Waarom je vaker paddenstoelen moet eten

Voeding 14 februari 2020

Waarom je vaker paddenstoelen moet eten

Hoeveel weet jij over paddenstoelen? Weet jij welke voedingsstoffen leveren? Zijn ze rauw ook eetbaar? Zijn paddenstoelen nu eigenlijk gezond of zijn de meeste giftig?

Laten we beginnen met wat paddenstoelen eigenlijk zijn. Ze worden vaak gezien als groente, maar dat klopt niet. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels.

Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende, maar ook oesterzwam, portobello, shiitake en chanterelle zijn aardig bekend. Er bestaan meer dan duizend soorten paddenstoelen, echter is maar een klein deel eetbaar. Een groot deel is dus giftig. Vooral de wilde paddenstoelen. Je kan ze zowel rauw eten als gebruiken tijdens het koken. Je kan ze stoven, smoren, bakken, grillen, noem maar op.

Je moet alleen wel oppassen als je te veel rauwe champignons eet. Rauwe champignons bevatten namelijk agaritine en mogelijk is dit in grote hoeveelheden schadelijk voor ons. Deze stof wordt bij verhitten onschadelijk gemaakt, daarom kan je er wel grote hoeveelheden van worden eten als je het verhit tijdens het koken.

Welke voedingsstoffen leveren paddenstoelen?

Ze zijn rijk aan eiwit en vezels. Ze bevatten ook veel vitamine B2, foliumzuur, kalium en selenium.

Waarom zijn ze zo gezond?

  • Paddenstoelen hebben een gunstig effect op je weerstand. Je bent beter bestand tegen virussen en bacteriën.
  • Stoffen in paddenstoelen kunnen het cholesterol verlagen en ontstekingen verminderen. Ze hebben ook een antioxidante werking wat gunstig is voor je gezondheid.


Wist je het volgende al over paddenstoelen?

  • Dat paddenstoelen helaas geen goede vleesvervanger zijn? Ze bevatten wel veel eiwit en voldoende vitamine B1, maar te weinig ijzer en vitamine B12 om vlees te vervangen.
  • Je champignons het beste kan schoonmaken met een borsteltje of een stukje vochtig keukenpapier? Onder de kraan houden wordt afgeraden omdat ze vocht opnemen.
  • Dat paddenstoelen voor 90% uit water bestaan en dat ze daarom zo erg slinken met koken?
  • Je ze het beste in de koelkast kan bewaren?


Genoeg reden om wat vaker paddenstoelen te gaan eten. Maar in welke gerechten zijn paddenstoelen nu lekker?


Paddenstoelen zijn lekker door

  • Een pasta gerecht. Bijvoorbeeld met tagliatelle, hüttenkäse, parmezaanse kaas, spinazie en een mix van gebakken paddenstoelen.
  • Een ei gerecht. Bijvoorbeeld op toast met roerei en gebakken champignons.
  • Belegd op een zelfgemaakte pizza of op een hartige taart.
Peggyverhoef
Peggy Verhoef Diëtist, coach en personal trainer

Mijn naam is Peggy Verhoef, diëtist, coach en personal trainer. Ik schrijf met veel plezier blogs rondom gezondheid, voeding en sport. Ik heb een tijd lang training gegeven aan zwangere vrouwen en vrouwen die recentelijk bevallen waren. Mijn affiniteit met sport is groot, zelf doe ik aan yoga, fitness en hardlopen.