• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Hoe kun je fit blijven tijdens de winterstop?
Beweging

Hoe kun je fit blijven tijdens de winterstop?

De jaarlijkse winterstop is in volle gang en jouw voetbalschoenen of hockeystick staan inmiddels al even langs de kant. En nu de lockdown nog van kracht is, is een verlenging van de winterstop niet ondenkbaar. Om je lichaam en conditie op peil te houden in deze periode is het belangrijk om te blijven sporten in de winter. Maar waar kies je voor en hoe vaak kun je het beste trainen tijdens een periode die ook voor rust is bedoeld? Lees de tips!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
25 januari 2022

Waarom fit blijven in de winter?

Door vrieskou en sneeuw kun je niet lekker op het voetbal- of hockeyveld staan. Maar wanneer je langer dan een week niet traint, wordt het lastiger om weer aan de slag te gaan. Bovendien verlies je de positieve effecten die je gedurende het jaar hebt opgebouwd. En dat gaat sneller dan je denkt! Dit proces noemen we de training. Simpel gezegd betekent dit dat wanneer je stopt met sporten, je conditie, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en spiermassa afneemt. Dit proces vindt plaats in de eerste twee tot drie weken na het stoppen met trainen. Zonde! Om dit te voorkomen raden we aan om op een gematigde manier te blijven sporten in de winter.

Pak ook je rust

Voordat we vertellen wat goede manieren zijn om fit te blijven in de winter, eerst nog even dit: vergeet niet dat de winterstop ook is ingesteld om je lichaam rust te geven. Waar je het hele jaar door gewend bent om meerdere keren per week op het voetbal- of hockeyveld te staan, is een periode van rust soms even wennen. Is niet erg, zolang je hier maar wel gehoor aan geeft. Trek niet elke dag die sportschoenen aan en plan rustdagen in. Gun je lichaam de ontspanning die het nodig heeft om bij te tanken. Lees een goed boek, kijk een serie of ga eropuit met vrienden. En geniet er ook van om een versnelling terug te schakelen. Zo begin jij straks uitgerust aan de tweede seizoenshelft!

Hoe vaak sporten in de winter?

Om de winterstop op een fitte manier te overbruggen, is het dus van belang om in beweging te blijven. Maar wel met een aangepaste frequentie. Eén of twee keer per week trainen is prima om je lichaam en conditie te onderhouden en fit te blijven in de winter.

Tips voor sporten in de winter

Er zijn verschillende sporten die je kunt doen om fit te blijven in de winter. Denk vooral aan cardio sporten, maar ook krachttraining is aan te raden. Lekker in de buitenlucht, dan pak je ook gelijk wat vitamine D mee. Kom maar door met die fitheid-boost!

1. Hardlopen of fietsen

Lekker sporten in de buitenlucht! Hardlopen of fietsen is een goede manier om fit te blijven in de winter. Zet je benen maak lekker aan het werk. Wanneer je kilometers aflegt, gaat je hartslag omhoog, je bloed gaat sneller stromen en je spieren krijgen meer zuurstof. Kies voor een lekker uptempo achtergrondmuziekje. Koptelefoon op en gaan! Zorg wel voor een goede hardloopuitrusting! Uit onderzoek blijkt dat de verkeerde schoenen een veel voorkomende oorzaak is van hardloopblessures. En die kun je natuurlijk niet gebruiken, als je na de winter weer fit het veld op wilt gaan.

2. Pilates

Weleens gedacht aan pilates? Is dat niet zweverig voor jou als stoere veldsporter? Zeker niet! De winterstop is een perfect moment om je spieren voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen! En pilates is een training die niet alleen je krachtcentrum versterkt, maar ook nog eens helpt met het oprekken van jouw spieren. Dit helpt blessures voorkomen. Op deze manier houd je niet alleen je kracht op peil, maar bereid je jouw lichaam ook voor op een blessurevrij seizoen.

3. Cardioboksen

Leuke afwisseling! Waar je op het sportveld vooral je benen gebruikt, zet je met cardioboksen ook die armen eens even goed aan het werk. 25 minuten knallen gewoon vanuit je eigen huiskamer: je zet je hele lichaam aan het werk, het geeft je metabolisme een boost en je kunt al je energie eruit slaan die je normaal gesproken op het veld kwijt kan. Goede uitlaatklep dus!

4. Thuis sporten met Fitchannel

Onze online fitness programma’s kun je thuis volgen wanneer het jou uitkomt. Tijdens de workouts word je flink aan het werk gezet met verschillende trainingsvormen: cardio, thuis krachttraining of High Intensity Interval Training (HIIT). In intensieve workouts van gemiddeld zo’n 25 minuten verbrand je flink wat calorieën en versterk je je spieren. Een effectieve manier om na de wintersport weer fit terug te keren op het veld door thuis te sporten.

Probeer het vandaag

Wil jij Fitchannel deze winter proberen? Sluit dan een maandabonnement af en probeer het zelf! Alle voordelen van een Fitchannel abonnement, toegang tot het gehele platform, maar dan maandelijks opzegbaar.

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel