• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Is bietensap effectief en veilig voor je sportprestatie?
Voeding

Is bietensap effectief en veilig voor je sportprestatie?

In de zoektocht naar prestatieverbetering, komt de duursporter regelmatig bietensap tegen. Het zou ervoor zorgen dat je meer zuurstof kunt transporteren, dus beter kunt presteren. Met name duursporters zoals hardlopers, wielrenners of roeiers zouden baat kunnen hebben bij het gebruik van dit groentedrankje. Wat is er waar van deze bewering en kun je bietensap op een veilige manier onbeperkt gebruiken?

Image
Dirk Dietist van de Diëtheek
18 juni 2019

Wetenschap

Als we duiken in wat wetenschappelijke studies, dan zien we dat er wel degelijk een prestatiebevordering mogelijk is door het gebruik van bietensap. Al zijn er ook onderzoeken die geen effect op de prestatie laten zien. Er lijkt sprake te zijn van ‘responders’ en ‘non-responders’. Met andere woorden, de ene persoon lijkt wel baat te hebben, de ander niet of minder. Een positief effect is vooral te zien bij minder getrainde. Hoe beter getraind, hoe minder je eraan zult hebben.

Nitraat

Door het sterke vermoeden van een prestatieverbetering, is ook de commerciële markt ingesprongen op dit misschien wel rode goud voor de duursporter. Zo zijn er tal van merken die een geconcentreerde vorm van bietensap aanbieden, waarmee je een ruime hoeveelheid nitraat binnen krijgt via een klein flesje. Nitraat, wat is dat ook alweer? En hoe zorgt nitraat er dan voor dat je misschien wel harder kunt fietsen of rennen? Nitraat is een stof die we voornamelijk terugvinden in groenten zoals spinazie, sla, postelein, paksoi en dus rode bieten. Nitraat wordt in ons lichaam omgezet in nitriet, wat op zijn beurt weer wordt omgezet in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide heeft in ons lichaam meerder effecten, waaronder het verwijden van de bloedvaten en het efficiënter laten werken van de mitochondriën (energiefabriekjes) in onze spieren.

Kun je bietensap dan onbeperkt en veilig gebruiken?

Daar lopen de meningen over uiteen. Critici geven aan dat een te hoge inname van nitraat schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Door nitraatrijke groenten te eten, zal je de aanvaardbare bovengrens nauwelijks kunnen overschrijden. Door frequent en veel gebruik van geconcentreerde bietensap, kan dat wel. Omdat het onduidelijk is of deze overschrijding werkelijk gevaarlijk is, raad het voedingscentrum aan om terughoudend te zijn met het gebruik ervan. Wil je toch graag bietensap proberen? Dan is het verstandig om dit te doen in overleg met een sportdiëtist, die je kan adviseren of, wanneer en hoeveel bietensap je het beste kunt gebruiken.

Bij Diëtheek is het sinds deze maand mogelijk om bij onze locatie Maastricht en Heuvelland nu te kiezen voor een speciaal sportpakket voedingsadvies. Kijk op onze website voor meer informatie.

Deel dit artikel