• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Kun je doelen halen als je slechts twee keer per week sport?
Beweging

Kun je doelen halen als je slechts twee keer per week sport?

Als je naar de fitness- en sportwereld kijkt lijkt het wel of er twee soorten sporters zijn. Sporters die heel serieus aan de slag gaan met schema’s, personal trainers en alles bij houden in apps. Je zou ze ook professionele amateurs kunnen noemen. En sporters die gewoon lekker willen bewegen, 2 of 3 keer per week sporten, thuis, in de sportschool of buiten. Maar moet je bijna semi professioneel met sport bezig zijn om doelen te halen? Zeker niet! Ook als je een paar keer per week sport kun je je doelen behalen. Hoe? Door te focussen op drie dingen:

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
05 november 2021

Consistentie

Het allerbelangrijkste is om consistent iedere week te bewegen en je lichaam uit te dagen. Beter iedere week 2 workouts, dan de ene week 4 en de volgende week geen. Zo bouw je een ritme op waar je lichaam aan kan wennen. Dit scheelt niet alleen een hoop spierpijn, maar maakt het ook een stuk makkelijker om je workouts daadwerkelijk te doen! Zo hou je het langer vol en ga jij je doelen daadwerkelijk bereiken. Vind je het lastig om je workouts structureel te doen? Probeer je sport momenten in te plannen! bij Fitchannel hebben we daarvoor een weekplanner ontwikkeld die je sportmomenten in je agenda zet en je een half uur van te voren een herinnering stuurt!

Weekplanner

Intentie

Als je een workout gaat doen, probeer dan van te voren te bedenken wat je uit de workout wilt halen. Wil je lekker zweten, echt moe worden of je spieren uitdagen? Hoe voelt dat en hoe kan je ervoor zorgen dat je dat gevoel bereikt? Moet je dan sneller bewegen, zodat je conditie wordt uitgedaagd, of juist langzamer, zodat je spieren langer aangespannen blijven? Het is bewezen dat wanneer je met aandacht en een positieve intentie een workout doet, je er meer effect uit haalt. Je staat namelijk niet voor niets op je matje!

Hoe je workout ging, kan je na afloop goed aanvoelen en dat kun je dan weer invoeren na je workout Fitchannel. Welke smiley krijgt jouw workout? En hoe is dat bij de afgelopen workouts geweest? Je kunt zien dat na verloop van tijd de smileys steeds positiever worden – een teken dat je vooruitgaat, je conditie beter wordt en je waarschijnlijk ook aan kracht gewonnen hebt. Hier kun je dan je training op aanpassen, zodat het altijd uitdagend genoeg blijft. Meer over jouw trainingsoverzicht kun je hier lezen.

Mate van ervaren belasting

Trainingsintensiteit

Ons lichaam is er op gemaakt om altijd weer in een evenwichtstoestand terug te keren. Door te sporten, ‘beschadig’ je je spieren, die dan weer herstellen waarna ze sterker worden dan voor de training. En dat voel je – je voelt de vooruitgang. Het lichaam heeft zich klaar gemaakt om een dergelijke training aan te kunnen. Maar als je iedere keer dezelfde hoeveelheid trainingsarbeid doet, dan is het lichaam daar na verloop van tijd aan gewend geraakt en wordt het niet meer sterker.

Men zegt ook wel ‘sporten doet sporten’. Je ziet dat mensen die beginnen met sporten en willen afvallen, fitter of sterker willen worden na verloop van tijd wat vaker of intensiever gaan bewegen. En dat is goed. Door de trainingsintensiteit langzaam op te voeren zul je steeds fitter en sterker worden. Dus probeer gerust eens een extra workout in te plannen, er twee achter elkaar te doen of je niveau omhoog te zetten. Het is wel belangrijk om dit stap voor stap te doen. Loop niet te hard van stapel. Begin rustig en bouw het langzaam op. Zo voorkom je blessures en help je je lichaam geleidelijk aan te wennen aan die nieuwe situatie.

Je zult merken dat je absoluut doelen kan behalen zonder direct een professionele amateur te worden. Veel sportplezier!

Deel dit artikel