• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
10 gezonde snacks voor thuis op de bank
Voeding

10 gezonde snacks voor thuis op de bank

Tijdens het kijken van je favoriete series is het heerlijk om te genieten van een snack. Maar wat kun je nou snacken zonder schuldgevoel? We hebben tien heerlijke en gemakkelijke snacks voor je verzameld.

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
05 maart 2019

1. Noten

Een klein handje vol ongebrande en ongezouten noten is superlekker en ook nog eens supergezond. Noten bevatten de perfecte balans tussen gezonde vetten, proteïnes en vezels. Eén handje noten bevat ongeveer 160 calorieën.

2. Popcorn

We horen je denken: popcorn?! Ja zeker, maar dan niet de variant die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. De gezonde versie maak je gemakkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt is: olie, een handje pofmaïs en je favoriete kruiden – bijvoorbeeld knoflook- of paprikapoeder, rozemarijn of Italiaanse kruiden.

Zo maak je het: verhit de olie in een (braad)pan en verdeel de maiskorrels over de bodem. Doe de deksel op de pan en laat de mais in een paar minuten poffen. Wacht tot het poffen is gestopt en neem de pan van het vuur, strooi vervolgens de gewenste kruiden erover en hussel het geheel door elkaar. Smullen maar!

3. Edamame boontjes

Edamame boontjes ken je waarschijnlijk uit de sushi restaurants, maar zijn zeker ook lekker voor thuis. De groene peulvruchten zitten vol eiwitten, ijzers, omega-3-vetzuren en calcium. Een perfecte snack voor vegetariërs en veganisten. In 100 gram edamame boontjes zit ongeveer 120 calorieën.

4. Appelschijfjes met pindakaas

Deze snack bevat vezels, proteïnes, mineralen en vitamines in één hap. 1 eetlepel pindakaas en 1 middelgrote appel bevatten niet meer dan 200 calorieën.

5. Worteltjes met hummus

Een super goede combi als je het ons vraagt. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en sesamolie, dit betekent dat het proteïnes, vezels en gezonde vetten bevat. Worteltjes bevatten weer veel vitamine A en kalium. Een goede balans dus! Een standaard portie van 100 gram bevat ongeveer 165 calorieën.

6. Dadels

Dadels zijn rijk aan vezels, magnesium, kalium, vitamines en mineralen. Ook is het heel lekker ze te vullen met mascarpone of een zelfgemaakte notenpasta. Let wel dat je ook van deze snack niet te veel eet. In 5 dadels zitten ongeveer 126 calorieën. 1 eetlepel mascarpone bevat ongeveer 68 calorieën en 10 gram notenpasta bevat ongeveer 61 calorieën.

7. Homemade yoghurt-dip

Makkelijk om te maken en een frisse snack. Zo maak je het: neem 100/150 ml Griekse yoghurt, een beetje zwarte peper, munt, een klein beetje honing, 1 of 2 teentjes knoflook en citroensap en meng het geheel door elkaar. Om te dippen kun je gaan voor: komkommer, tomaat, wortel, radijs, bleekselderij en/of paprika.

8. Olijven

Olijven bevatten onverzadigde vetten en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Ook bevatten ze maar 0,2 gram koolhydraten per 100 gram. Je kunt olijven het beste bij een speciaalzaak of delicatessenwinkel kopen, deze bevatten minder toevoegingen dan die uit de supermarkt.

9. Geroosterde kikkererwten met chilipoeder

Een pittige snack! Kikkererwten zitten bomvol met goede voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, ijzer en een kleine hoeveelheid calorieën.

Zo maak je ze: verwarm de oven voor op 200 graden, lek een blikje van 200 gram kikkererwten uit en verdeel ze over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Voeg daarna naar smaak chilipoeder en een beetje zeezout toe en plaats de kikkererwten voor 15 minuten in de oven. Schep ze hierna om en laat ze nog 10 minuten in de oven staan. Geniet van je knapperige snack!

10. Groene wraps

Neem een groot blad sla en vul deze met reepjes komkommer en tomaat en als je het lekker vindt nog een paar plakjes kipfilet. Rasp met een kaasschaaf een beetje wortel erover heen en maak je snack af met de yoghurt dip van tip 7.

Houd wel in gedachten dat dit niet betekent dat je ongelimiteerd van deze snacks kunt genieten. Want zelfs van de aller-gezondste snacks eet je met mate. Ben je na een portie van deze snacks nog niet verzadigd? Drink eerst een glas water en wacht een kwartiertje. Heb je daarna nog steeds trek? Kies dan voor een volledige maaltijd van bijvoorbeeld een volkoren boterham met pindakaas of kipfilet, of een bakje muesli met kwark.

Voor onze leden: Wil je tips bij het inrichten van een gezond voedingspatroon? Neem dan contact op en we helpen je graag verder! Bekijk onze receptenpagina voor nog meer lekkere snacks. Maak bijvoorbeeld een kwark- of bananenbrood!
Nog geen lid? Maak hier kennis met Fitchannel.

Deel dit artikel