• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Een positief zelfbeeld
Leefstijl

Een positief zelfbeeld

Afvallen. Bij veel mensen staat het regelmatig op het lijstje. 5 kilo, 10 kilo of meer. Als het gaat om gewicht willen velen een beetje minder. Maar is het wel het gewicht waar je ontevreden mee bent? En als dat niet zo is, is afvallen dan de oplossing?

Kirsten vierkant
Kirsten Psycholoog, coach en trainer
25 januari 2022

Het komt bij velen op als één initiële wens: ik wil afvallen. En dat is ook logisch, want we leven momenteel in een maatschappij waarin afvallen weergegeven wordt als iets hoog belangrijks met fantastische gevolgen, de ‘holy grail’. Maar hoe kun je zoiets (als afvallen) bereiken als je niet weet wat het nu écht voor JOU betekent, los van wat het voor de maatschappij betekent? Én of het jouw diepere verlangens wel aanraakt als je dat gewicht verliest?

Als je zegt ‘ik wil afvallen’, wat bedoel je dan eigenlijk écht?

 • Ik wil ‘gezond’ zijn
 • Ik wil succesvol zijn
 • Ik wil mooi zijn
 • Ik wil erbij horen
 • Ik wil in mijn kleren passen
 • Ik wil geliefd/gezien/gevalideerd worden
 • Ik wil me zelfverzekerd voelen
 • Ik wil me fit en energiek voelen
 • Ik wil me aantrekkelijk voelen
 • Ik wil een langere levensverwachting
 • Ik wil centimeters verliezen
 • Ik wil serieus genomen worden
 • Ik wil de ouder zijn zoals ik die voor ogen heb
 • Ik wil dat anderen trots op mij kunnen zijn

In dit lijstje komen drie thema’s terug: gezondheid, zelfbeeld en het beeld dat jij wilt dat anderen van jou hebben.

Verander je mindset in plaats van je lichaam

Het is naar mijn idee belangrijk dat we de focus gaan verplaatsen van het veranderen van ons lichaam naar het veranderen van hoe we ons voelen over ons lichaam. Het gaat niet alleen om de staat van dat lichaam of ons eetgedrag, maar om de mening die we daarover hebben die ons een bepaald gevoel geeft (waar we van af willen). Hoe jij over jezelf denkt, wordt jouw werkelijkheid. Gebruik dit dan ook als wapen om jouw positieve zelfbeeld waar te maken. Laten we nog eens naar een paar van de eerdergenoemde voorbeelden kijken.

 • Ik wil succesvol zijn – wat betekent succesvol zijn voor jou? Een goede baan, een liefdevolle band met familie of vrienden of misschien voldoende geld om vrijheid te ervaren? Hoe ziet succes er voor jou uit? En ben je niet al onwijs succesvol? Probeer eens te kijken naar de successen die je al hebt behaald en ga met dat positieve beeld verder.
 • Ik wil geliefd zijn/gezien worden – welke mensen in jouw omgeving geven jou dit gevoel? Wie niet? Hoe kun jij jezelf zien en liefhebben zoals je bent? Wat zou je dan doen? Vraag jezelf eens af wie jij liefhebt in jouw omgeving en wie jij ziet staan. Noem drie eigenschappen op van deze persoon. Is hij/zij vriendelijk, gezellig, staat hij voor je klaar, voel je je thuis bij die persoon? Liefhebben meten we niet af aan de staat van het lichaam, maar met liefdevol gedrag. Hoe je eruitziet heeft daar eigenlijk niks mee te maken en zo zullen anderen dat ook niet zien.
 • Ik wil me aantrekkelijk voelen – Wat maakt iemand anders aantrekkelijk? Hoe aantrekkelijk voel je je nu? Zit er een verschil tussen aantrekkelijk zijn en je aantrekkelijk voelen? Noem eens drie dingen op die je mooi vindt aan jezelf. Vind je dat lastig? Vraag je partner, moeder of vriend(in) om je te helpen. Probeer vanuit dit positieve zelfbeeld te kijken naar jezelf. En bedenk je ook: is je aantrekkelijk voelen/aantrekkelijk zijn het enige dat belangrijk is om je goed over jezelf te kunnen voelen?
 • Los van het werken aan het wél voelen van iets... Kun je het ook accepteren als je je niet succesvol voelt, niet gezien, niet aantrekkelijk? Mag je dat gevoel voelen, omarmen en met compassie richting jezelf behandelen? Kun je de informatie tot je nemen en gebruiken in je voordeel?

Onvoorwaardelijke liefde als uitgangspunt

Probeer dus eens te kijken naar je relatie met je lichaam. Op wat voor manier kan compassie jou helpen om je achterliggende verlangen (ten aanzien van afvallen) waar te maken. Zorg voor je lichaam (op jouw manier) en respecteer je lichaam door onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Die onvoorwaardelijke liefde kunnen we vaak wel voor een ander voelen, maar voelen we nog niet altijd voor onszelf. Denk maar eens aan iemand die je liefhebt, maar die ook weleens dingen doet waar je het niet helemaal mee eens bent. Je mag leren samen mét je lichaam te werken in plaats van ertegen. Bekijk de positieve kanten en bouw daarop voort. Bijvoorbeeld door je te gedragen naar: ik ben al succesvol en ik werk aan fitter zijn.

Onthoud: je gewicht bepaalt niet jouw waarde, jij bent zo veel meer dan dat. Vergeet in geen enkel geval: jij bent al precies goed zoals je bent, jij bent al van waarde (niet pas als je een bepaalt gewicht bereikt hebt). Vertrouw daarop en gedraag je daar eens naar! ❤

Kirsten van Antwerpen

Kirsten van Antwerpen

Als psycholoog, wandelcoach, runningtherapeut en trainer slaat Kirsten de brug tussen fysieke en mentale gezondheid. Ze kijkt ernaar uit je te ontmoeten en te helpen uitdagingen aan te gaan.

Deel dit artikel