• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Beginnen met sporten? Zo doe je dat!
Leefstijl

Beginnen met sporten? Zo doe je dat!

Iedereen weet dat sporten goed is voor je lichaam en geest. Toch kan (weer) beginnen met sporten lastig zijn. De eerste paar trainingen gaan meestal nog wel; de uitdaging is om het langere tijd vol te houden. Met de volgende tips voor beginnende sporters zorg je dat je het deze keer wél volhoudt.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
27 juni 2021

Kies een sport die je leuk vindt

Het allerbelangrijkste als je wilt beginnen met sporten, is dat je een activiteit kiest die je leuk vindt. De kans dat je blijft trainen is dan namelijk vele malen groter. En als je volhoudt, komen de resultaten vanzelf. Houd je van bewegen op muziek, kies dan voor een uitdagende dansworkout. Wil je uitgedaagd worden en houd je van afwisseling, dan is een HIIT-workout echt iets voor jou. Doe je het juist liever rustig aan, probeer dan of yoga de workout voor jou is. Sporten die je niets vindt, kun je het best links laten liggen. De kans dat je het op magische wijze leuk gaat vinden is erg klein, en de kans dat je het vol blijft houden dus nog kleiner.

Begin thuis met sporten

Thuis beginnen met sporten is laagdrempelig en vertrouwd. De sportschool kan best een intimiderende plek zijn, omdat iedereen er precies lijkt te weten waar hij of zij mee bezig is. Thuis heb je daar geen last van, en kun je beginnen met sporten op je eigen niveau zonder je om anderen druk te maken. Dit betekent niet dat je je workouts in je pyjama of oude kloffie moet afwerken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat goede sportkleding zorgt dat je beter je best doet en betere resultaten boekt!

Speciaal voor beginnende sporters is er het programma Fit voor beginners met Johan Gerets en Evy Gruyaert. Door een rustige, gestructureerde opbouw kan jij (weer) beginnen met sporten op een haalbaar tempo. Alle spiergroepen, conditie en flexibiliteit komen aan bod, zodat jij fit en gezond van start gaat!

Plan je workouts in

Hoewel je, zeker thuis, kunt sporten wanneer je wilt, is het belangrijk je workouts in te plannen. Van uitstel komt immers vaak afstel. Zet je trainingen in je agenda, en maak zo een ‘afspraak’ met jezelf. Die zeg je immers niet zomaar af. Breng ook je gezinsleden op de hoogte van je trainingsschema. Zo kunnen ze je stimuleren en voorkom je dat er allerlei andere activiteiten tussendoor komen.

Neem een trainingspartner

Een trainingsmaatje is een uitstekende manier om gemotiveerd te blijven als je begint met sporten. Als je samen je workouts doet terwijl je elkaar aanmoedigt, ga je vaak net even wat dieper dan je in je eentje zou doen. Ook buiten de trainingen om is een trainingsmaatje handig: je kunt samen bespreken wat goed gaat of tegen welke problemen je aanloopt. En wanneer je samen afspreekt om te gaan trainen, zul je deze afspraak nóg minder makkelijk afzeggen dan die afspraak met jezelf.

Stel doelen

Als je begint met sporten, moet je het rustig opbouwen. Toch helpt het om doelen te stellen. Begin klein, met concrete doelen die je op korte termijn kunt halen. Tien kilo afvallen is bijvoorbeeld typisch een voor de langere termijn. Probeer liever tien herhalingen van een bepaalde oefening te maken, of een oefening een minuut vol te houden. Loop je hard, dan kan je doelstelling bijvoorbeeld zijn om 10 minuten lang onafgebroken te bewegen. Elk doel dat je haalt voelt als een kleine overwinning en stimuleert je om door te gaan. Zo haal je vanzelf dat grote langetermijndoel.

Deel je succes

Het halen van je doelen is nog leuker als je ze deelt met anderen. Als je geen trainingspartner hebt, kun je je successen delen met vrienden, familie of een online community. De positieve feedback die je ontvangt, moedigt je aan om door te gaan. Ook als het even tegenzit, helpt het om dit met anderen te delen.

Kies voor goede begeleiding

Goede begeleiding is onmisbaar als je begint met sporten. Je moet immers wel weten hoe je je oefeningen veilig uitvoert, en hoe je je trainingen opbouwt en indeelt. Ook iemand die je motiveert als je even geen zin hebt, is geen overbodige luxe. Veel mensen huren hiervoor dan ook een personal trainer in. Maar als je je dit niet kunt of wilt veroorloven, is thuis sporten met Fitchannel gelukkig een prima alternatief. Bij Fitchannel train je onder deskundige persoonlijke begeleiding, maar dan op afstand. Je krijgt een duidelijk trainingsschema en wordt ook op het gebied van voeding ondersteund. Bovendien kun je je ervaringen delen met de online Fitchannel community. Kies een sport die bij je past en probeer meteen je eerste workout!

Mark over voeding
Deel dit artikel