• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Tips van de diëtist: Gezond de feestdagen door
Leefstijl

Tips van de diëtist: Gezond de feestdagen door

Het is bijna december. Een maand vol met heerlijke feestdagen. Tegelijkertijd ook een maand van veel en lekker eten. Maar vraag jij je ook af hoe je gezond deze maand door kan komen?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
13 december 2019

Het grappige is dat voor veel mensen de feestdagen bekend staan als een periode van veel eten, terwijl het natuurlijk om veel meer gaat dan gezellig eten. Maar samenkomen met familie en vrienden gaat vaak gepaard met vele etentjes en borrels rondom kerst.

Deze traditie is heel gezellig maar kan tegelijkertijd ook voor stress zorgen als je op je gewicht wil letten. Hierom een aantal tips hoe jij gezond de feestdagen door kan komen.

1. Neem het initiatief

Nodig mensen uit bij jou thuis zodat jij invloed hebt op het menu. Heb je al eetplannen bij iemand anders? Vraag dan of je iets mee kan nemen zodat je zeker weet dat er ook gezonde opties zijn. Maak dan een gerecht met veel groente.

2. Houd je ritme van drie maaltijden aan

Sommige slaan bewust hun lunch over omdat ze dan uitgebreid hebben ontbeten, maar dan is de kans groot dat je je laat verleiden tot de ongezonde lekkernijen later op de dag. Eet daarom een voedzame lunch voordat naar familie gaat in de loop van de middag. Denk hierbij aan een goed gevulde salade of enkele volkoren crackers met hummus of hüttenkäse en hierop wat (gegrilde) groentes.

3. Beweeg

Tijdens de feestdagen rol je soms van het ene kerstdiner, naar het kerstontbijt om vervolgens weer aan te schuiven bij je volgende kerstdiner. Zorg ervoor dat je tussendoor wat beweging krijgt en niet alleen maar stil zit. Vraag aan je familie/vrienden wie er meegaat voor een wandeling, bijvoorbeeld na het ontbijt of diner. Je kan natuurlijk ook een workout van Fitchannel inplannen tijdens de feestdagen. Misschien vind je partner of één van je kinderen het wel leuk om mee te doen, bijvoorbeeld met een lesje Groove?

4. Uiteten?

Ga je met de kerst naar een restaurant? Ook hier kun je gezonde keuzes maken! Ga bij het voorgerecht voor een soepje, carpaccio of salade. En kies bij het hoofdgerecht witvis, kip of een vegetarische optie. Dit zijn vaak gerechten met de minste calorieën. Vraag ook of de saus apart geserveerd kan worden zodat jij zelf kan bepalen hoeveel saus (en dus calorieën!) jij toevoegt aan je gerecht.

5. Last but not least, zo overleef je de gourmet

Is jouw traditie dat je altijd gaat gourmetten? Ook bij gourmetten kan je gezonde keuzes maken. Let op de sausjes: deze leveren vaak veel vet en suiker. Probeer het vlees en vis op smaak te maken met olie, kruiden en zout en peper.

Kies voor magere vleessoorten: kipfilet, kalkoen en biefstuk. Probeer hamburgers, slavinken en speklapjes links te laten liggen.

Gezonde vis keuzes zijn: witvis, tonijn of zalm. Ongezonde keuzes voor vis zijn die met een paneerlaagje, zoals een lekkerbek.

Je zult merken dat als je bewuste voeding- en beweegkeuzes maakt met de feestdagen jij je veel prettiger voelt, zowel tijdens als na de feestdagen!

Deel dit artikel