• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
3 tips om love handles kwijt te raken
Leefstijl

3 tips om love handles kwijt te raken

Moet jij je buik inhouden bij het aantrekken van je spijkerbroek? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben last van love handles. En er verschillende manieren om van je love handles af te komen. In dit blog vertellen we hoe love handles ontstaan en geven we tips en oefeningen waarmee je die love handles definitief kunt wegwerken.

Daan
11 januari 2021

Wat zijn love handles?

Love handles zijn de vetrollen boven je heupen. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van love handles. Ze steken vaak net boven de broekrand uit, wat veel mensen als onaantrekkelijk ervaren. Best gek eigenlijk dat deze vervelende vetrollen zo’n lief klinkende naam hebben, aangezien veel mensen er onzeker van worden. We begrijpen daarom goed dat je jouw love handles het liefst zo snel mogelijk weg wilt trainen. Voordat we vertellen hoe je dat doet, is het belangrijk om eerst te weten hoe je precies aan je love handles komt.

Hoe ontstaan love handles?

Het is niet gek dat veel mensen last hebben van love handles. Ze zitten namelijk op één van de plekken waar je lichaam als eerste vet opslaat. Love handles ontstaan doordat een lichaam meer glucose binnenkrijgt dan dat ze verbruikt. Glucose is voornamelijk te vinden in koolhydraten en suikers en het is een belangrijke energiebron voor je organen en spieren. Krijg je echter een te veel aan glucose binnen, dan zet je lichaam de glucose om in vet. Lichaamsvet hoopt zich als eerste op rond de buik, billen, bovenbenen en heupen. Ofwel; precies de plek waar die vervelende love handles ontstaan.

Een andere factor die invloed heeft op het ontstaan van love handles is de hormoonbalans. Een te veel of een gebrek aan een bepaald hormoon heeft invloed op de hoeveelheid vetopslag op een bepaalde plek op het lichaam. Zo leidt een te veel van het hormoon insuline tot extra vetopslag op de plek waar love handles ontstaan. Disbalans in de hormonen ontstaat niet alleen door overmatig ongezond of bewerkt voedsel, maar ook door te weinig beweging en door stress.

Love handles wegwerken

Wanneer je afvalt dan zie je vaak eerder verschil bij bijvoorbeeld je armen en benen dan bij je buik. Buikvet is hardnekkig en het kost vaak tijd om die vervelende vetrandjes boven je spijkerbroek weg te werken. Je kunt het proces versnellen door gezond te eten, meer te bewegen en oefeningen te doen die vetverbranding stimuleren.

Tip 1: Pas je hoeveelheid en type voeding aan

Als je lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan dat het verbrandt, ontstaat een calorietekort wat de verbranding van overtollig lichaamsvet zoals love handles bevordert. We adviseren om zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voeding te eten en je koolhydraat inname te matigen. Laat de bewerkte supermarktproducten voor wat ze zijn en kies in plaats daarvoor voor verse producten. Minder ook met geraffineerde koolhydraten, die je veel in brood, pasta, aardappelen en rijst tegenkomt. Veel mensen eten deze voedingsstoffen bij iedere maaltijd. Pas je eetpatroon aan en kies bij je ontbijt eens voor een stuk fruit in plaats van een boterham, bij je lunch voor een salade en neem ‘s avonds geen pasta maar extra groenten. Het betekent niet dat je nooit meer een koekje mag, maar gezonde voeding kan een groot verschil maken.

Tip 2: Meer bewegen en sporten

Naast dat beweging een enorme invloed heeft op je geluksgevoel, helpt het ook bij het in balans brengen van je hormoonspiegel en bij het verbranden van buikvet. Wil je snel en effectief je love handles weg trainen? Start dan met HIIT training. Dit zijn de zogenoemde High Intensity Interval Trainingen die je overigens ook prima thuis kan doen. Met HIIT-workouts van 25 minuten verbrand je een berg calorieën én bouw je spiermassa op. Omdat deze vorm van training ook nog eens je stofwisseling versnelt verbrand je ook in rust meer calorieën. Een win-win situatie dus!

Tip 3: Vermijd stress

Ervaar je regelmatig stress? Dan zal jouw lichaam meer cortisol hormonen aanmaken. Het hormoon cortisol ontstaat om de schadelijke effecten van stress te verminderen. Vervelende bijkomstigheid is dat dit hormoon ook de vetopslag rondom de buik stimuleert. En daar willen we nu juist vanaf! Goed slapen en regelmatig ontspannen zijn belangrijke factoren bij het reduceren van stress. Zorg voor genoeg rustmomenten en plan regelmatig een activiteit om te ontspannen. Trek je wandelschoenen aan, stap op de fiets of ga een dagje ontspannen in de sauna.

Love handles workout

Zoals met veel vormen van afvallen geldt: alleen je voeding aanpassen of alleen sporten volstaat niet. Wanneer je je love handles wilt kwijtraken, is het belangrijk om alle drie de bovengenoemde tips in je leefstijl te verwerken. Wanneer je namelijk gezond eet en voldoende sport, maar stress een bestaande factor blijft, dan blijft je lichaam cortisol hormonen aanmaken waardoor je je love handles behoudt. Alleen een combinatie aanpak helpt om je love handles kwijt te raken. Combineer deze oefeningen dus met gezonde voeding en vermijd stress.

Voorbeelden van oefeningen waarmee je love handles kunt kwijtraken zijn:

 • Lunges: Een zeer effectieve fitness oefening waarbij je om beurten vooruit stapt met een van je benen en daarbij door je heupen zakt.
 • De plank: De plank is een statische fitness oefening waarbij je je hele lichaam aanspant. Terwijl je op je voeten en ellebogen steunt, houd je je lichaam zo recht als een plank
 • De side plank: De plank, maar dan steunend op één hand en je gezicht en benen naar de zijkant gericht
 • Deadlifts: Een oefening waarbij je een zwaar gewicht optilt in een voorovergebogen stabiele houding, waarbij ook de knieën gebogen zijn
 • De bicycle crunch: Bij de bicycle crunch lig je op de vloer met je handen achter je hoofd. Buig om de beurt een knie naar je toe, die je vervolgens met je elleboog van de tegenovergestelde arm probeert aan te tikken.
 • Bird-dog: Een stabiliteitsoefening waarbij je met handen en knieën op de grond steunt en afgewisseld een hand en de tegenovergestelde been strekt.

Love handles workout met Fitchannel

Fitchannel is een online platform waarbij binnen je persoonlijk omgeving honderden workouts en recepten voor je klaarstaan. Je hebt een eigen MyFitchannel omgeving voor het bijhouden van je resultaten, digitale begeleiding én support van een actieve community!

De programma’s van Fitchannel bieden een perfecte balans tussen training, voeding en rust. Dé factoren die ervoor zorgen dat je die vervelende love handles kwijtraakt.

Waarom Fitchannel?

 • Keuze uit meer dan 800 workout video's
 • Video's op basis van jouw persoonlijk doel
 • Gezonde recepten
 • Persoonlijke benadering voor ieder type lichaam
 • Professionele trainers en voedingsdeskundigen
 • Sportresultaten bijhouden
Afvallen met Carlos Lens
Deel dit artikel