• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Een expert legt uit: Waarom je 's ochtends moe wakker wordt
Leefstijl

Een expert legt uit: Waarom je 's ochtends moe wakker wordt

Waar we als kind zijnde alles op alles zetten om niet op tijd naar bed te hoeven, kunnen we nu vaak niet wachten om weer heerlijk ons bed op te zoeken. Maar, de volgende ochtend vinden we het vaak weer moeilijk om eruit te komen.

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
29 maart 2019

Slaap je wel genoeg?

Eén van de meest voorkomende redenen van vermoeidheid bij het opstaan, is dat je simpelweg niet genoeg slaapt. De meeste mensen hebben 7 tot 8 uur slaap nodig in een periode van 24 uur, vertelt Dr. Shah.

Voel je je tijdens het wakker worden nog neerslachtig en/of slaperig? Probeer dan je nachtrust iets langer te maken. Als je toch genoeg slaapt, maar je nog steeds futloos voelt, kan het volgens Dr. Shah liggen aan je slaapkwaliteit. Misschien word je meerdere keren wakker of ben je periodes langdurig wakker.

Tip van ons: Een handige app om dit te controleren is Sleep Cycle. Deze houdt gedurende de nacht bij hoe diep je slaapt en wanneer je wakker wordt.

Routine

Buiten dat je meer slaapt moet krijgen, beveelt Dr. Shah ook aan om een routine te creëren voor jezelf zodat je met meer energie wakker wordt: “Zorg ervoor dat de routine elke dag hetzelfde blijft, zelfs in het weekend.” Als het luisteren naar podcasts of het lezen van een goed boek je helpen tot rust te komen, doe het dan gerust. Probeer ook alcohol te vermijden net voor je naar bed toe gaat.

Caffeine

Een ander drankje waar je voor uit moet kijken is koffie. Als je koffie nodig hebt om de dag door te komen, beveelt Dr. Shah het aan dit te vermijden in de middag en avond. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt gedurende de dag. Wanneer je niet gehydrateerd bent kan dit ook zorgen voor een lusteloos gevoel.

Het gevaar van snoozen

Je denkt misschien dat nét die extra 15 minuten slaap het verschil zal maken. Maar wist je dat snoozen helemaal niet goed voor je ritme is? Elke keer dat je op de snooze-knop drukt, moeten je lichaam en je hersenen opnieuw wakker worden en rommel je met je natuurlijke slaapproces. Het is dus veel beter voor je om één wekker te zetten op het tijdstip dat je er echt uit moet. Heb je hier moeite mee? Zorg er dan voor dat je wekker niet naast je bed staat zodat je er echt uit moet om hem uit te zetten.

Bron: Popsugar

Deel dit artikel