• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Tips van de diëtist: Dit is het beste 'dieet' voor jou
Leefstijl

Tips van de diëtist: Dit is het beste 'dieet' voor jou

Iedereen wil weten wat nou het beste dieet is om mee af te vallen. Maar het is veel belangrijker om te kijken wat voor jou werkt. Daarom deel ik graag mijn inzichten en adviezen met je.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
12 mei 2020

Dieet en gewichtsverlies

Begin april verscheen er een artikel in het British Medical Journal (een Brits medisch tijdschrift) waarin beschreven stond wat de effecten waren van de 14 populairste diëten van dit moment. Het koolhydraatarme, vet beperkte, Weight Watchers en het Mediterraanse dieet werden hierin onder andere in meegenomen.

Wat opviel, was dat er op korte termijn wel een verschil te zien was tussen de verschillende diëten. Op korte termijn (na 6 maanden) hadden het koolhydraatbeperkte dieet en het vetbeperkt dieet het meeste resultaat in gewichtsverlies. Ook de bloeddruk daalde goed bij deze diëten.

Echter op de lange termijn (na 12 maanden) was er geen verschil meer te zien tussen deze 14 populaire diëten. Zowel op gewichtsverlies als op de risicofactoren voor hart-en vaatziekte was geen effect meer te zien van de diëten. Wat je dan wel moet doen? Ik deel graag mijn 5 inzichten met je.

1. Een dieet werkt vaak alleen op de korte termijn

Een dieet kun je vaak maar voor een korte periode volhouden. Waarschijnlijk is dit ook bij de mensen gebeurd die meededen aan het onderzoek. Na 6 maanden zag je resultaat, maar daarna zijn ze weer in hun oude patronen gevallen en was er na 12 maanden geen gewichtsverlies meer. Weet dus dat een dieet vaak alleen op de korte termijn werkt en dat je dan moet nadenken over hoe je op lange termijn nog steeds resultaten boekt.

2. Zo boek je resultaten op de lange termijn

Als je een dieet volgt zal je de eerste maanden gewicht verliezen. Het is belangrijk om na 4 tot 6 maanden na te denken welke voedings- en bewegingskeuzes je kan handhaven voor de lange termijn. Zo voorkom je dat je terugvalt in oude gewoontes. Je mag dus wat losser worden na een aantal maanden een dieet volgen.

3. Wat werkt er voor jou?

Denk eens na over de diëten die je hebt gevolgd, wat was er goed vol te houden? Wat werkte goed voor jou? Waarom was dit zo? Zijn deze veranderingen ook vol te houden op de lange termijn of mag dit iets losser? Welke gezonde voedingskeuzes vind je fijn aan dit dieet? Welke nieuwe gerechten vind je lekker? Wat kan je meenemen voor de lange termijn?

4. Creëer een nieuwe leefstijl

Om blijvend gewicht te verliezen zal je een nieuwe leefstijl moeten creeën. Probeer niet te denken dat je na het volgen van een dieet na een paar maanden voor altijd op dat gewicht zal blijven als je je oude voedingspatroon weer oppakt. Je zal gezonde voedingskeuzes moeten blijven maken (bij een gezond voedingspatroon hoort ook af en toe een taartje en af en toe een borrel). Daarnaast is het belangrijk dat bewegen een onderdeel van je leven is geworden. Wandel, pak regelmatig de fiets en sport 2-3 keer per week.

5. Het beste dieet is....

We hopen dat hierdoor de realisatie meer komt dat een dieet maar een dieet is en dat dit heel erg kan helpen om op korte termijn gewicht te verliezen. Maar dat jij, en alleen jij, ervoor kan zorgen dat je ook blijvend dat gewicht eraf kan laten! Daarom raden wij aan niet voor een dieet te gaan, maar voor een gezond en gevarieerd eetpatroon en een gezonde leefstijl. Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Ons platform geeft je alle handvaten hiervoor.

Deel dit artikel