• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Moet ik mij schamen als ik vlees eet?
Leefstijl

Moet ik mij schamen als ik vlees eet?

Je hoort het veel in het nieuws de laatste tijd, vlees eten zou slecht zijn voor je gezondheid. En om de mensen te voorzien van voldoende vlees, hebben de dieren voldoende eten nodig om te groeien.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
29 augustus 2019

De dieren worden met name gevoerd met soja. Om aan deze grote hoeveelheden soja te komen worden er grote hoeveelheden regenwouden gekapt. Dan komt steeds vaker de vraag naar boven: ‘Moet ik mij schamen als ik vlees eet?’.

De negatieve gezondheidseffecten van vlees

Vlees is veelal negatief in het nieuws, dit komt omdat het eten van veel vlees een aantal risico’s met zich mee brengt. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan 100 gram rood vlees per dag eet, verhoog je de kans op het krijgen van een beroerte, diabetes type 2 en darm- en longkanker. Daarnaast geeft het eten van vette vleessoorten een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Bij vette vleessoorten kan je denken aan bijvoorbeeld: worst, gehakt, speklap en karbonade.

Wat bedoelen we met rood vlees?

Met rood vlees bedoelen we vlees dat afkomstig is van een koe, geit, varken of een schaap. Vlees dat afkomstig is van een kip of ander gevogelte wordt gezien als wit vlees. Wit vlees vergroot niet de kans op bovenstaande ziekten.

Wat levert vlees ons?

Vlees levert ons veel vitamines en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, B12, maar ook zink, ijzer, fosfor en seleen. Vlees is van zichzelf ook rijk aan eiwit en vet. Ondanks dat vlees ons veel vitamines en mineralen levert, kunnen we wel zonder vlees. Je kan prima vegetarisch eten en voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Het is wel belangrijk om dan andere extra producten te gaan eten, zoals noten, pinda’s, peulvruchten, ei, vis (als je nog wel vis wilt eten) en/of kant- en klare vegetarische vervangers met toegevoegde vitamine B12.

Bosbranden om soja te verbouwen

Naast dat het eten van vlees risico’s met zich mee brengt, is de productie van vlees een aanslag op het milieu. Recentelijk nog de bosbranden in het Amazonegebied. De meeste bosbranden zijn daar aangestoken door de boeren zelf. Hierdoor kunnen ze dit land gaan gebruiken voor hun landbouw, onder andere dus voor de productie van soja. Dit is zonde want deze regenwouden zijn erg rijk aan biodiversiteit en planten- en diersoorten. Door het vele rook dat er vrij komt bij de bosbranden, komt er nu veel koolstof vrij. Dit is slecht voor de gezondheid van de mens, maar ook voor de opwarming van de aarde.

Oké, en nu? Geen vlees meer eten?

Dat hoeft ook weer niet, maar het kan geen kwaad om eens goed na te denken waarom en hoeveel vlees jij eet. Misschien kan je door kleine stapjes iets minder vlees gaan eten, of kan je een andere keuze maken in het soort vlees dat je eet. Kies bijvoorbeeld voor mager onbewerkt vlees in plaats van vette vleessoorten zoals gehakt. Of kies net iets vaker voor wit vlees in plaats van rood vlees. Misschien is het voor jou mogelijk om één of twee vegetarische dagen in de week te plannen? Of kan je structureel een visdag inplannen en/of misschien vaker een gerecht met ei maken en het vlees laten staan?

Het advies van het voedingscentrum is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, hiervan mag maximaal 300 gram rood vlees zijn.

Deel dit artikel