• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Maaltijden plannen: Hoe doe je dat?
Leefstijl

Maaltijden plannen: Hoe doe je dat?

Hoe doen mensen dat, ervoor zorgen dat er de hele week gezonde maaltijden op tafel staan voor zichzelf en hun gezin? Je vindt het maar knap… Jij bent meer het type persoon die door de weeks rond 17:00 uur stress krijgt omdat je nog niet hebt bedacht wat er straks gegeten moet worden. Daar komt nog bij dat je dan boodschappen gaat doen met een te lege maag en je vervolgens weer met te veel lekkers thuis komt.. Ben jij benieuwd hoe en óf het voor jou mogelijk is om vaker je maaltijden te plannen, zodat je makkelijker gezond en gevarieerder kan gaan eten?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
13 november 2020

Om je nog even te overtuigen waarom maaltijd plannen erg handig kan zijn, de voordelen:

  • Je ervaart minder stress wanneer het bijna etenstijd is. Je hoeft niet elke dag weer te bedenken wat er gegeten moet worden.
  • Je valt niet voor de lekkere dingen die bij de kassa liggen, wanneer je weer met een lege maag nog boodschappen gaat doen.
  • Je geeft minder geld uit. Als je nu maar één keer boodschappen haalt, kom je minder vaak in de verleiding om nog (de ongezonde) extra’s te halen die je eigenlijk niet nodig hebt.
  • Je eet gevarieerd, je plant je maaltijden vooruit en kan verschillende dingen gaan uitproberen, hierdoor eet je niet elke week hetzelfde.
  • Je hebt doordeweeks tijd over. Dit kan je eventueel besteden aan je gezin (of lekker aan jezelf door iets ontspannends te gaan doen). Sommige dagen kan je voor twee dagen koken en heb je die dag erna een uurtje extra.

Hoe pak je maaltijd plannen aan?

  1. Kies een dag en moment in de week uit waarop je tijd hebt om een weekplanning te maken en om de weekboodschappen te doen. Is dit voor jou op zaterdagochtend? Of op je vrije woensdag?
  2. Begin met een weekplanning te maken. Houd hierbij rekening op welke dagen je alleen eet, je partner mee eet of als je een gezin hebt, wie wanneer allemaal thuis eten. Schrijf per dag voor hoeveel mensen er gekookt moet worden en welke maaltijd er wanneer gegeten gaat worden.
  3. Er mag op de weekplanning ook ruimte zijn voor spontaniteit, dus je kan ook 1 dag vrij laten, bijvoorbeeld op een zaterdag of zondag als je vaak niet thuis bent met eten (maar bij familie of vrienden).
  4. Betrek je partner (indien je die hebt) bij het maken van de weekplanning. Zo voorkom je achteraf dat er maaltijden op staan waar de ander geen trek in heeft.
  5. Zet op de weekplanning één of twee maaltijden die je al een hele lange tijd niet gegeten hebt, of nog beter, probeer nieuwe gerechten uit. Hierdoor eet je gevarieerd. Heb je moeite met gezonde maaltijden uitzoeken? Check dan onze recepten database!
  6. Houd één dag in de week over voor overgebleven restjes van de maaltijden. Zo voorkom je dat je dit weg moet gooien want dat zou zonde zijn.
  7. Houd met de weekplanning rekening welke dagen je wel/geen tijd hebt om te koken en welke dagen je partner eventueel kan koken. Is er een dag in de week dat je echt geen tijd hebt om te koken? Zorg dan dat je op zo’n dag een maaltijd klaar hebt staan, dat je bijvoorbeeld de dag ervoor voor twee keer hebt gekookt of dat je eerder al iets hebt gekookt en dit in de vriezer hebt gelegd.
  8. Als je planning helemaal klaar is kan je beginnen aan de weekboodschappen. Dit kan je eventueel ook online doen, dat scheelt weer tijd die je extra aan jezelf of aan je gezin kan besteden.
  9. Dan heb je nu in ieder geval alle boodschappen voor de hele week in huis. Je weet wat je wanneer gaat eten. Zijn er maaltijden die je vooruit moet koken? Wanneer ga je dat doen? Schrijf dit ook op in je agenda.

Tip: indien je nieuwe recepten gaat uitproberen en er zit een topper bij, onthoud die dan zodat je die later nog eens kan inplannen in je weekplanning.

Denk je dat het wat voor jou is? Je kan het in ieder geval een aantal werken proberen om te kijken of het inderdaad meer rust en tijd geeft.

Deel dit artikel