Je hoopt op een energieboost na het eten van je maaltijd maar het enige wat je krijgt is een flinke inkakker. Hoe komt dat nou eigenlijk? En hoe voorkom je het?
Op de vraag waarom we precies een after dinner dip krijgen zijn meerdere antwoorden te vinden. Zo wordt er weleens gezegd dat het door een snelle stijging van de bloedsuiker spiegel komt. Een andere theorie is dat er meer bloed naar je maag gaat waardoor je hersenen minder bloedtoevoer krijgen. Maar volgens Sander Kersten, hoogleraar voedingswetenschappen van de Wageningen Universiteit, zijn beide theorieën onjuist. Hoe komt het dan wel?
Het is lastig om met 100% zekerheid te zeggen wat het wél is. Maar wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van je after dinner dip is je biologische klok. Alles in je lichaam heeft namelijk een ritme, dus ook je alertheid, stofwisseling, bloedsuikerspiegel, temperatuur, hersenfunctie, hartslag en bloeddruk.
De meeste mensen hebben dan ook een dal in hun alertheid rond een uur of twee ’s middags. En dit valt toevallig net samen met de periode na de lunch. Ook zonder een maaltijd zou dit ritme optreden. Waarom? Je lichaam switcht op dit moment van zenuwstelsel-stand.
Volgens Kersten is dit een wisselwerking: "Je hebt van nature een klok, maar die kun je ook bijstellen. Je biologische klok stelt zich namelijk ook in aan de hand van wanneer je eet." Dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je een jetlag hebt. Eerst is je lichaam even in de war, maar na een tijdje past je biologische klok zich daarop aan.
Waar de dip precies vandaan komt moet dus nog officieel bewezen worden. Maar gelukkig hebben we wel een aantal tips die je nu al kunt toepassen om hem te verslaan. Uiteraard is elk lichaam anders. Daarom raden we je aan alle tips uit te proberen en zo te onderzoeken welke het beste voor jou werken.
Met een wandeling van 15 tot 20 minuten zorg je er al voor dat het voedsel sneller door je spijverteringskanaal gaat. Zo kost het minder energie om je eten te verteren en neem je alle vitamines en mineralen beter op. Let op: doe geen heftige workout na het eten, hier kun je beter een paar uur mee wachten.
Te snel en te veel eten werkt niet bevorderend voor je spijsvertering. Probeer daarom goed en rustig te kauwen, zo krijg je een meer verzadigd gevoel en voorkom je dat je te veel eet.
Wanneer je voor de televisie eet ben je niet bewust met het eten bezig. Zo heb je niet door of je misschien slecht kauwt of te veel en te snel eet. Een keertje voor de televisie eten kan overigens echt geen kwaad, maar probeer wel je aandacht bij het eten te houden.
Wanneer je al gevoelig bent voor een after dinner dip kan een slechte nachtrust dit alleen maar versterken. Zorg ervoor dat je elke nacht 8 uur slaapt. Hierdoor zal ook je lekkere trek in snacks en snoep een stuk minder worden.
Wanneer je intolerant bent voor een bepaald product kost het je lichaam meer energie om op deze te reageren. Merk je bijvoorbeeld dat je altijd een dip hebt na het eten van zuivel? Ga dan eens langs bij je huisarts of een diëtist om dit verder te onderzoeken.
Staat er een saaie meeting gepland net na je lunch? Of een vervelende afspraak net na het avondeten? Probeer je dagen zo in te plannen dat je na een maaltijd iets doet waar je energie van krijgt, in plaats van iets wat je energie kost.
Succes met het verslaan van je after dinner dip!