• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Zwangerschap: het eerste trimester
Leefstijl

Zwangerschap: het eerste trimester

Hoera! Je bent zwanger! Merk je hier al iets van? Moet je bijvoorbeeld om de haverklap naar het toilet? Geeft de weegschaal al een hoger getal? Of merk je met sporten dat je sneller duizelig wordt dan eerst? Zit je ademhaling hoger? Of ben jij één van de pechvogels die veel misselijk is?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
23 april 2019

Dit zijn allemaal zwangerschapskwaaltjes die horen bij het eerste trimester, week één tot en met dertien, van je zwangerschap. In ons vorige blog, sporten tijdens de zwangerschap, werden er algemene tips voor sporten tijdens de zwangerschap gegeven. Vanwege de verschillende vragen over de zwangerschap wijden we graag nog wat extra aandacht aan de verschillende trimesters. Zo begrijp je hopelijk wat meer van wat er nou allemaal precies gebeurt in je lichaam. Nu weet je in ieder geval dus al dat het heel normaal is als je twintig keer per dag moet plassen, maar wat verandert er nog meer?

Een aantal veranderingen in het eerste trimester:

  1. Toename bloedvolume. Het lichaam maakt meer bloed aan zodat er meer zuurstof naar het zwangere lichaam, maar ook naar de baby kan gaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede en snel duizelig worden bij het opstaan.
  2. Vaker moeten plassen. Door je groeiende baarmoeder, de zwangerschapshormonen en de extra doorbloeding van je nieren heb je het gevoel dat je vaker moet plassen.
  3. Toename gewicht. Vanaf de tweede maand kan je het al gaan merken. Je broek gaat misschien strakker zitten of je ziet het op de weegschaal. Gemiddeld kom je tijdens de zwangerschap tussen de twaalf en vijftien kilo aan. Denk hierbij aan gewichtstoename door de groei van je foetus, baarmoeder, placenta, borsten en vanwege de extra vocht- en vetvoorraad.

Hoe ga je hier het beste mee om?

  1. Probeer rustig op te staan om duizeligheid te voorkomen. Word je tijdens het sporten duizelig? Neem even rust, probeer een paar minuutjes later de workout weer op te pakken, maar doe het dan iets rustiger.
  2. Ondanks dat je vaker naar het toilet moet, is het belangrijk om voldoende te drinken. Juist tijdens het sporten is het belangrijk om te drinken. Drink minstens één a twee flesjes per uur dat je sport.
  3. Om niet te veel aan te komen in gewicht kan je voldoende blijven bewegen. Denk aan twee a drie workouts per week. Hiernaast kan je ook nog wandelen, fietsen, hardlopen of zwemmen. Wat minstens zo belangrijk is, is om gezond en gevarieerd te eten. Ga tijdens de zwangerschap absoluut niet aan de lijn doen om zo op je gewicht te letten, jij én de baby hebben de voedingsstoffen namelijk hard nodig.

Zorg voor een goede basis.

Nu kan het zijn dat je door deze kwaaltjes, en misschien ook wel door alle emoties, minder zin hebt om te sporten. Toch is het belangrijk om in het eerste trimester een goede basis aan te leggen voor de rest van je zwangerschap. Als je voor jezelf in deze weken een routine ontwikkelt, bijvoorbeeld twee of drie keer per week een workout doen, maak je het voor jezelf je gehele zwangerschap makkelijker om te blijven bewegen.

Voordelen sporten tijdens de zwangerschap:

  • Je voelt je energieker.
  • Je conditie blijft op peil.
  • Je gaat er beter van slapen.
  • Het is goed voor de baby. Door te sporten, verbetert de doorbloeding naar de placenta. Daarnaast wordt beweerd dat sporten een positief effect heeft op het IQ van de baby, nog meer reden om te gaan sporten dus!
  • Je verbetert je uithoudingsvermogen. Dit kan je nog van pas komen tijdens je bevalling…

Bekijk ook ons blog over sporten tijdens de zwangerschap over hoe je dit het beste kan aanpakken. Hopelijk ga je een fitte zwangerschap tegemoet!

Deel dit artikel