• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
In shape na de zwangerschap
Algemeen

In shape na de zwangerschap

Je bent super blij met je baby, maar je wordt misschien minder vrolijk als je in de spiegel kijkt en je lichaam ziet. Het liefst kom je weer zo snel mogelijk terug in je oude shape, of in ieder geval, daarbij in de buurt. Veel vrouwen willen na de bevalling weer wat lekkerder in hun vel zitten. In dit blog gaan we in op wat je hieraan kan doen.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
15 mei 2019

In ons vorige blog over ‘sporten na de bevalling’ gingen we in op het beginnen met sporten na de bevalling op een veilige manier. Dit keer zullen we bespreken hoe jij jouw oude shape weer terug kan krijgen. We willen vooropstellen dat wij het belangrijk vinden dat je focust op een gezond herstel en niet alleen op het uiterlijk. Hiermee bedoelen we dat het niet realistisch is om te gaan vergelijken met de lichamen die je voorbij ziet komen op social media, waar je vrouwen ziet die na zes weken weer een strakke buik hebben. Wees je ervan bewust dat de meeste foto’s zijn bewerkt en dat de foto vanuit de “perfecte hoek” is genomen. Vergeet niet dat je negen maanden je prachtige baby hebt gedragen in jouw buik en dat het dus niet meer dan logisch is dat het even duurt om weer te herstellen.

We begrijpen echter dat je toch graag weer je in oude kleren wilt passen en met zelfvertrouwen in de spiegel wilt kijken. Daarom moedigen wij vrouwen natuurlijk aan om weer lekker te gaan bewegen (mits verantwoord) en gezond te gaan eten zodat je dit resultaat eerder bereikt.

Afvallen
Heel simpel gezegd is de basisregel om af te vallen: je lichaam moet meer energie verbruiken dan dat er binnen komt. Voeding is hierbij meestal de meest bepalende factor. Let eens op de portiegrootte en breng in kaart waar jouw valkuilen liggen. Om inzicht te krijgen in je voedingspatroon kan je een app gebruiken. Via zo'n app kan je berekenen wat jouw dagelijkse hoeveelheid aan voedingsstoffen is. We hebben een aantal apps al voor je op een rijtje gezet. Door zo'n app een aantal dagen of weken te gebruiken krijg je inzicht in jouw voedingspatroon. Wil je wat aanpassen? Begin met iets kleins, zoals gezondere tussendoortjes of het nemen van een ontbijt. Heb je deze nieuwe gewoonte onder de knie? Ga dan pas werken aan een nieuw doel.

Borstvoeding
Als je borstvoeding geeft vraagt je lichaam om meer energie en vocht. Daarom adviseren we vrouwen die borstvoeding geven om iets meer te eten en te drinken. De hoeveelheid is afhankelijk van je lengte en gewicht. Over het algemeen is deze te vergelijken met een extra boterham met gezond beleg. Een schaaltje yoghurt, met een handje ongezouten noten is ook al voldoende. Als je borstvoeding geeft val je geleidelijk af. Hiervoor hoef je dus niet op dieet. Een dieet volgens als je nog borstvoeding geeft raden we sowieso af omdat de moedermelk voldoende voedingsstoffen moet bevatten. Als je gezond eet, en op de portiegrootte let, kom je meestal vanzelf weer op je gezonde gewicht.

Heb je moeite met voldoende drinken? Zet dan eens standaard een glas water op het aanrecht of een andere centrale plek in je huis. Elke keer dat je erlangs loopt neem je een paar slokken. Je kan ook wanneer je de baby borstvoeding geeft standaard zelf een glas water drinken.

Workouts
Kies voor workouts, waarbij de aandacht op kracht- en conditie ligt (zoals Carlos, Mark of Kasia). Je zou ook workouts kunnen afwisselen waarbij bij de ene workout de focus heeft cardio (zoals Remy) en de andere op kracht (zoals Radmilo). Bouw dit wel rustig op en begin niet op het niveau dat je had voor de zwangerschap.

Krachtoefeningen maken je spieren sterker en zorgen voor het behoud van je spieren. Hierdoor verbruik je meer calorieën in rust. Denk hierbij aan oefeningen waarbij je de oefening maximaal vijftien keer kan herhalen. Zou je het vaker dan vijftien keer kunnen? Maak dan de oefening zwaarder.

Cardio-oefeningen zijn juist weer positief om je conditie op te bouwen en om bijdrage te leveren aan het calorieverbruik. Het weer beginnen met sporten na de bevalling kan best pittig voor je zijn. Vergeet niet dat wandelen, fietsen en zwemmen ook manieren zijn om calorieën te verbruiken én aan je conditie te werken. Probeer tijdens en na de workouts goed naar je lichaam te luisteren en push jezelf niet tot het einde.

En nog een laatste tip om je lekkerder in je vel te voelen: Benoem per dag drie dingen aan je lichaam waar je blij mee bent… bijvoorbeeld dat je trots bent op je lichaam dat het een (gezonde) baby ter wereld heeft gebracht of dat je blij bent met je mooie lach of ogen. Door dit dagelijks te doen ga je je meer focussen op de positieve eigenschappen van je lichaam en minder op ‘negatieve’.

Deel dit artikel