• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Proteïne, de bouwstenen voor je spieren!
Voeding

Proteïne, de bouwstenen voor je spieren!

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: shakes, repen, drankjes… producten met proteïne worden steeds populairder. Niet gek, als je bedenkt dat proteïne een belangrijke bouwstof voor je lichaam is. Maar waarom is proteïne zo belangrijk? En hoeveel heb je ervan nodig? In deze blog in samenwerking met onze partner Lindahls Kvarg vertellen we je alle ins and outs over proteïne!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
26 oktober 2021

Proteïne, een ander woord voor eiwit

Proteïne is een ander woord voor eiwit, een voedingsstof die iedereen nodig heeft. Proteïnen geven ons energie en dragen bij aan de opbouw en het herstel van onze spiermassa. In Nederland hebben we een heel gevarieerd eetpatroon en krijgen de meeste mensen al voldoende proteïnen binnen. Eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten, maar ook in vlees, vis, melk, kaas en eieren en… de kwark van Lindahls! En dat is precies de reden waarom Lindahls goed past binnen het voedingspatroon van mensen met een actieve levensstijl.

Herstel en versterking van je spieren

Proteïnen helpen namelijk mee aan het herstellen en versterken van je spieren. Maar hoe dan? Dat komt door de aminozuren! Proteïnen zorgen ervoor dat jouw lichaam zowel calorieën (ook wel energie) als aminozuren opneemt. Door de aanvoer van aminozuren herstellen en versterken jouw lichaamscellen. En sterkere lichaamscellen zorgen ervoor dat jij – na een stevige sportprestatie – sneller herstelt en binnen no time weer klaar bent voor een volgende work-out! Klinkt als kleine superstofjes toch? Dat zijn ze zeker, maar ons lichaam maakt slechts 9 van de 20 verschillende aminozuren die we nodig hebben zelf aan. Daarom is voeding dus zo belangrijk. Door volop te variëren met eiwitrijke producten, zorg je ervoor dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt en fit blijft.

Hoeveel proteïne heb je nodig?

Je weet nu waarom proteïnen – of eiwitten dus - zo belangrijk zijn. Maar hoeveel heb je er nu daadwerkelijk van nodig? Normaal heeft een volwassene genoeg aan 0,8 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Maar ben jij een fanatiek sporter, dan heb je meer eiwitten nodig. Pas je eiwit inname daarom aan op basis van je sportroutine. Sport je veel en intensief? Dan heb je een dagelijkse dosering tussen de 1,5 tot 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Voorbeeld: een fanatieke sporter van 70 kg heeft dus minstens 105 gram proteïne per dag nodig. Hoeveel jij nodig hebt is dus gewoon een kwestie van uitrekenen. En om alvast vooruit te rekenen: één portie Lindahls Kvarg (100g) bevat alvast 10g aan proteïne, tel maar uit die winst!

Voor en na het sporten

Als je intensief sport is het extra belangrijk om te letten op een dagelijks, gespreide eiwitinname. Door de eiwitten gedurende de dag te verdelen, maak je het voor je lichaam namelijk makkelijker om ze te benutten. En dat willen we natuurlijk! Probeer daarom elke twee/drie uur 20 tot 25 gram eiwit in te nemen. Ontbijt bijvoorbeeld met een omelet van twee eieren en 1/2 avocado (21g proteïne), neem als tussendoortje een schaaltje kwark van 175g met 25g noten (20g proteïne) en je bent er al. O en vergeet niet binnen twee uur na het sporten extra proteïne in te nemen, want juist dat draagt bij aan een extra spieropbouwend effect!

Een handige – en vooral lekkere – aanrader is de proteïnerijke Lindahls Kvarg. Deze vet- en suikerarme kwark is verkrijgbaar in vijf intens lekkere smaken en geven jou de energyboost die jij én jouw lichaam na een intensieve sportprestatie verdienen. Een keertje uitproberen? Je kan nu ook nog super toffe prijzen in samenwerking met Fitchannel en SPORT 2000 winnen, dus ga snel naar www.win-lindahls.com, koop een actieverpakking en doe mee!

Workout Lindahls
Deel dit artikel