• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Hoe eten je slaappatroon beïnvloedt en omgekeerd
Leefstijl

Hoe eten je slaappatroon beïnvloedt en omgekeerd

Ken je dat gevoel van laat op de avond nog een zware maaltijd eten en dan moeilijk in slaap komen? Of plotseling wakker worden en niet meer goed kunnen inslapen? Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
13 juni 2022

Het is algemeen bekend dat je spijsvertering je slaapritme beïnvloedt, dit gebeurt vooral als je direct gaat liggen na een zware maaltijd. Eigenlijk maakt je lichaam letterlijk gebruik van de zwaartekracht om een maaltijd ‘te laten zakken’. Ook de activiteiten van je maag en darmsysteem om je maaltijd te verteren, zorgen ervoor dat de kerntemperatuur in je lichaam omhoog gaat – dit zorgt er ook weer voor dat je moeilijker in slaap komt.

Omgekeerd is het ook zo, dat als je slecht en weinig slaapt, dit je eetlust aanwakkert. Als je slecht slaapt wordt er namelijk in je lichaam het hormoon Ghrelin aangemaakt, die eetlust opwekkend werkt. Je krijgt meer en vaker trek. Ditzelfde hormoon, Ghrelin, onderdrukt een ander hormoon, Leptine, dat ervoor zorgt dat je een verzadigd gevoel hebt. Deze combinatie zorgt ervoor dat je meer gaat eten, maar je toch niet verzadigd voelt en dus wéér meer gaat eten.

Hoe ga je hier mee om? We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Probeer 3 uur voordat je gaat slapen niet meer te eten

Wist je dat je lichaam eten sneller verteert in de ochtend en langzamer in de avond? Als je vlak voor het slapen nog een maaltijd eet, blijft er eten in je maag achter waardoor je nachtrust wordt verstoord.

2. Als je toch een beetje trek hebt, drink dan een glas water.

Met een glas water wordt je maag gevuld en geeft je maag-darm systeem een signaal af dat je verzadigd bent, waardoor het trek-gevoel verdwijnt

3. Twaalf tot veertien uur tussen de avondmaaltijd en je ontbijt is goed voor vetverbranding en regeneratie van je lichaam

Het is tegenwoordig heel hip om aan ‘intermittent fasting’ te doen. Eigenlijk doe je dat ook door om 7 uur in de avond te eten en om 8 uur in de ochtend te ontbijten en tussen door niet te eten en alleen water, thee of koffie zonder (haver)melk te drinken. Hiermee geef je je lichaam de gelegenheid om op vetverbranding over te gaan en aan de reparatie van cellen te beginnen.

4. “Break the fast” met een glas lauw water, om de stoelgang op gang te brengen.

Begin de dag goed met een glas lauw water eventueel met citroen. Het water brengt je spijsverteringskanaal op gang en doordat het lauwwarm is, hoeft je lichaam het water niet eerst op te warmen waardoor het sneller effect heeft. Door citroen aan je water toe te voegen, verwijder je toxines en onverteerbare resten van je darmwanden.

5. Zorg dat je ontbijt minimaal 20 gram eiwitten bevat

“Een beschuitje doen met Iemand” is goed voor de liefde maar niet de beste start van de dag. Door ervoor te zorgen dat er 20 gram proteïnen in je ontbijt zitten, zorg je ervoor dat je spieren zich kunnen blijven versterken en niet hoeven te wachten tot de avondmaaltijd, waar van nature meer proteïne in zit. Ontbijt met Yoghurt en/of Kwark met fruit en wat havermout en andere zaden en noten is een perfecte start van de dag.

Succes!

    Team Fitchannel

    Deel dit artikel