• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Voor- en nadelen van het 'eiwitzakjes-dieet'
Voeding

Voor- en nadelen van het 'eiwitzakjes-dieet'

Hebben jullie het al voorbij zien komen? Martijn Krabbé is enorm afgevallen. Hij volgt een dieet op basis van ‘eiwitzakjes’ en hoopt op deze manier snel gewicht te verliezen voor zijn aanstaande bruiloft. En dit gaat tot op heden met succes want hij ziet er goed uit! Benieuwd naar dit dieet?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
20 juli 2019

Een dieet op basis van ‘eiwitzakjes’, zoals Martijn Krabbé het noemt, is een dieet waarbij je meerdere, vaak drie tot vijf shakes op een dag drinkt. Hiernaast eet je verder niets. Je mag wel water, thee, koffie en bouillon drinken.

Vaak wordt zo’n dieet op basis van eiwitzakjes, ook wel eiwitshakes genoemd, gevolgd om af te vallen. De shakes bestaan voornamelijk uit eiwitten en maar voor een klein deel uit koolhydraten en vetten. Er zijn enorm veel verschillende shakes op de markt, variërend in het percentage eiwitten, koolhydraten en vetten, maar ook verschillen deze shakes in hoeveel calorieën je op een dag binnen krijgt.

Bekende voorbeelden van diëten o.b.v. eiwitshakes zijn: Modifast en de shakes van Weight Care. Er zijn ook veel eiwitshakes te koop in winkels als Kruidvat en Action of op de website van Body en Fit.

Hongergevoel

Door veel eiwitten binnen te krijgen heb je minder snel een hongergevoel. Dit komt omdat eiwitten erg verzadigd zijn. Daarnaast zijn eiwitten de bouwstoffen van spieren. Als je gaat afvallen verlies je niet alleen vet, maar ook een deel vocht en spieren. Dit laatste wil je voorkomen. Als je meer eiwitten binnenkrijgt kan je ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk spieren behouden blijven. Je moet dan ook wel voldoende blijven sporten, anders hebben deze extra eiwitten geen nut.

Diëten o.b.v. eiwitshakes zijn vaak erg laag in calorieën waardoor ze onder “de crash diëten” vallen. Dit zijn diëten waarbij je meestal onder de 1000 kcal per dag binnen krijgt.

We willen graag de voor- en nadelen van een dieet o.b.v. van eiwitshakes op een rijtje zetten.

Voordelen van een dieet op basis van alleen eiwitshakes

 • Relatief snel gewichtsverlies vanwege de lage calorie-inname.
 • Door een hoge eiwitinname een minder hongergevoel dan andere diëten.
 • Je krijgt voldoende bouwstoffen binnen voor je spieren.
 • Je hoeft zelf niet na te denken wat je klaar hoeft te gaan maken voor eten. Je mag nameljik alleen maar de eiwitshakes en niets anders.

Nadelen van een dieet op basis van alleen eiwitshakes

 • Jojo-effect. Doordat je extreem weinig calorieën binnenkrijgt gedurende een langere periode, gaat je lichaam over op een soort van spaarstand. Wanneer je na het dieet weer meer gaat eten, zal dit eerder worden opgeslagen als vet dan voor het dieet.
 • Darmhormonen veranderen ongunstig. Door langere tijd extreem weinig calorieën binnen te krijgen verandert de samenstelling van je darmhormonen. Dit heeft als gevolg dat je moeizamer afvalt en als je je ideale gewicht hebt gereikt dit te kunnen volhouden.
 • Tekorten aan vitaminen, mineralen en vezels. Ondanks dat er aan de shakes vaak vitamine toe zijn gevoegd mis je op den duur toch vitaminen, mineralen en met name vezels. Je drinkt aan tijd lang alleen shakes en mist hierdoor de vezels uit volkorenproducten, aardappelen en groente en fruit waardoor je darmklachten als obstipatie kan krijgen.
 • Niet gezellig. Als je alleen maar eiwitshakes kan drinken, beperkt dit je in sociale gelegenheden. Een traktatie, etentje of een lunch met vriendinnen zit er even niet in.
 • Je kan te weinig koolhydraten binnen krijgen. Sommige eiwitshakes bevatten zeer weinig koolhydraten. Je hebt koolhydraten nodig omdat dit onze belangrijkste energiebron is en onze hersenen niet zonder koolhydraten kunnen. Als je een langere tijd extreem weinig koolhydraten binnen krijgt, kan dit psychische klachten gaan geven.


Onze conclusie over een dieet op basis van alleen maar eiwitshakes is dat het op de lange termijn niet goed is voor je gezondheid én gewicht. Je kan er misschien op korte termijn snel mee afvallen, maar er zitten veel nadelen aan. Deze nadelen werken naar onze mening niet op tegen de voordelen.

Deel dit artikel