• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Het effect van de wintertijd op je lichaam
Leefstijl

Het effect van de wintertijd op je lichaam

De klok gaat een uur achteruit en hiermee start de wintertijd. Een uur langer slapen dit weekend klinkt als muziek in de oren. Maar is dit eigenlijk wel zo fijn en wat voor effect heeft het verschuiven van de tijd op ons lichaam?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
28 oktober 2022

Waarom hebben we een wintertijd?

De wintertijd is onze 'oorspronkelijke tijd’. In de jaren 70 zijn de zomer- en wintertijd ingevoerd vanuit een economisch standpunt. In de zomertijd zou er minder energie gebruikt worden waardoor er bespaard kon worden op de energiekosten. Tegenwoordig is deze besparing al niet meer relevant, maar zijn de zomer- en wintertijd behouden.

Wanneer wij teruggaan van de zomertijd naar de wintertijd wordt de klok een uur teruggezet. Dit zorgt ervoor dat het in de ochtend later licht is en het in de avond eerder donker wordt. De wintertijd is de ‘standaardtijd’ en sluit hierdoor het beste aan bij onze biologische klok.

Een uur vooruit: dit kunnen de effecten zijn

Door de schakeling van de zomertijd naar de wintertijd wordt ons ritme verstoord. Deze verstoring is merkbaar voor de meeste mensen, bewust en onbewust. Zo kan tijdens de dagen na de wisseling je slaapritme verstoord zijn, er meer vermoeidheid optreden en een vermindering in je concentratie optreden. Dit alles kan onze stress verhogen.

Zo vermijd je de effecten van de wintertijd

  • Zorg voor minder licht in de avond zodat je sneller slaperig wordt
  • Om goed wakker te worden in de ochtend zorg je ervoor dat je na de wekker het licht aanzet
  • Zorg voor de juiste temperatuur in de slaapkamer. Hierbij wordt 18 graden gezien als de ideale temperatuur
  • Vermijd middagdutjes. Voor wie moe opstaat zijn middagdutjes vaak de uitkomst. Om ervoor te zorgen dat jij weer in jouw biologische ritme komt kun je na het wisselen van de tijd deze middagdutjes beter vermijden om zo snel mogelijk weer in het juiste ritme te komen

Geniet van je extra uurtje slaap! 😉

Deel dit artikel