• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Zet je motivatie in om jouw doelen te halen
Leefstijl

Zet je motivatie in om jouw doelen te halen

Velen zullen de term motivatie kennen. Motivatie kan zowel van buitenaf (extrinsiek) komen, bijvoorbeeld als je wilt dat anderen jouw aantrekkelijk vinden, als van binnenuit (intrinsiek), bijvoorbeeld als je het belangrijk vindt om zonder hijgen de trap op te komen. Vaak is een combinatie van deze twee ideaal om je doel te bereiken.

Kirsten vierkant
Kirsten Psycholoog, coach en trainer
25 januari 2022

Oke, je bent eens goed naar jezelf gaan kijken en wil graag iets veranderen. Je hebt een doel gesteld. Of dat een beter zelfbeeld, een goed gevoel over jezelf of toch nog een kilootje minder is, iedereen heeft zijn eigen doelen. En om deze echt te kunnen bereiken helpen wij jou een stapje verder.

Stap 1: Waarom?

Een mooi lichaam, waardering van anderen, je favoriete spijkerbroek passen of lekker in je vel zitten. Deze wensen zijn wensen die kunnen schuilgaan achter de initiële wens van mensen om af te vallen of fit te worden. Maar waarom wil JIJ jouw doel bereiken? Dat is stap één. Wat is voor JOU de meerwaarde van het bereiken van jouw doel? Wat is er beter geworden in jouw leven als je dit doel hebt bereikt? Focus je eens op deze dingen, zodat je jouw geluk niet alleen uit een getal op de weegschaal haalt, maar uit de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Welke motivators komen van binnen en welke van buiten? Vind je het bijvoorbeeld leuk om te sporten met een vriend(in), dan is dit een goede intrinsieke motivator om te gaan bewegen. Beloon je jezelf na een workout met een lekker glas koud fruitwater? Dan is dat een goede extrinsieke motivator. Beiden dragen bij aan jouw succes, daarom is het goed om te weten welke er voor jou belangrijk zijn, zodat je ze tactisch kunt inzetten!

Stap 2: Hoe?

Stap twee zet je als je kijkt naar hoe je jouw motivatie kan inzetten om jouw doelen te behalen. Creëer subdoelen zodat je de lat niet in één keer te hoog legt en vanuit teleurstelling meteen stopt met je doel achternagaan. Omdat je onterecht denkt dat je het niet kunt. Het hoeft namelijk niet aan jouw kunnen te liggen. Het kan ook liggen aan het feit dat je (sub)doel niet realistisch/haalbaar was. Daarom is het belangrijk om haalbare, maar ook meetbare doelen te stellen. Bijvoorbeeld in plaats van ”vaker de trap nemen”, “altijd met de trap op het station” of “minimaal 2 keer per dag met de trap op kantoor”. Of bijvoorbeeld “vijf dagen per week gezond eten tijdens het avondeten” of “alleen alcohol drinken in het weekend” in plaats van ”gezonder leven”. Zo kun je beter reflecteren op je doelen en of je ze bereikt hebt.

Stap 3: Blijf flexibel en wees lief voor jezelf

Handel uit compassie. Als een subdoel niet behaald wordt, wees flexibel, boor jezelf niet volledig in de grond. Geef toe dat dit niet is hoe je het gewenst had, voel de teleurstelling (misschien een klein beetje frustratie of boosheid) en zet deze om in kracht. De kracht om een nieuw subdoel te stellen, een nieuw sportmoment te plannen, energie te steken in een nieuwe eetgewoonte. Als jij weet wat jouw motivatie is (stap één), dan kun je deze er altijd weer bij pakken op het moment dat het even niet gaat zoals je wilt.

Tot slot

Wees trots dat je het probeert, het proces aangaat. Keer op keer jezelf vergeven en herpakken. En vergeet vooral ook niet: jezelf een complimentje geven en doorgaan. One way up!

Kirsten van Antwerpen

Kirsten van Antwerpen

Als psycholoog, wandelcoach, runningtherapeut en trainer slaat Kirsten de brug tussen fysieke en mentale gezondheid. Ze kijkt ernaar uit je te ontmoeten en te helpen uitdagingen aan te gaan.

Deel dit artikel