• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Waarom vegetarisch eten?
Voeding

Waarom vegetarisch eten?

Vegetarisch eten doe je vaak niet zomaar. Een aantal redenen waarom (af en toe) vegetarisch eten goed is, vind je hier.

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
05 april 2019

Vleesvervangers

Een maaltijd zonder vlees wordt door velen al snel gezien als ‘saai’. Voor veel mensen is de maaltijd niet compleet zonder een stukje vlees. Maar wist je dat je ook eindeloos veel lekkere vegetarische variaties kan maken met groenten, peulvruchten, noten, ei en kaas? En wil je toch dat ‘vleesgevoel’? Tegenwoordig zijn de vleesvervangers niet meer van echt te onderscheiden en je kan ook zelf heerlijke vegaburgers maken. Probeer bijvoorbeeld eens onze groenteburgers.

Bewerkt en rood vlees

Vlees bevat eiwitten, B-vitamines en ijzer, daardoor kan onbewerkt vlees bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Echter, wanneer je te veel bewerkt en rood vlees eet, kan dit een hoger risico geven op een beroerte, diabetes type 2, darkanker en longkanker.
Het advies van het Voedingscentrum is daarom dan ook om per week niet meer dan 500 gram vlees te eten, waarvan 300 gram rood vlees. Daarbij bevat bewerkt vlees veel verzadigd vet en zout en heeft het een sterker verband met de hiervoor genoemde ziektes dan rood vlees.

Eet meer groente

Een vegetarische maaltijd bevat over het algemeen meer (verschillende) groenten, peulvruchten en noten. Gemiddeld eten we deze producten te weinig, geen slecht idee dus om (een dagje) geen vlees te eten en zo de groente inname te verhogen.

Het klimaat

Als je bekend bent met de Netflix-documentaires “What the health?” en “Cowspiracy”, dan weet je dit waarschijnlijk al. Een dagje geen vlees eten heeft niet alleen een positief effect op de dieren en je eigen gezondheid, maar ook op het klimaat. Wereldwijd is voedsel namelijk verantwoordelijk voor ruim 25 procent(!) van de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft van die vervuiling wordt daarbij veroorzaakt door dierlijke producten. Een goede reden dus om een vegetarische dag te houden!

Deel dit artikel