• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Diëtist legt uit: Zo (on)gezond zijn Light frisdranken
Voeding

Diëtist legt uit: Zo (on)gezond zijn Light frisdranken

Je weet dat er minder suiker in light frisdranken zit, dus denk je dat je een gezonde keuze maakt. Toch blijf je ergens twijfelen of deze gedachte klopt...

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
02 maart 2020

We snappen dat het soms lastig is om gezonde keuzes te maken als er veel (tegenstrijdige) berichten worden geschreven over voeding. Zo ook over (light) frisdranken.

Zoetstoffen

Light frisdranken zouden niet goed voor je zijn, omdat er zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-K aan worden toegevoegd om de zoete smaak van suiker te vervangen. Wees gerust, want deze zoetstoffen zijn uitgebreid getest en blijken telkens weer veilig. Ze voldoen aan de veiligheidseisen van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Zelfs bij grote hoeveelheden en bij langdurig gebruik zijn er geen negatieve effecten gevonden op mensen.

Let op: Is er één groep mensen die wél op moet letten of ze niet te veel aspartaam binnen krijgen. Dit zijn mensen met de zeldzame aangeboren stofwisselingsziekte PKU. Hun lichaam is niet in staat om het aminozuur phenylalanine te verwerken. Daarom bevatten de producten met aspartaam ook een waarschuwing, er staat dan op ‘bevat een bron van fenylalanine’.

Krijg je honger van light frisdrank?

Volgens sommige berichten krijg je van light frisdranken juist extra trek, omdat je lichaam gefopt zou worden door de zoetstoffen. Je lichaam zou dan denken dat er calorieën aankomen, en dit zou weer trek kunnen veroorzaken. Goed nieuws, dit is niet waar. Bij mensen is dit effect niet gevonden, bij proefdieren overigens wel. Bij de dieren zorgde de light frisdrank voor een verstoorde regulatie van de glucosehuishouding. Dit zou dan weer kunnen zorgen voor meer trek bij de proefdieren. Dit bericht komt dus niet zomaar uit de lucht vallen, maar wees gerust, bij mensen is dit niet het geval.

Psychische factoren

Volgens verschillende onderzoeken is er een grote groep mensen, die na het nemen van een light product, voelen dat zij daarna alsnog een ongezonde keuze kunnen maken. Om als het ware het light product te compenseren. Herken je dit? Gaat deze gedachte ook wel eens door jouw hoofd? Wees je er dan bewust van, want het kan heel goed zijn dat je op deze manier alsnog te veel calorieën binnenkrijgt of een ongezonde keuze maakt.

Light frisdrank vs water

Ondanks dat light frisdranken niet schadelijk zijn raden we je aan om zoveel mogelijk water te drinken. Water is een hele goedkope dorstlesser en het tast je tanden niet aan. In (light) frisdrank zitten namelijk zuren die tanderosie kunnen veroorzaken. Tanderosie houdt in dat het tandglazuur beschadigd raakt en als dit te vaak gebeurd kan zelfs het tandglazuur helemaal oplossen.

Kun je nog wat extra hulp gebruiken bij het maken van gezonde voedingskeuzes? Lees dan hier mijn blog met 5 tips die je helpen bij een gezond eetpatroon!

Start vandaag nog met Fitchannel

Fitchannel helpt jou je sportieve doelen te bereiken!

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel