• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Wat is people pleasen en hoe stop je ermee?
Leefstijl

Wat is people pleasen en hoe stop je ermee?

Geen nee durven zeggen tegen je collega's, baas, familie of vrienden. Alles voor iedereen willen doen, maar er van balen als het moment daar is. Oftewel: people pleasen. Wat is het precies en hoe zorg je dat je ermee stopt?

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
16 november 2022

Misschien heb je vroeger veel moeite moeten doen om erbij te horen. Of gaven je ouders alleen maar complimenten als je iets goeds deed. De oorzaak van people pleasen kan voor iedereen verschillen.

In deze blog zijn verschillende experts aan het woord over people pleasen. Ook geven we tips om ermee te stoppen.

Wat is people pleasen?

"Wanneer we people pleasen negeren we onze eigen behoeftes, gevoelens, verwachtingen en meningen. Dit doen we om anderen boven onszelf te zetten. Waarom? Bijvoorbeeld voor aandacht, affectie, goedkeuring en liefde. Of we doen het om conflicten, kritiek, stress, teleurstellingen en afwijzing te vermijden", vertelt Natalie Lue. Natalie is een voormalig-people pleaser en schrijver van het boek ‘The Joy of Saying No’.

Manipulatie

"People pleasers zien zich zelf vaak als goedaardig of welwillend. En het is niet dat dat niet zo is. Maar pleasers doen vaak goede dingen om de verkeerde redenen", vertelt Natalie. Ze kunnen namelijk niet zonder de acceptatie en validatie van andere mensen. "Je weet dat je een people-pleaser bent als je de volgende zin zegt: 'Na alles wat ik voor je heb gedaan'."

Ontwikkelingspsycholoog en lifecoach Sasha Heinz noemt het ook wel de ziekte van het pleasen. Daarbij is het volgens haar een vorm van manipulatie en hoogstwaarschijnlijk een manier om met angst om te gaan. Sasha licht toe: "Door te people pleasen manage je je eigen angst om niet aardig gevonden worden. Je probeert mensen hun mening over jou te beheersen." Niet goed voor de ander dus, maar vooral niet voor jezelf.

Tekst gaat verder onder de afbeelding >

spring doodle

Afvallen, fit worden of ontspannen?

Meer dan 1000 workouts vanuit huis

Ontdek alle programma's

Mentale klachten

Wanneer je alleen maar bezig bent het managen van je angst ga je als een kameleon door het leven. Je bent zo bezig met aanpassen en ja-knikken dat je jezelf totaal uit het oog verliest. Dit kan woede en wrok veroorzaken. Wat weer kan leiden tot uitbarstingen, passief-agressief gedrag en in sommige gevallen zelfs een burnout.

Wat zijn jouw waardes?

Volgens Sasha is het belangrijkste om te onthouden dat je nooit de controle kan hebben over mensen hun gedachtes en gevoelens over jou. Misschien lijkt het zo. Maar het zijn altijd hun eigen gedachtes over jouw gedrag die hen een emotie laten voelen.

Het enige waar je wél controle over hebt is hoe je overkomt in de wereld. Welke waardes heb jij? En waar sta jij voor? Mensen zullen altijd een mening hebben. Maar wanneer de relatie met jezelf goed genoeg is, zullen deze meningen je ook minder interesseren.

Tips om te stoppen met people pleasen

Vind je het nog moeilijk om nee te zeggen? Probeer dan eens de onderstaande tips:

1. Begin klein

Zeg niet gelijk nee tegen de mensen waarbij je de meeste angst hebt. Begin klein met nee zeggen, of je mening uiten, in situaties die er minder toe doen. En observeer dan het resultaat. Zo kun je er stap voor stap een gevoel bij krijgen.

2. Parkeer de vraag voor 24 uur

In plaats van gelijk ja te zeggen kun je ook het volgende zeggen: "Ik kom er morgen op terug". Zo geef je jezelf de tijd om er iets langer over na te denken. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Wat is het gevolg als ik ja zeg? Of: doe ik dit omdat ik het écht wil of om goedkeuring te krijgen van de ander?

3. Verander je mindset

Twee dingen die je in gedachten kunt nemen zijn: je moet niets en je kan niet alles voor iedereen oplossen. Om te beginnen, jij hebt de regie over je eigen beslissingen. Daarnaast is het zelfs een tikkeltje egoïstisch om alles voor iedereen te willen oplossen. Je ontneemt hiermee namelijk andere mensen een les.

Onthoud dat dit waarschijnlijk al jaren in je systeem zit. En daarom zal het niet binnen een paar dagen opgelost zijn. Geef jezelf de tijd en wees lief voor jezelf bij het opvolgen van deze tips.

Bronnen: The Washington Post, Gray Matter

Deel dit artikel