• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Zo overleef je de Sinterklaasperiode
Voeding

Zo overleef je de Sinterklaasperiode

Vind jij het ook zo lastig om de kruidnoten te laten liggen, of om die chocolade letters te bewaren tot de eerste week van december?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
19 november 2019

Strooi dan wat lekkers...

Er is aardig wat snoepgoed wat bij de sinterklaasperiode hoort. Denk aan taaitaai, (gevulde) speculaas, schuimpjes en dan ook nog al die soorten kruidnootjes. Daarbij ligt het ook nog eens al vanaf augustus(!) in de winkels. Heel veel verleidingen die waarschijnlijk niet echt bevorderend zijn voor jouw doel. Want hoe kom je nu in hemelsnaam gezond deze periode door?

Tips voor de hele Sinterklaasperiode

1. Maak het jezelf niet te moeilijk en haal het zo min mogelijk in huis. Dit scheelt al een hoop verleiding.

2. Krijg je visite en wil je toch wat Sinterklaas snoepgoed in huis hebben? Kies dan voor een zo klein mogelijke verpakking. Want jij weet ook, de rest van de zak gaat waarschijnlijk op als de visite weg is.

3. Kies bewust. Een stukje taaitaai bevat veel minder calorieën dan een stukje gevulde speculaas. Wist jij dat van alle sinterklaas-lekkernijen een chocoladeletter de meeste calorieën per 100 gram bevat?

4. Toch de hele zak met kruidnoten leeggeten? Houd dan de volgende dag een balansdag. Probeer alleen drie gezonde maaltijden te eten en maximaal twee stuks fruit als tussendoortje. Laat de mueslirepen, chips en de koekjes even achterwege. Drink deze dag ook extra water, vooral als je misschien trek krijgt in een tussendoortje. Soms verwart je lichaam dorst met honger. Na een glas water is de trek vaak al minder.

5. Heb je samen met een vriend, vriendin of collega samen een zak pepernoten opengemaakt en is de helft nog over? Geef die dan mee aan je collega of vriend/vriendin, zo kom jij niet in de verleiding.

Tips voor pakjesavond

Al dat lekkere strooigoed hoort nou eenmaal bij 5 december en dat is ook leuk. Probeer alleen te voorkomen dat het snoepen een doel op zich wordt. Het draait om de gezelligheid, familie, vrienden, cadeautjes en het plezier.

Nog een aantal laatste tips voor het heerlijk avondje:

1. Zet niet al te veel op tafel. Denk aan een schaaltje pepernoten of taaitaai en bijvoorbeeld een schaaltje met een chocoladeletter in stukjes. Hierdoor houd je het beperkt en kan iedereen van allebei een stukje nemen.

2. Zet ook gezonde opties op tafel, zoals een schaaltje met mandarijntjes of snackgroente met een gezond dipje.

3. Eet een gezonde en vullende maaltijd voordat de pakjesavond begint. Hierdoor voedt je je het lichaam goed én heb je minder behoefte aan al het lekkers.

4. Heb je kinderen? Maak dan samen met hen gezonde hapjes zoals bijvoorbeeld suikervrije kruidnoten, suikervrije gevulde speculaas of gezonde hartige hapjes. Het helpt ook om met je kinderen te bespreken dat het paard van sinterklaas ook graag gezond en sterk moet zijn en daarom graag een mandarijn of wortel in zijn schoen wil. Zo leren zij dat gezond en sterk zijn in relatie staat met gezonde voeding.

Ontdek hier ons recept voor gezonde kruidnoten.

Deel dit artikel