• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Zwangerschap: Sporten tijdens het tweede trimester
Leefstijl

Zwangerschap: Sporten tijdens het tweede trimester

Het tweede trimester, langzaam voel je je weer de oude jij. Je energie komt langzaam terug, de misselijkheid trekt weg en je bent niet meer continue moe. Waarschijnlijk wordt het nu ook zichtbaarder dat je zwanger bent. Hopelijk is het je gelukt om tijdens de eerste maanden van je zwangerschap het sporten weer op te pakken, of zelfs vol te houden. Zo niet, dan heb je daar misschien in deze periode wel weer meer zin in!

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
30 april 2019

In dit blog gaan we in op de veranderingen in het tweede trimester van je zwangerschap en hoe je er voor kan zorgen dat je zo veilig mogelijk kan blijven sporten.

Peggy vertelde eerder al over over wat er verandert in het eerste trimester van je zwangerschap en hoe je daar het best mee om kan gaan. Nu gaan we verder op het tweede trimester (maand 3 tot en met 5).

Veranderingen in het tweede trimester:

  1. Holle rug: Doordat je buik en baarmoeder aan het groeien zijn, kantelen je bekken steeds meer naar voren. Hierdoor verandert je houding en krijg je een holle rug.
  2. Het verweken van je bindweefsel: Door de zwangerschapshormonen worden je pezen, kraakbeen en bindweefsel zachter. Dit is ook nodig, want dit maakt de bevalling mogelijk. Het nadeel hiervan is dat het klachten kan geven als bekkenklachten, of pijn aan je polsen en enkels.
  3. Vocht vasthouden: Dit uit zich meestal bij de enkels en voeten. Je merkt het vooral na een dag staan of in de zomer wanneer het lekker warm is.
  4. Duizeligheid: Doordat je bloedvaten wat slapper worden kan je last krijgen van plotselinge duizeligheid.
  5. Harde buiken: De baarmoeder trekt zich samen, dit gebeurt tijdens de gehele zwangerschap. Meestal merk je hier niks van. Tijdens het sporten kan je het wel gaan merken door de inspanning. Je buik wordt dan hard en strak, dit kan onprettig voelen.
  6. Groeiende banden: Je baarmoeder wordt door banden op haar plek gehouden. Dit kan af en toe pijnlijk zijn, dit heet bandenpijn. Dit voel je in je onderbuik en door de pijn in je liezen.
  7. Spataderen: Door de zwangerschapshormonen veranderen de wanden van de aderen. Hierdoor kan er een bloedprop ophopen in de aderen, dit kan voor een zwelling zorgen. Meestal krijg je hier last van aan het eind van de dag.

Wat kan je hieraan doen?

  1. Zorg voor een goede houding tijdens de oefeningen. Zet je voeten op heupbreedte tijdens de oefeningen en let erop dat je niet een te holle rug hebt.
  2. Vermijden van overbelasting: Voel je pijn aan je polsen, enkels, knieën of bekken, stop dan met de oefening. Neem even rust en kijk of het later weer gaat.
  3. Zorg voor goede schoenen: Schoenen mogen niet te strak zitten. Blijf ook niet te lang op één plek staan, maar loop af en toe rond. Probeer ook af en toe je benen even omhoog te leggen als dit kan. En voor de rest.. Geen zorgen, het vocht verdwijnt meestal weer na een goede nachtrust.
  4. Kom rustig overeind: Let bij oefeningen erop dat je niet te snel van laag naar hoog gaat. Het is niet erg als je hier wat langer de tijd voor neemt.
  5. Neem even rust: Meestal trekken de harde buiken dan weg. Komen de harde buiken vaker voor of doen ze echt pijn, dan is het belangrijk om even langs de verloskundige te gaan.
  6. Verlaag je tempo: Bandenpijn voelt heel vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad. Sport verder op een rustig tempo. Soms kan het helpen om een ondersteunende band om je buik te dragen tijdens het sporten.
  7. Blijf in beweging! Probeer elke dag aan 30 minuten beweging te komen. Door te sporten, maar ook door te wandelen en fietsen zorg je ervoor dat je bloed blijft stromen. Kruis niet je benen over elkaar als je zit. Leg je benen als het kan even omhoog. Als dit allemaal niet helpt, kan je steunkousen gaan proberen. Dit is misschien niet heel charmant, maar helpt je wel!


Last but not least: dat jij je verdiept in sporten tijdens de zwangerschap is al een compliment waard! Je geeft om je lichaam en je wil zo gezond mogelijk je zwangerschap doorstaan. Kijk anders ook nog eens in het blog voor de algemene tips voor sporten tijdens de zwangerschap mocht je dat nog niet gedaan hebben. O, en geef jezelf alvast dat schouderklopje, want je bent goed bezig!

Deel dit artikel