• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
8 gezonde en lekkere recepten met fruit
Voeding

8 gezonde en lekkere recepten met fruit

Op zoek naar manieren om fruit in je eetpatroon te verwerken? We geven je graag wat recepten en inspiratie om fruit ook eens op een andere manier te eten!

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
26 juli 2019

Twee stuks fruit per dag

Hoe zit het met jouw fruitinname per dag? Lukt het jou om elke dag minstens twee stuks fruit te eten? In ons andere blog over fruit lees je waarom fruit nou eigenlijk zo goed is voor je gezondheid en in welke fruitsoorten bepaalde vitamines zitten. In dit blog geven we je wat inspiratie om fruit ook eens op een andere manier te eten.

Recepten met fruit

Alle recepten zijn voor één persoon. Wil je ze voor meerdere personen maken? Vermenigvuldig dat de hoeveelheid. Geniet ervan!

1. Pannenkoekjes van banaan en ei


Je hebt nodig:

2 eieren, 1 banaan, kaneel, beetje olie. Om het in te maken: een koekenpan met goede anti-aanbaklaag. Dit is voor 3 kleine pannenkoekjes

Zo maak je het:

Prak de banaan goed fijn op een bord met een vork. Kluts de eieren in een schaaltje en voeg wat kaneel en hierbij voeg dan de geprakte banaan toe. Meng het tot een egale massa. Je beslag is nu klaar. Doe vervolgens een klein beetje olie in de pan, laat dit opwarmen en bak hier vervolgens de drie kleine pannenkoekjes in. Vergeet ze niet halverwege even om te draaien.

2. Havermoutpap met appel en rozijnen


Je hebt nodig:
250 ml halfvolle melk (of een andere ongezoete plantaardige melk), 1 appel, handje rozijnen en snufje kaneel. Om het in te maken: een steelpannetje.

Zo maak je het:

Breng de melk aan de kook. Voeg hier de havermout, kaneel, rozijnen en een halve appel in stukjes aan toe. Laat dit twee minuten doorkoken. Zet hierna het vuur zachter en laat het nog vijf minuten op het vuur staan. Garneer deze pap met de overige halve appel in stukjes en nog wat kaneel.

3. Overnight oats met blauwe bessen


Je hebt nodig:

200 ml halfvolle melk (of een andere ongezoete plantaardige melk), 40 gram havermout, 1 eetlepel gebroken lijnzaad en 150 gram blauwe bessen. Om het in te doen: glas, potje of kommetje dat kan worden afgesloten.

Zo maak je het:
Doe de melk met de havermout en lijnzaad in een kommetje, potje of glas en roer goed door. Laat dit vervolgens afgedekt een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend kan je de blauwe bessen en eventueel nog wat ander vers fruit toevoegen en is het klaar om heerlijk van te smullen.

4. Gemengd fruit met noten en zaden


Je hebt nodig:

1 handje walnoten, 1 handje pecannoten (of 2 handjes gemengde noten), 1 eetlepel amandelschaafsel, 100 ml naturel yoghurt of naturel kwark en 1 kiwi en 1 nectarine (of 150 gram gemengd fruit) Om het mee te maken: oven en een ovenplaat.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de noten en amandelschaafsel op een ovenplaat en zet dit voor 7 minuten in een voorverwarmde oven. Maak ondertussen het fruit schoon en snijd dit in stukjes. Doe dit in een kom en voeg de yoghurt hieraan toe. Als laatste kun je de geroosterde noten eroverheen doen en dan heb je een heerlijk voedzaam ontbijtje.

5. Yoghurtsnack met fruit uit de vriezer


Je hebt nodig:

200 ml Griekse yoghurt, 0% vet (eventueel met een smaakje), 100 gram bevroren rood fruit, 1 theelepel honing. Om het in te doen: 1 of 2 cupcake vormpjes van siliconen.

Zo maak je het:

Meng de Griekse yoghurt met het rode fruit en honing door elkaar in een kom. Giet dit yoghurt-mengsel in de cupcake vormpjes en laat dit 4 uur opstijven in de vriezer.

6. Bevroren snoepjes van blauwe bessen en yoghurt


Je hebt nodig:

10 blauwe bessen, 200 ml yoghurt of kwark, 0% vet (eventueel met een smaakje, bijvoorbeeld die van Optimel). Om het mee te maken: 10 satéprikkers, bakpapier en een plaat of schaal dat in de vriezer kan.

Zo maak je het:
Prik een blauwe bes op de satéprikker en dip in yoghurt/kwark. Leg de bes op het bakpapier. Doe dit met alle blauwe bessen en leg dit een uur in de vriezer. Zorg dat ze niet tegen elkaar aankomen. Je kan ze één voor één uit de vriezer halen en opeten of alles in 1 keer als snack.

7. Appel-chips


Je hebt nodig:

2 kleine appels, ½ theelepel kaneel, ½ theelepel citroensap, ½ theelepel water. Om het mee te maken: oven, bakpapier en een bakplaat, appelboor en mandoline.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 120 graden. Haal het klokhuis uit de appel, dit kan
gemakkelijk met een appelboor. Snijd de appels in hele dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline. Leg de dunne plakjes appel op een beklede bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de appelschijfjes elkaar niet raken. Meng nu de ½ theelepel citroensap en de ½ theelepel water in een glas. Besprenkel hiermee nu de schijfjes appel (eventueel kan dit ook met een kwastje). Zorg ervoor dat de appeltjes niet te nat worden. Ze hebben maar een paar druppels nodig. Als laatste nog wat kaneel over de schijfjes appel en dan mogen ze in de oven voor 120 minuten. Halverwege even omdraaien. Even laten afkoelen en je hebt een lekkere snack!

8. Prikker: watermeloen, feta kaas en munt


Je hebt nodig:
150 gram watermeloen (dit is ongeveer 1 schijf), 50 gram fetakaas, 2 takjes munt. Om mee te maken: 5 kleine houten prikkers.

Zo maak je het:
Snijd de watermeloen en feta in vierkante blokjes van gelijke grootte. Prik ze allebei met een blaadje munt aan een kleine houten prikker. Neem een saté-prikker als je meerdere blokjes meloen en feta wil.

Deel dit artikel