Heb je je voor vandaag voorgenomen om iets te doen aan je gezonde leefstijl? Heb je bijvoorbeeld een sportles ingepland, heb je besloten vegetarisch te eten of om geen koekje maar een appel te pakken als tussendoortje? Goed bezig!
Maar je zult ook merken dat je motivatie soms wat op en neer kan gaan, soms is het makkelijker om je voornemen ook daadwerkelijk uit te voeren dan andere keren. Eén van de dingen die daar een rol is speelt is je interne motivatie (als je hier nog meer over wilt weten, kijk dan de eerste vlog in deze serie Mind Fit onderaan deze blog!). Daarom gaan we je in deze blog in een paar simpele stappen helpen om jouw interne motivatie, jouw vlam, helderder te krijgen en helpen we je om die in te zetten op de momenten waarop het voor jou moeilijk is je gezonde actie uit te voeren.
De reden dat we een hele blog besteden aan dit onderwerp is omdat jouw interne motivatie je enorm kan helpen om jezelf te motiveren op korte en lange termijn, maar ook omdat je soms uit het oog kunt verliezen waarom je jouw doel ook alweer had gesteld. ’s Ochtends nadat je net bent opgestaan kun je misschien heel goed bedenken waarom je straks na je werk nog even wilt gaan hardlopen, maar als je werkdag erop zit en je komt thuis blijkt het dan lastiger om jezelf ertoe te zetten.
Om te beginnen willen we even zeggen dat dit heel normaal is. Als mensen zijn we erop gebouwd om energie te besparen waar dat kan. Dat hielp ons duizenden jaren geleden om te overleven. Dus als je na een lange dag werk thuiskomt, of je hebt het huishouden gedaan en de kinderen zijn net naar de sportles gebracht, is de eerste neiging die je hebt: “Lekker even zitten.” Dit herkennen veel mensen, maar gelukkig kunnen we helpen om de drempel om dan toch nog actie te ondernemen een beetje verlagen. Dit gaan we doen in twee stappen.
Het is belangrijk dat je eens echt te rade gaat bij jezelf wat precies de reden is dat je jouw gedrag wilt veranderen. In het kader van sporten of gezond eten hoor je bijvoorbeeld vaak het doel ‘ik wil bikini proof zijn als de zomer begint’. Maar de échte reden zit vaak een laagje dieper.
Je wilt dit omdat het je zelfverzekerder maakt of omdat het je vrijer maakt om jezelf te zijn. Door jezelf de volgende vragen te stellen en eerlijk de antwoorden op te schrijven, kun jij ook meer duidelijkheid krijgen over wat jouw interne vlam is om je gedrag te veranderen:
Misschien merk je dat er verschillende redenen zijn om je doel na te streven. Dat is logisch. Het is ook mogelijk om verschillende vormen van motivatie te hebben.
Kijk nu eens goed naar jouw eigen redenen. Bestaat jouw motivatie voornamelijk uit externe verlangens om iets te bereiken?
Of wordt je vooral gemotiveerd door drijfveren die vanuit jezelf komen? Dit is jouw interne motivatie! Dit is de reden waarom jij het écht belangrijk vind om je gedrag te veranderen en vol te houden. Dit is de motivatie die je zoveel mogelijk wilt hebben, omdat het op de lange termijn de sterkste vorm van motivatie is. Externe vormen van motivatie zorgen namelijk dat je afhankelijk bent van factoren buiten jezelf, waardoor jij hier geen controle over hebt.
Waar je je bewust van moet zijn is dat het soms moeilijk is om je heel duidelijk voor te stellen wat het bereiken van je doel je gaat opleveren. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:
“Denk eens aan fruit?”
1. Je denkt nu vast aan een appel, banaan of peer.
“Denk eens aan een sport?”
2. Je denkt nu misschien aan voetbal, tennis, of hockey.
“Denk nu eens aan een gezondere leefstijl?"
3. Hierbij is het lastig een concreet plaatje in je hoofd te maken van hoe dit eruit ziet, wat het ook lastig maakt om je op de lastige momenten te herinneren aan jouw belang bij je doel.
Als jij jouw interne vlam wat duidelijker hebt, kun je deze gaan inzetten om jezelf te motiveren op momenten dat je het lastig hebt. Dit kun je doen door iets te kiezen (bijvoorbeeld een voorwerp, een foto van je kinderen, een quote die je inspireert) dat symbool staat voor jouw interne vlam.
Het idee hiervan is dat als jij hiernaar kijkt, je herinnerd wordt aan de belangrijkste reden voor jou om je doel na te streven. Bijvoorbeeld: een mooie foto van jou en je gezin kan symbool staan voor jou interne motivatie “Ik wil elke week 2x sporten omdat ik gezond oud wil worden en een goed voorbeeld wil zijn voor mijn kinderen.”
Als jij dan na een zware dag moeite hebt om jezelf er toch weer toe te zetten, kan jouw symbool je net dat duwtje in je rug geven om toch de actie te ondernemen om te gaan sporten of de impuls te onderdrukken om een ongezonde snack te pakken.
Wij zijn vooral heel benieuwd naar jouw vlam en symbool dat daarbij hoort. Succes met deze oefening en laat ons in een reactie onder deze vlog weten of je iets aan deze blog hebt gehad!