• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Wat doet suiker eigenlijk met je lichaam?
Algemeen

Wat doet suiker eigenlijk met je lichaam?

Suiker zit in heel veel producten. Van koekjes en frisdrank tot pastasaus en zelfs brood. Het maakt eten vaak lekkerder, maar te veel suiker kan vervelende effecten hebben op je lichaam. In deze blog leggen we op een simpele manier uit wat suiker met je doet, en waarom het slim is om er bewust mee om te gaan.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
05 april 2025

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker is een soort koolhydraat. Je lichaam gebruikt het als brandstof. Als je iets met suiker eet, wordt dat in je maag en darmen snel omgezet in glucose (bloedsuiker). Die glucose komt in je bloed terecht en zorgt voor energie. Handig, want je hersenen en spieren kunnen niet zonder. Maar: als je er te veel van binnenkrijgt, raakt je lichaam uit balans.

Wat doet suiker met je energie?

Suiker geeft je snel energie. Dat lijkt fijn, maar het effect is vaak van korte duur. Je bloedsuiker stijgt snel, maar daalt daarna ook weer snel. Dat zorgt voor een dip: je voelt je moe, prikkelbaar of krijgt opnieuw trek in zoet. Hoe vaker je lichaam deze snelle pieken en dalen moet opvangen, hoe vermoeider je je uiteindelijk kunt gaan voelen.

Wat doet suiker met je huid?

Te veel suiker kan ook invloed hebben op je huid. Het verhoogt de kans op ontstekingen in je lichaam, wat acne en een doffe huid kan veroorzaken. Daarnaast tast suiker de elasticiteit van je huid aan, waardoor je huid er sneller ouder uit kan gaan zien. Vooral bewerkte suikers (zoals in snoep, koek en frisdrank) kunnen dit effect versterken.

Wat doet suiker met je hormonen?

Suiker heeft invloed op je hormonen. Als je veel suiker eet, moet je lichaam veel insuline aanmaken. Insuline helpt om glucose uit je bloed op te nemen. Maar als je lichaam hier te vaak een beroep op moet doen, raakt het systeem uitgeput. Dit kan leiden tot schommelingen in je hormonen en op de lange termijn zelfs tot insulineresistentie, een voorstadium van diabetes type 2. Daarnaast kan een teveel aan suiker je honger- en verzadigingsgevoel in de war brengen, waardoor je steeds meer trek krijgt.

Hoeveel suiker is oké?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om niet meer dan 10% van je dagelijkse calorieën uit vrije suikers te halen, dat zijn toegevoegde suikers of suikers uit sap, honing of siroop. Voor een volwassene komt dat neer op zo'n 50 gram per dag. Dat lijkt veel, maar zit al snel in een glas frisdrank en een ontbijtkoek.

Hoe ga je slim om met suiker?

Je hoeft suiker niet helemaal te vermijden. Het gaat om de balans. Kies vaker voor producten zonder toegevoegde suiker, lees etiketten en wees je bewust van verborgen suikers. Fruit bevat ook suiker, maar zit boordevol vezels, vitamines en antioxidanten, en past dus prima in een gezond eetpatroon.

Let op hoe je lichaam reageert. Als je vaak moe bent, veel trek hebt of last hebt van je huid, kan het geen kwaad om je suikerinname eens onder de loep te nemen. Kleine aanpassingen kunnen al snel een groot verschil maken.

Deel dit artikel