• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Tips van de diëtist: Gezonder eten
Voeding

Tips van de diëtist: Gezonder eten

Vind je het soms nog lastig om gezonde voedingskeuzes te maken? Ik geef je een aantal tips!

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
14 januari 2020

1. Water drinken = belangrijk!

Water is onder andere nodig om voedingstoffen te vervoeren in het lichaam en houdt het lichaam op tempratuur. Per dag heb je 2.5 liter aan vocht nodig. Er zit ook al wat vocht in je eten, vooral in groente en fruit zit veel vocht. Maar probeer dagelijks naar 2 liter drinken te streven. Water, thee en koffie zonder suiker zijn de beste opties. Als je dagelijks acht tot tien glazen hiervan drinkt zit je goed.

2. Eet voldoende groente en fruit

Eet jij al groente en fruit bij je ontbijt en lunch? Het is namelijk makkelijk om hiervan een gewoonte te maken. Je kan bijvoorbeeld bij het ontbijt al een appel of banaan door je yoghurt/kwark doen en bij de lunch standaard 150 gram snoeptomaten of snack paprika’s eten. Of misschien vind jij het wel lekker om rond 16:00 uur wat snackgroenten met hummus of yoghurtdip te eten.

3. Kies altijd de volkoren optie

Kies voor volkoren brood, volkoren crackers, volkoren beschuit, volkoren ontbijtgranen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous, volkoren wraps, volkoren pita brood.. én er zijn zelfs volkoren pannenkoeken! Maar die moet je natuurlijk niet dagelijks eten ;-)

4. Houd ritme in het weekend

Probeer in het weekend hetzelfde ritme te houden als doordeweeks. Wijk niet te veel af met de drie hoofdmaaltijden en probeer geen maaltijden over te slaan (en de hele dag te snaaien). Als je dit doet, eet je vaak toch meer calorieën dan wanneer je je aan je drie maaltijden houdt. Daarnaast leveren deze snacks vaak veel verzadigd vet en suikers.

5. Gun jezelf twee luxere producten/momenten in het weekend

Kies voor twee momenten in het weekend wanneer je van jezelf wat luxer mag eten. Heb je een etentje staan? Kies dan dat je óf bijvoorbeeld een uitgebreid hoofdgerecht kiest óf dat je voor het dessert gaat. Of zou je op zondag graag wat uitgebreider willen ontbijten? Doe dit dan, en geniet ervan! Maar kies dan voor een wat calorie armere avondmaaltijd, bijvoorbeeld een zelfgemaakte groentesoep, salade met een broodje of maak een groentegerecht uit de oven.


    Hopelijk lukt het je om je goede voornemens voort te zetten zodat dit straks hoort bij jou nieuwe gezonde leefstijl zodat je er over een tijdje niet eens meer zo veel over hoeft na te denken!

    Deel dit artikel