Je workout overgeslagen, een reep chocola gegeten, de hele zondag op de bank gelegen, in onze weg naar een gezonde leefstijl maken we allemaal wel eens fouten. Of je nu alleen een koekje te veel hebt gegeten of al weken niet meer gesport hebt, deze foutjes zijn net zo belangrijk als jouw workouts, salades en groene smoothies.
Je wist het misschien al: je bent maar een mens. En mensen maken soms fouten. Maar die fouten maken we niet voor niks. Uit onderzoek is vaak gebleken dat het maken van fouten - en voornamelijk hoe je daarmee omgaat - onwijs belangrijk is voor jouw voortgang. Je kunt namelijk op verschillende manieren reageren en die reacties zijn bepalend voor jouw succes.
Eigenlijk was je al niet écht van plan om te gaan sporten. Beginnen met gezond eten vlak voor je een weekendje weg had gepland, sloeg ook nergens op. Als je terugdenkt, was je allang niet meer van plan om te gaan sporten of gezond te gaan eten, dus het is ook niet gek dat dat niet gebeurd is. Zo neem je jezelf en je planning niet zo serieus en voelt het niet alsof je gefaald hebt, maar ga je het nu nog opnieuw proberen?
Nu je een koekje hebt gegeten, kan je net zo goed een filmpje aanzetten en het hele pak wegwerken, in plaats van te gaan sporten. Deze dag is niks meer waard en het heeft geen zin om jezelf nu nog in beweging te hijsen. Morgen weer een kans, of overmorgen… Als je de handdoek in de ring gooit na een foutje of een misstap, maak je de weg naar jouw doelen niet alleen langer, maar ook veel vervelender.
Je was zo goed bezig, maar vandaag was een drukke dag, dus ben je in plaats van sporten toch op de bank geploft. Geen man overboord, je gezonde maaltijd van vanavond staat nog steeds op de planning. Maar ja, elke dag die workout overslaan, is natuurlijk niet de bedoeling. Vraag jezelf eens af: waar ging het mis? Ja, dat je die workout niet hebt gedaan… Maar wat gebeurde er daarvoor? Had je echt een mega drukke dag, misschien was er een tegenslag of juist een verleiding die jou heeft overtuigd om niet te gaan sporten. Als je dat moment voor jezelf kunt benoemen, kun je ervoor zorgen dat je er de volgende keer op voorbereid bent.
Stel je voor, je komt na een lange dag thuis van je werk, de resten van het ontbijt staan nog dwars door de keuken. Je besluit het schoon te maken en daarna pas te gaan sporten, hup omkleden, shit… al je sportkleding zit in de was. En dat bezwete shirt van gister ga je niet nog een keer aantrekken. Je hoort de voordeur opengaan, je partner komt thuis en trekt een zak chips open. Al met al is jouw moed volledig in je schoenen gezakt. Je gaat naast je partner op de bank zitten, morgen weer een dag.
Waar ging het mis? De drukke dag, de rommel in huis, de vieze sportkleding, de zin in snacks of een beetje van allemaal? Om ervoor te zorgen dat het de volgende keer niet weer leidt tot een zak chips op de bank, is voorbereiding de oplossing. Sta bijvoorbeeld 5 minuten eerder op, zodat je de tijd hebt om de keuken op te ruimen voordat je naar je werk gaat. Leg ’s ochtends je sportoutfit klaar, zo weet je zeker dat die schoon is en helemaal klaar voor jouw workout. En die drukke werkdag? Met 25 minuten Fitchannel, een lekkere douche en een warme joggingbroek voel jij je de hele avond helemaal voldaan.
Als je wil afvallen, fit wil worden of een andere verandering probeert door te voeren in je leven, is het belangrijk dat je kijkt naar hoe het nu gaat. Jezelf leren kennen helpt jou om te ontdekken waar jouw sterke en minder sterke punten zitten en hoe je deze kunt gebruiken om het makkelijk voor jezelf te maken. Als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je je in de supermarkt vaak laat verleiden om een zak chips te kopen, kan je voortaan het hele chipsschap vermijden. Door te weten wat voor jou wel en niet werkt, kom je op de perfecte oplossing voor jezelf.
Is het jou een keer niet gelukt of is het gezonde leven nog niet zo simpel als je had gehoopt? Zie jouw baalmomentjes als een feedbackmomentjes en stap voor stap gaat gezond leven steeds makkelijker. Wil je hier meer over lezen? Dat kan in deze blog.