• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Wat is het ketogeen dieet?
Voeding

Wat is het ketogeen dieet?

Bij een ketogeen dieet eet je nog minder koolhydraten dan bij een koolhydraatarm dieet. Met dit dieet mag je maximaal 50 gram koolhydraten (dit is vergelijkbaar met 1 boterham en 1 banaan aan koolhydraten). Voor de rest haal je je energie uit vetten en eiwitten zoals veel noten, eieren, vet vlees, en vette vis. De reden dat mensen dit dieet volgen is dat het lichaam op een andere manier dan via koolhydraten aan energie probeert te komen.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
22 mei 2019

Het lichaam

Koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot glucose. Glucose is onze leverancier van energie. Glucose ligt in ons lichaam opgeslagen in de spieren en lever. Wanneer de bloedsuikerspiegel daalt in het bloed, geeft normaliter de lever glucose af zodat deze weer stabiliseert. Bij een ketogeen dieet gaat dit net even anders.

Tekort aan koolhydraten/glucose

Als je niet genoeg voorraad glucose hebt in je lever en spieren dan gaat het lichaam een andere manier verzinnen om aan energie te komen. Het schakelt dan over op vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’. Het lichaam (bijvoorbeeld de hersenen) kan deze ketonen gebruiken als energie in plaats van glucose. Het lichaam komt hierdoor in ‘ketose’. Een gezond lichaam kan deze toestand (ketose) vaak wel aan, maar de gevolgen op lange termijn zijn nog niet voldoende onderzocht.

De voor- en nadelen van het ketogeen dieet

De voordelen van dit dieet:

- Het kan je helpen bij het afvallen omdat je langer een verzadigd gevoel hebt doordat je voeding vooral veel vetten en eiwitten bevat.
- Doordat je bijna geen koolhydraten meer eet, neemt je insulineproductie af, dit geeft minder schommelingen in de bloedsuiker. Voor mensen met diabetes kan dit soms een overweging zijn om dit dieet te gaan volgen.
De nadelen van dit dieet:

- Het is nóg moeilijker te volgen dan het normale koolhydraatarme dieet. Je voeding is eenzijdiger, je eet bijvoorbeeld veel vet vlees en hierdoor heb je kans om te veel ongezonde vetten binnen te krijgen.
- Je mist hiermee nog meer voedingsstoffen dan het ‘normale’ koolhydraatarme dieet, zoals vezels, vitamine C en B vitamines.

Bij Fitchannel.com krijg je al vanaf €7,95 per maand toegang tot duizenden recepten en honderden workouts. Ontdek het nu!

Deel dit artikel