• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Last van hooikoorts? Pas je voeding erop aan!
Algemeen

Last van hooikoorts? Pas je voeding erop aan!

Noëlle is een absolute foodie die non-stop over eten kan praten. Ze gaf haar marketingbaan op om van haar fascinatie voor gezonde voeding haar werk te maken. Nu adviseert ze mensen die last hebben van gezondheidsklachten zoals oververmoeidheid, maag- en darmproblemen en hormonale klachten. Ze deelt hier tips en informatie over voeding en gezondheid. Zo kun jij het optimale uit jezelf halen!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
03 juni 2018

Vorig weekend, toen iedereen zich vermaakte op een festivalletje, was ik gewoon keihard aan het werk. Nou ja onder verzachtende omstandigheden, dat wel. Gewoon thuis, in mijn tuin onder het warme zonnetje! Heerlijk hoor, nooit gedacht dat ik op deze manier werkuren kon maken. Ik prees mezelf dan ook zeer gelukkig. Totdat het noodlot toesloeg. Het begon met een niesje en het eindigde met.. nou eigenlijk, het eindigde niet?! Van onophoudelijk niezen ging het over in een waterval die mijn neus uitkwam en jeukende ogen. Natuurlijk was dit nog niet genoeg en werd het opgevolgd door een verstikkende kriebel, met een blafhoest waar je u tegen zegt. Ik wilde me natuurlijk niet laten kennen en ging aan de slag met licht ondersteunende kruiden, de wc rol paraat en enige discipline om niet in mijn ogen te wrijven. Na ongeveer 3 uur geluidsoverlast bezorgd te hebben in de binnentuin ben ik om 15.00 met mijn ziel onder m’n arm naar binnen gegaan om verder te werken. Gelukkig wisten de pollen mij hier niet te vinden en werd mijn hooikoorts ietsje minder. Nog aan het bijkomen van deze onverwacht heftige bui bedacht ik me: morgen moet dit anders!

Hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is dit jaar heftiger dan normaal en online zijn dan ook veel tips te vinden om deze irritante allergie tegen te gaan. Helaas kom je al gauw uit op het geijkte rijtje met op stip bovenaan: medicijnen. Gevolgd door goedbedoelde adviezen als 'smeer vaseline onder de neus' of 'doe een zonnebril op'. Ik las zelfs ergens: blijf binnen en sluiten ramen en gordijnen... As if, met dit mooie weer. Ik moet hier eigenlijk een beetje om lachen en merk tot mijn verbazing dat een belangrijk punt over het hoofd wordt gezien. Jawel je raadt het al: voeding! Zelfs gerenommeerde gezondheidswebsites informeren hier nauwelijks over. Best wel vreemd eigenlijk, gezien voeding een bron kan zijn van histamine. En laat dit nou net de stof zijn die zorgt voor al die vervelende hooikoorts klachten.

Histamine vermijden

Van nature hebben wij histamine in ons lichaam. Het zit opgeslagen in bepaalde cellen die betrokken zijn bij ons afweersysteem. Als deze geprikkeld worden, zoals bij hooikoorts, dan komt er histamine vrij wat kan zorgen voor een verstopte neus en jeuk. Voedingsmiddelen waar histamine in zit kunnen zulke reacties verergeren of zelf uitlokken. Daarnaast zijn er ook producten die histamine in de cellen vrijmaken in het lichaam. Logisch dus om deze producten tijdens de heftige dagen zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier verminderen de klachten voor een groot deel en geloof me, het werkt! Uiteraard stond ik de volgende dag gelijk op scherp en heb ik mij gehouden aan histamine vrije voeding. De eerste dag merkte ik al gelijk verschil en de tweede dag had ik op een niesje na nauwelijks klachten. Online zijn heel wat lijstjes te vinden met histaminerijke voeding en histamine-vrijmakers, maar om je een handje op weg te helpen hier alvast een aantal belangrijke.

Rijk aan histamine:

- Groenten: spinazie, tomaat, zuurkool

- Fruit: avocado, banaan, druiven, frambozen

- Kaas: zowel belegen, oud als schimmel

- Vis: haring, makreel, sardines en tonijn

- Vlees: varken, lam en wild

- Alcohol: bier & rode wijn

- Overig: bakkersgist, gistextract en soja. Dit zit in veel geproduceerde voedingsmiddelen


Histamine-vrijmakers:

- Groenten: rode biet, verse spinazie, tomaat, rabarber

- Fruit: aardbei, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen

- Kruiden: vanille, kaneel, gember

- Noten en pinda’s

- Schaal- en schelpdieren

- Overig: chocola, eieren

Het is even uitproberen wat de grootste triggers voor je zijn. Dit kan per persoon namelijk verschillen. Voel jij je ellendig en ziek door hooikoorts? Heeft het een negatieve invloed op je dag? Dan is het zeker het proberen waard! Ik ben benieuwd wat jullie bevindingen zijn :)

Noëlle van Seggelen is Orthomoleculair voedingscoach en heeft haar eigen praktijk Vitamin Coach. Voor Fitchannel.com schrijft ze blogs over voeding en de invloed hiervan op onze gezondheid. Volg haar ook op Instagram @vitamincoach.noelle

Deel dit artikel