• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Wat is de beste tijd om te sporten
Leefstijl

Wat is de beste tijd om te sporten

Op welk moment van de dag je het best kunt sporten, is voor een groot deel afhankelijk van je eigen voorkeuren. De één is nou eenmaal een ochtendmens, de ander een avondmens. Toch heeft het tijdstip waarop jij gaat sporten wel degelijk invloed op je prestaties en resultaten. Doe er je voordeel mee!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
12 mei 2021

De beste tijd om te sporten als je wilt afvallen

Is afvallen jouw doel, dan is de ochtend het beste moment om te gaan sporten. Als je sport op een lege maag, verbrand je namelijk tot 20 procent meer lichaamsvet. Het spreekt voor zich dat dit aan het begin van de dag een stuk makkelijker dan ‘s middags. Uit onderzoek blijkt verder dat een workout voor het ontbijt je minder hongerig maakt, en je helpt de rest van de dag gezondere keuzes te maken. Ook verbrand je gedurende dag meer calorieën als je ‘s ochtends hebt gesport. Een ander voordeel van ‘s ochtends sporten, is dat het makkelijker vol te houden is: volgens Amerikaanse onderzoekers bewegen mensen die vroeg op de dag sporten vaker dan mensen die hun workouts op een ander moment inplannen. Een logische verklaring hiervoor is dat er gedurende de dag veel dingen kunnen gebeuren die je sportplannen doorkruisen.

Het beste tijdstip om te sporten voor je nachtrust

De ochtend is ook het het beste tijdstip om te sporten als je wilt genieten van een goede nachtrust. Als je direct na het opstaan flink gaat sporten, snappen je hersenen meteen dat je wakker bent. Hierdoor geeft je brein ook ‘s avonds beter aan wanneer het tijd is om te gaan slapen. ‘s ochtends sporten laat tevens je bloeddruk dalen, waardoor je ‘s avonds een dipje krijgt als het tijd is om te gaan slapen. Sporten in de avond zorgt juist voor een hoge hartslag en lichaamstemperatuur, waardoor het lastiger is om in slaap te komen en je onrustiger slaapt.

Het beste moment om te sporten als je sterk wilt worden

Ben je geen ochtendmens? Geen probleem! ‘s Middags sporten brengt namelijk weer andere voordelen met zich mee. Als je op een later moment van de dag gaat sporten, is je lichaamstemperatuur hoger, en dat is goed nieuws voor je sportprestaties. Ook produceert je lichaam in de middag meer testosteron dan in de ochtend. Dit hormoon is (voor zowel mannen als vrouwen) cruciaal voor het opbouwen van spiermassa. De hoeveelheid cortisol, het stresshormoon dat vet opslaat het spieropbouw verhindert, is in de middag juist lager. Doordat je hartslag en bloeddruk lager zijn en je lichaamstemperatuur hoger, loop je ‘s middags bovendien minder risico op blessures. Dit maakt het een uitstekend moment om te gaan sporten als je spieren wilt kweken.

Sporten op vaste momenten

Onderzoekers hebben ontdekt dat je lichaam went aan sporten op vaste tijdstippen. Als je altijd stipt op hetzelfde moment traint, of het nu zeven uur ‘s ochtends, een uur ‘s middags of vier uur ‘s nachts is, ben je op dat moment sterker en neem je meer zuurstof op. Ook zal je minder vermoeidheid voelen. Consequent sporten op dezelfde tijden kan dus zeker voordelen hebben!

Het beste moment van de dag om te sporten bepaal je zelf!

De conclusie van dit alles? Dat is dat je zelf bepaalt wanneer het de beste tijd is om te sporten! Elk tijdstip heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen, die gekoppeld zijn aan verschillende doelen. Gelukkig is je lichaam flexibel en past het zich aan. Wel is het verstandig om een vast moment op de dag te kiezen voor je trainingen. Het vooraf inplannen van je trainingen is sowieso handig, omdat de kans groter is dat je ook daadwerkelijk gaat sporten!

Deel dit artikel