• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Is je boterham de boosdoener?
Voeding

Is je boterham de boosdoener?

Je leest en hoort er veel over: koolhydraatarm diëten. Weg met de boterhammen, pasta’s en aardappelen. Voor sommigen lijkt het heel goed te werken en dus overweeg je zelf ook om je vertrouwde boterham te schrappen van de boodschappenlijst. Maar waarom eigenlijk?

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
14 maart 2019

Word (nog) niet boos

We vertellen je graag even kort wat zo’n koolhydraatarm dieet inhoudt voordat je boos wordt op je boterham en besluit hem niet meer te eten.

Koolhydraatarm eten in het kort

Als je koolhydraatarm eet haal je je energie voornamelijk uit eiwitten en vetten en maar een klein deel uit koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet eet je 50 tot 150 gram koolhydraten per dag. Ter vergelijking: de Gezondheidsraad adviseert tussen de 200 tot 350 gram koolhydraten per dag voor een gemiddelde volwassen vrouw.

Val je af van koolhydraatarm eten?

Je valt niet af van specifiek koolhydraatarm eten. Je valt wel af wanneer je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Of je nu veel of weinig koolhydraten eet, zolang je minder calorieën eet dan dat je verbrand val je af. Wanneer je weinig koolhydraten eet, eet je vaak veel eiwitten. Dit kan er wel voor zorgen dat je langer verzadigd bent en dus minder eet.

Zijn koolhydraten slecht?

Nee, koolhydraten zijn niet slecht. Sommige koolhydraatrijke producten als volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, fruit en peulvruchten zijn juist hartstikke gezond. Deze bevatten vezels en andere belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Natuurlijk zijn er ook producten rijk aan koolhydraten die niet goed voor je zijn, denk aan koek, snoep en frisdrank. Maar ja, die kan je natuurlijk sowieso beter niet eten.

Balans!

Het belangrijkste is dat een gezond voedingspatroon vindt dat bij je past. Wil je om een bepaalde reden heel graag koolhydraatarm eten en heb je het gevoel dat het bij je past? Gooi die boterham dan het raam uit en ga ervoor. Echter zie je vaak dat mensen een koolhydraatarm dieet niet lang volhouden omdat het voor hen te streng is of onpraktisch.

Denk je dat je minder koolhydraten wil eten maar voornamelijk in de vorm van koek, snoep of andere suikerhoudende producten? Probeer dan eerst eens minder suiker te eten voor je over gaat op een streng dieet. Uiteindelijk is en blijft balans het toverwoord. Eet dus vooral niet te veel en ga voor een gezond voedingspatroon dat je lange tijd vol kan houden. Die volkorenboterham mag dus zeker blijven, smeer er alleen niet iedere dag chocoladepasta op.

Deel dit artikel