• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Sporten met spierpijn: Ja of nee?
Leefstijl

Sporten met spierpijn: Ja of nee?

Sporten met spierpijn: is dat iets voor bikkels die hun grenzen verleggen, of loop je dan juist extra risico op blessures? De vraag of je mag sporten met spierpijn houdt sporters al tijden bezig, maar de meningen lopen nog altijd uiteen. Wij hebben de laatste bevindingen voor je samengevat, en geven je een eenduidig antwoord op deze o zo belangrijke vraag.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
15 juli 2021

Wat is spierpijn?

Voordat we ingaan op de vraag of je mag sporten met spierpijn, is het goed om te weten wat spierpijn nou eigenlijk is. Spierpijn is een verzamelnaam voor pijn in je spieren (wie had dat gedacht?), en kan meerdere oorzaken hebben. De eerste soort spierpijn wordt veroorzaakt door afvalstoffen die tijdens de workout vrijkomen, met name melkzuur. Dit type spierpijn treedt met name tijdens of direct na je training op. De tweede soort spierpijn komt doordat je spieren door een zware training beschadigd raken, en is met name 1 a 2 dagen na je workout voelbaar. De minuscuul kleine scheurtjes in je spieren herstellen vanzelf, en zijn voor je lichaam een teken je spiervezels te versterken. Dit is dus helemaal niet erg. Sterker nog: het zorgt dat je spiermassa toeneemt!

Mag je sporten met spierpijn?

Sporten met spierpijn kan, als je je lichaam maar de tijd geeft om te herstellen. Als je gaat sporten met pijnlijke spieren, is het daarom verstandig wat rustiger aan te doen. Verlaag bijvoorbeeld je gewicht of maak minder herhalingen. Dit noemen we actieve rust en bevordert je herstel. Ook is het aan te raden een goede warming-up en wat stretchoefeningen te doen om je spieren op te warmen voor wat komen gaat. Is je spierpijn zo heftig dat je je oefeningen niet meer goed uit kunt voeren? Dan loop je een grote kans op blessures. In dat geval kun je beter nog even rust houden of een andere spiergroep gaan trainen.

Sporten met spierpijn na krachttraining

Als je aan krachttraining doet, train je ongetwijfeld wel eens met spierpijn. Dat is niet erg, maar voldoende rust is belangrijk. Een goede vuistregel is daarom om 48 uur rust te houden na een reguliere krachttraining. Dit is goed te doen als je bijvoorbeeld 1 tot 3 keer per week een full body workout doet. Indien je vaker traint kun je kiezen voor een split schema waarbij je per training andere spiergroepen aanpakt. Zo train je bijvoorbeeld de ene dag je benen, en de andere dag je borst en schouders. Je sport dan wel met spierpijn, maar je pijnlijke spieren worden niet te veel aan het werk gezet. In plaats van geïsoleerde oefeningen kun je ook kiezen voor samengestelde oefeningen, waarmee je lichaam gelijkmatiger wordt belast.

Lang spierpijn? Pas je schema aan

Houdt je spierpijn langer dan 48 uur aan, dan is dat een teken dat je je spieren té zwaar belast hebt. Pas in dit geval je trainingsschema aan, door bijvoorbeeld met minder gewicht te trainen, minder herhalingen te maken of meer pauzes tussen je sets te nemen. Neem rustig de tijd om te herstellen. Ook voldoende drinken en slapen en het aanvullen van noodzakelijke voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een sneller herstel.

Sporten met spierpijn: ja of nee?

Als je hard traint, hoort spierpijn erbij. Het is zelfs een teken dat je je grenzen verlegt. Vandaar het aloude gezegde no pain, no gain! De conclusie van dit verhaal is dan ook dat je prima kunt sporten met spierpijn, mits je naar je lichaam luistert en je je spieren de gelegenheid geeft te herstellen.

Thuis sporten met Fitchannel

Kun je wel wat hulp gebruiken met een schema dat geleidelijk is opgebouwd, maar je toch elke keer blijft uitdagen? Dan is Fitchannel perfect! Onze trainers hebben verschillende effectieve en leuke programma’s voor je klaar staan, waarmee je geweldige resultaten kunt boeken. Doordat de schema’s zeer afwisselend zijn en zorgvuldig zijn opgebouwd, is de kans op (erge) spierpijn minimaal!

Deel dit artikel