• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Tekort aan slaap inhalen, kan dat?
Leefstijl

Tekort aan slaap inhalen, kan dat?

Je hebt een aantal slechte nachten gehad en besluit een paar nachten extra lang te slapen, om zo de verloren uren in te halen. Lees hier of het werkt!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
31 maart 2022

Kan je slaap inhalen met middagdutjes?

Je lichaam heeft voor een goede en structurele nachtrust behoefte aan regelmaat. Door een middagdutje of uitslapen raakt je biologische klok snel in de war. Dat lijkt op de korte termijn niet zo’n probleem, want een middagdutje kan erg lekker zijn. Op de lange termijn merk je dat de nachtrust enorm verstoord raakt. Daarom is het onverstandig om verloren slaap in te halen tijdens een middagdutje. Werk liever aan een vast ritme, dan merk je ook dat je gemakkelijker in slaap valt omdat je lichaam gewend raakt aan een bepaalde tijd. Op de lange termijn komt het dan minder snel voor dat je naar het plafond ligt te staren.

Wat kun je wél doen tegen slaaptekort?

Het beste wat je kunt doen om na een paar slechte nachten weer in balans te komen, is op vaste tijden naar bed gaan en op vaste tijden opstaan. Na een slechte nacht lost je lichaam het slaaptekort meestal zelf op: je slaapt vaster en je lichaam herstelt beter. De kwaliteit van de nachtrust wordt dus automatisch verhoogd. Klinkt best fijn toch?

5 tips om beter te slapen

Probeer ook deze tips om de kwaliteit van slapen nog meer te verhogen:

 • Schakel schermen op vaste tijden uit. Zo word je niet verleid om tot laat een serie te volgen en leer je jezelf aan om op vaste tijden te gaan slapen.

 • Let op voeding: drink en eet na acht uur in de avond geen suiker en cafeïne meer.

 • Kun je na het sporten in de avond vaak niet op tijd in slaap komen door adrenaline? Plan je sportsessie dan vroeger op de avond of probeer in de ochtend te sporten.

 • Zet op vaste tijden een wekker. Als je heel erg uit balans bent, zet dan ook een wekker in het weekend. Dat klinkt tegenstrijdig, maar zo zorg je ervoor dat je door het weekend niet nog meer uit balans raakt.

 • Denk niet te veel na over het slapen. Hoe meer druk je erop legt, hoe moeilijker het wordt om snel in slaap te vallen. Als je een goed slaapritme hebt gevonden, val je heel gemakkelijk rond dezelfde tijden in slaap omdat het lichaam automatisch weet wat het moet doen om te rusten en herstellen.

Uitslapen in het weekend: is dat gezond voor je?

Na een drukke werkweek klinkt het best lekker om wat uurtjes bij te slapen. Is dat wel gezond? Dat ligt aan je situatie. Is je slaapritme snel verstoord en kom je de laatste tijd niet goed meer in balans? Dan is het aan te raden om het uitslapen even links te laten liggen en de focus te leggen op het herstel van je slaapritme. Is je slaapritme de laatste tijd prima en ben je niet snel uit balans? Dan kun je je 's ochtends best nog even omdraaien en is uitslapen zelfs gezond voor je. Houd er wel rekening mee dat je aan het begin van de werkweek weer even in je slaapritme moet komen.

Niet iedereen heeft veel slaap nodig

Slaap je weinig uren, maar voel je je overdag best energiek? Good for you! Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Sommige mensen hebben maar zes uren nodig en jij misschien wel acht of negen. Probeer te ontdekken welk ritme het beste bij je past en leg er niet te veel druk op. Als je een nacht slechts vijf uur slaapt, haalt je lichaam het de nacht erna heus wel weer in door dieper te slapen.

Dit kun je nog meer doen tegen de moeheid

Heb je meerdere nachten kort geslapen en voel je je erg vermoeid? Naast een stevige nachtrust zijn er meerdere manieren om je energie te verhogen.

 • Gezonde voeding

Eet regelmatig en gezond. Uit gezonde voeding haal je veel meer energie dan snelle snacks, ook al is het verleidelijk om vluchtig iets te eten als je moe bent. Lees hier hoe je een gezonde lunch klaarmaakt.

 • Sporten en beweging

Door sport en beweging voel je je fitter, je krijgt energie en je wordt fysiek moe. Hierdoor val je weer makkelijker in slaap. Probeer een workout om jezelf op te peppen of doe yoga om te ontspannen.

Word weer energiek met Fitchannel!

Met de oefeningen van Fitchannel kies je zelf wanneer sport en je kunt de coaches vragen om aanvullende tips. Zij weten goed welke aanpassingen je in de oefeningen kunt maken, als je wat meer energie nodig hebt

Alles voor jou om fit te blijven
 • 1000+ gevariëerde workouts
 • Voedingsschema's & recepten
 • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
 • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel