• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Na lange tijd weer beginnen met trainen: 4 tips
Algemeen

Na lange tijd weer beginnen met trainen: 4 tips

Heb jij Covid gehad en je ritme nog niet teruggevonden? Het lijkt alweer een hele tijd geleden dat Covid ons leven bepaalde. Toch hoor je nog veel om je heen dat mensen het ritme, om weer te gaan sporten, nog niet hebben teruggevonden. Wij leggen uit wat er aan de hand kan zijn en wat je kunt doen om weer aan de slag te gaan.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
09 mei 2022

Conditie: Het komt te voet en het gaat te paard

Als je door Covid (of een blessure) een tijdje uit de running bent geweest, dan is je conditie waarschijnlijk een stuk achteruitgegaan. Je kunt niet meer dezelfde hoeveelheid inspanning en intensiteit aan als voorheen. Je conditie is namelijk iets wat met minder beweging, heel snel verdwijnt.

Wat gebeurt er?

Doordat je minder beweegt en sport, gaat in eerste instantie je uithoudingsvermogen en kracht achteruit. Je kunt nog wel een lesje van Kiaya beginnen, maar waarschijnlijk houd je het niet de hele les vol. Je merkt dit bijvoorbeeld ook bij het opdrukken. Kon je vroeger 10 keer opdrukken, nu is dat waarschijnlijk minder. Hierdoor zal je vetverbrandingssysteem achteruitgaan. Dit komt doordat het aantal energie fabriekjes (mitochondriën) in je spieren afneemt - en deze nemen ook nog eens in kracht af. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer overgaat op koolhydraatverbranding. De kans is groot dat je in gewicht aankomt en je eetgewoonten moet aanpassen (minder eten). Klinkt dit herkenbaar?

Maar je kunt er wat aan doen!

We hebben een aantal stappen en tips voor je op een rijtje gezet:

1. Begin en plan het in je agenda

Met de weekplanner binnen jouw profiel kun je de work-outs in je agenda zetten. Wij sturen je 30 minuten voordat je work-out begint, een SMS. Was je voor Covid 3x in de week aan het sporten? Begin dan eerst weer eens met 1-2 keer per week en bouw het langzaam op.

2. 50% is goed genoeg

Je hoeft niet direct vol gas te gaan. Op halve kracht de les volgen of af en toe een oefening overslaan – geeft helemaal niet. Door zo te beginnen, laat je je lichaam langzaam weer wennen aan het sporten.

3. Variatie!

Ben je een Remy fan en vond je boksen helemaal geweldig? Probeer ook eens een pilates of een yogales. Dit zijn lessen die minder van je uithoudingsvermogen vragen en je spieren weer op spanning te brengen.

4. Vergeet je kracht niet

Veel mensen denken dat fitheid, conditie en uithoudingsvermogen is - maar kracht en stabiliteit zijn net zo belangrijk. Johan en Evy van het programma “Fit voor beginners”, zorgen ervoor dat je niet alleen je uithoudingsvermogen weer opbouwt, maar ook je kracht, stabiliteit en mobiliteit worden aangesproken.

Veel succes!

Team Fitchannel

Deel dit artikel