Door een middagdutje of uitslapen raakt je biologische klok snel in de war. Dat lijkt op de korte termijn niet zo’n probleem, want een middagdutje kan erg lekker zijn. Op de lange termijn merk je dat de nachtrust enorm verstoord raakt. Daarom is het onverstandig om verloren slaap in te halen tijdens een middagdutje. Werk liever aan een vast ritme, dan merk je ook dat je gemakkelijker in slaap valt omdat je lichaam gewend raakt aan een bepaalde tijd. Op de lange termijn komt het dan minder snel voor dat je naar het plafond ligt te staren.
Het beste wat je kunt doen om na een paar slechte nachten weer in balans te komen, is op vaste tijden naar bed gaan en op vaste tijden opstaan. Na een slechte nacht lost je lichaam het slaaptekort meestal zelf op: je slaapt vaster en je lichaam herstelt beter. De kwaliteit van de nachtrust wordt dus automatisch verhoogd. Klinkt best fijn toch?
Probeer ook deze tips om de kwaliteit van slapen nog meer te verhogen:
Schakel schermen op vaste tijden uit. Zo word je niet verleid om tot laat een serie te volgen en leer je jezelf aan om op vaste tijden te gaan slapen.
Let op voeding: drink en eet na acht uur in de avond geen suiker en cafeïne meer.
Kun je na het sporten in de avond vaak niet op tijd in slaap komen door adrenaline? Plan je sportsessie dan vroeger op de avond of probeer in de ochtend te sporten.
Zet op vaste tijden een wekker. Als je heel erg uit balans bent, zet dan ook een wekker in het weekend. Dat klinkt tegenstrijdig, maar zo zorg je ervoor dat je door het weekend niet nog meer uit balans raakt.
Denk niet te veel na over het slapen. Hoe meer druk je erop legt, hoe moeilijker het wordt om snel in slaap te vallen. Als je een goed slaapritme hebt gevonden, val je heel gemakkelijk rond dezelfde tijden in slaap omdat het lichaam automatisch weet wat het moet doen om te rusten en herstellen.
Na een drukke werkweek klinkt het best lekker om wat uurtjes bij te slapen. Is dat wel gezond? Dat ligt aan je situatie. Is je slaapritme snel verstoord en kom je de laatste tijd niet goed meer in balans? Dan is het aan te raden om het uitslapen even links te laten liggen en de focus te leggen op het herstel van je slaapritme. Is je slaapritme de laatste tijd prima en ben je niet snel uit balans? Dan kun je je 's ochtends best nog even omdraaien en is uitslapen zelfs gezond voor je. Houd er wel rekening mee dat je aan het begin van de werkweek weer even in je slaapritme moet komen.
Slaap je weinig uren, maar voel je je overdag best energiek? Good for you! Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Sommige mensen hebben maar zes uren nodig en jij misschien wel acht of negen. Probeer te ontdekken welk ritme het beste bij je past en leg er niet te veel druk op. Als je een nacht slechts vijf uur slaapt, haalt je lichaam het de nacht erna heus wel weer in door dieper te slapen.
Heb je meerdere nachten kort geslapen en voel je je erg vermoeid? Naast een stevige nachtrust zijn er meerdere manieren om je energie te verhogen.
Gezonde voeding
Eet regelmatig en gezond. Uit gezonde voeding haal je veel meer energie dan snelle snacks, ook al is het verleidelijk om vluchtig iets te eten als je moe bent. Lees hier hoe je een gezonde lunch klaarmaakt.
Sporten en beweging
Door sport en beweging voel je je fitter, je krijgt energie en je wordt fysiek moe. Hierdoor val je weer makkelijker in slaap. Probeer een workout om jezelf op te peppen of doe yoga om te ontspannen.
Met de oefeningen van Fitchannel kies je zelf wanneer sport en je kunt de coaches vragen om aanvullende tips. Zij weten goed welke aanpassingen je in de oefeningen kunt maken, als je wat meer energie nodig hebt