• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Hoe houd je je motivatie vast?
Leefstijl

Hoe houd je je motivatie vast?

Vier keer per week sporten, calorieën tellen, stoppen met alcohol, de eerste twee weken gaat het telkens super goed. Je bent gemotiveerd, je gaat het deze keer echt volhouden en je bent helemaal klaar voor “de nieuwe ik”. Herkenbaar?

DSC 1432
Cerianne van Fitchannel.com
03 juni 2021

Last van een dip?

Hoewel je toch echt goed bezig bent geweest en met een vliegende start aan je nieuwe leefstijl bent begonnen, is de vreugde er na enkele weken voor veel mensen vanaf. Die salades zijn toch niet meer zo spannend, de workouts toch nog best wel vermoeiend en langzaam maar zeker word je steeds jaloerser op je partner die op de bank ligt met een zak chips.

Hoe gemotiveerd je ook van start gaat, er komt altijd een moment waarop die motivatie afneemt. Je komt terecht in een dipje, er gebeurt iets in je omgeving of je hebt gewoon geen zin meer. Met deze tips hou jij je motivatie vast en ga jij door tot al jouw doelen bereikt zijn (en stiekem nog een beetje langer).

Tip 1. Stap voor stap

Werken naar een groot doel dat ver in de toekomst ligt, is veel lastiger dan werken naar kleine tussendoelen. Wil je bijvoorbeeld veel gewicht verliezen, een marathon lopen of je conditie verbeteren, stel dan ook tussendoelen op. Hierdoor blijft elk doel haalbaar en realistisch. En elke keer dat je zo’n doel bereikt hebt, word je weer extra gemotiveerd om verder te gaan.

Stap voor stap doelen stellen vinden wij zo belangrijk dat het onderdeel is van onze visie. Wil je daar meer over lezen? Dat kan in deze blog: Onze visie: S.P.E.L.

Tip 2. Vijf weken

In de eerste weken zit je op een soort sportieve roze wolk. Je bent gemotiveerd en toegewijd, het sporten valt nog wel in te plannen en je omgeving houdt rekening met je nieuwe eetpatroon. Maar na een week of 2 is de spanning er af.
Wist je dat uit ons eigen onderzoek is gebleken dat Fitchannel gebruikers die 5 weken lang actief zijn (2-3 keer per week sporten), 50% meer kans hebben om actief te blijven? Na vijf weken is je lichaam al aardig gewend aan de nieuwe beweegroutine en is de roze wolk fase toch echt voorbij. Daag jezelf daarom uit om het in ieder geval 5 weken te proberen. Een belangrijke tip hierbij: bouw het rustig op. Begin met een niveau en een programma dat bij jou past en doe er steeds een stapje bij. Loop je te hard van stapel en heb je mega veel spierpijn? Doe dan een stapje terug, volg een makkelijkere workout, maar geef niet op! Achteraf zul je zien dat die 5 weken voorbij lijken te zijn gevlogen.

Tip 3. Gewoontes bouwen

Tandenpoetsen is een goed voorbeeld van een gewoonte die je al lange tijd doet, zonder erbij na te denken en zonder tegenstribbelen. Om van bewegen net zo’n gewoonte te maken, is het belangrijk om het vaak en met regelmaat te doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddeld 66 herhalingen kost om ergens een gewoonte van te maken. Stel je voor dat je elke week 3 keer zou sporten met Fitchannel. Dan kost het je slechts 5 maanden om dit zo moeiteloos te maken als tandenpoetsen! Wil je het jezelf nog iets makkelijker maken? Sport dan op vaste momenten in de week, dan zit die gewoonte er binnen no time in!

Stap voor stap ga jij van vijf weken naar vijf maanden naar een gezonde leefstijl die je de rest van je leven vast kunt houden. Het leven gaat altijd met vallen en opstaan, blijf daarom doorzetten en ga ervoor!

Deel dit artikel