• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Koken met de kids
Leefstijl

Koken met de kids

Jong geleerd is oud gedaan! Een tegelwijsheid die iedereen in z’n keuken zou moeten hebben hangen. Als we spreken over het creëren van gewoontes, dan kun je zeggen dat dit toch wel de basis is.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
16 april 2021

Samen koken: educatief én gezellig!

Het (her)kennen van voedingsmiddelen, ontwikkelen van smaak en het leren koken. Het begint allemaal bij het zien gebeuren en na doen. Een belangrijke ontwikkeling om ervoor te zorgen dat je in het latere zelfstandige leven gezonde keuzes maakt en gevarieerd kookt.

Niet alleen zorgt het samen koken ervoor dat de kans groot is dat jouw kind later makkelijker gezondere keuzes maakt, het is heel goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek (pellen, snijden, roeren), het prikkelt de zintuigen en zorgt ervoor dat door alle kennis over bereiden, producten en koken ze er sneller voor open staan om verschillende dingen te proeven en te proberen.

Klinkt zo makkelijk he? Je hoeft alleen maar het goede voorbeeld te geven als ouder en dan komt het wel goed! Natuurlijk is dat niet zo simpel als het klinkt, maar waar begin je?

Stap 1: Leren wat is wat

Hoe heten bepaalde groenten en hoe zien deze eruit? Begin bijvoorbeeld met de kleur groen: komkommer, courgette, spinazie etc. Maak er een spelletje van en laat jouw kind twee groenten kiezen met de kleur van de dag!

Stap 2: Jouw kind als personal assistent

Klinkt chique, hè? Laat haar/hem de groenten opzoeken in de supermarkt schappen. Zo leert hij/zij goed kijken naar wat waar ligt, hoe een groentesoort eruit ziet en dat je er moeite voor moet doen om alles te verzamelen.

Stap 3: Het wassen van de groenten

De kans op een waterballet is aanwezig, maar een beetje water drukt de pret niet. Lekker interactief samen het eten voorbereiden, en een kleine onderliggende hygiëne les ;-).

Stap 4: Het mengen van verschillende groenten met elkaar

Maak je een grote pan met verschillende groenten? Wanneer alle groenten gewassen en (door jou) gesneden zijn is het tijd om alles met elkaar de mengen. Gooi alle groenten bij elkaar, handen in de kom en husselen maar!

Stap 5: Roeren van beslag of sausjes

Misschien is alleen maar groenten niet altijd het meest geliefde gerecht op het menu. Natuurlijk kunnen we dat iets aantrekkelijker maken, zonder pakjes of zakjes uiteraard! Maak samen een lekker sausje voor over de groenten. En is het pannenkoeken dag? Laat dan het roeren van het beslag over aan de mini-chef. Pas op: spetter gevaar!

Stap 6: Helpen met het afmeten van de producten

Een schepje hier, een schepje daar, exacte afmetingen leer je gaande weg. Een beetje uit de losse pols kan juist voor interessante resultaten zorgen.

Stap 7: Groenten/fruit snijden (vanaf 6 jaar)

Tip: Zorg ervoor dat je een veilige schiller hebt of bijvoorbeeld in eerste instantie even handschoenen aantrekt om een bezoekje aan de eerste hulp te voorkomen.

Stap 8: Stap voor stap helpen met bereiden van koude gerechten

Laat het maken van de koude gerechten vanaf nu over aan jouw assistent. Scheelt jou tijd, jij kan direct aan het hoofdgerecht beginnen. Perfect voor een strakke gezinsplanning!

Stap 9: Het meehelpen met de bereiding van de warme gerechten (begin met een eitje/pannenkoeken etc)

Pak een stoel of kruk, til de kleine erop en laat jouw kind chef de cuisine zijn. Zet het vuur voor de zekerheid even op een laag vuurtje en blijf er uiteraard altijd bij staan. Mis je een pannenkoek? Check dan even het plafond.

Stap 10: Uiteindelijk: Het zelfstandig koken

Niets lekkerder dan na een dag werken thuiskomen en er al eten op tafel staat! Jong geleerd is oud gedaan, jij mag de taken af en toe eens lekker overdragen en een extra momentje voor jezelf inplannen. Winning!

Let wel op: Dit is over het algemeen pas vanaf een leeftijd of 12.

Samen koken is natuurlijk niet alleen educatief, het is ook gewoon super gezellig. Even een momentje samen zijn om even later van het resultaat te kunnen genieten. Laat deze momenten niet aan jullie voorbij gaan, gebruik onze gezinsplanner om deze momentjes vast te leggen.

Eet smakelijk!

Deel dit artikel