• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Thuis gym maken
Leefstijl

Thuis gym maken

Een thuisgym biedt veel voordelen. Je kunt trainen wanneer je maar wilt, bespaart reistijd en hoeft nooit meer te wachten tot je aan de beurt bent. Zo bereik je snel je persoonlijke doelen. Maar wat heb je eigenlijk nodig voor je eigen gym? Fitchannel helpt je graag op weg!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
05 mei 2021

Wat heb je nodig voor een thuis gym?

Het goede nieuws is dat je voor een thuis gym eigenlijk helemaal niet zo veel nodig hebt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar de basisingrediënten zijn wat ruimte en een solide vloer. Hulpmiddelen zijn lang niet altijd nodig, aangezien je veel fitness oefeningen thuis zonder gewichten of apparaten kunt uitvoeren. Bij deze oefeningen maak je gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Een matje of bankje zijn dus vaak de enige accessoires die je nodig hebt!

Thuisgym maken: Waar moet de ruimte aan voldoen?

Als je een thuisgym wilt maken voor thuis sporten, kun je dit bijvoorbeeld doen in een garage, tuinhuis, slaapkamer, kelder of op zolder. Ook je woonkamer kun je tijdelijk omtoveren tot homegym, met spullen die je na je training weer makkelijk kunt opbergen. Controleer wel altijd of de vloer sterk genoeg is voor een stevige workout. Je zult in je gym waarschijnlijk flink tekeer gaan, of je nu gewichten gebruikt of niet. Voorzie de ruimte ook altijd van genoeg ventilatie en goede verlichting. Zo kun je veilig en gezond sporten.

Thuisgym inrichten

Als je eenmaal een ruimte geschikt hebt gemaakt, kun je je thuisgym inrichten. Zoals gezegd, kun je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Begin daarom met de basics, en bouw je thuisgym stap voor stap verder uit. Als aanvulling op je bodyweight exercises kun je bijvoorbeeld resistance bands, een kettlebell en een setje dumbells aanschaffen. Ook een optrekstang neemt relatief weinig ruimte in beslag, en is niet al te duur. Wil je serieus spieren kweken, voeg dan een squatrek, halterstang, halterschijven en een bankje toe aan je thuisgym. Een alternatief voor een setup met losse stangen en gewichten is een krachtstation. Het nadeel van dit soort multifunctionele thuis workout sets is dat ze duurder zijn en minder techniek en coördinatie vereisen. Hierdoor zijn ze minder effectief.

Thuisworkout oefeningen

 • Burpees
 • Squats
 • Plank
 • Push-up
 • Sit up

In een thuisgym zijn ongelofelijk veel oefeningen mogelijk. Voor veel oefeningen heb je geen apparatuur of hulpmiddelen nodig. Bekende bodyweight oefeningen om af te vallen en fit te worden zijn bijvoorbeeld squats, push-ups, burpees, en de plank. Heb je een rijk uitgeruste home gym, dan kun je ook aan de slag met bekende krachtoefeningen als de bench press, shoulder press, deadlift en pull-up. Als je cardio wilt doen, kun je bijvoorbeeld touwtjespringen. Zorg dat al je spiergroepen aan bod komen, wissel af en train niet te zwaar. Weet je niet zo goed hoe dit werkt, dan heeft Fitchannel een lading uitdagende fitness schema’s en workouts voor je!

Thuis sporten met Fitchannel

Sport thuis met de programma's van Fitchannel. Bereik je sportieve doelen!

Alles voor jou om fit te blijven
 • 1000+ gevariëerde workouts
 • Voedingsschema's & recepten
 • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
 • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel