De klok gaat een uur achteruit en hiermee start de wintertijd. Een uur langer slapen dit weekend klinkt als muziek in de oren. Maar is dit eigenlijk wel zo fijn en wat voor effect heeft het verschuiven van de tijd op ons lichaam?
De wintertijd is onze 'oorspronkelijke tijd’. In de jaren 70 zijn de zomer- en wintertijd ingevoerd vanuit een economisch standpunt. In de zomertijd zou er minder energie gebruikt worden waardoor er bespaard kon worden op de energiekosten. Tegenwoordig is deze besparing al niet meer relevant, maar zijn de zomer- en wintertijd behouden.
Wanneer wij teruggaan van de zomertijd naar de wintertijd wordt de klok een uur teruggezet. Dit zorgt ervoor dat het in de ochtend later licht is en het in de avond eerder donker wordt. De wintertijd is de ‘standaardtijd’ en sluit hierdoor het beste aan bij onze biologische klok.
Door de schakeling van de zomertijd naar de wintertijd wordt ons ritme verstoord. Deze verstoring is merkbaar voor de meeste mensen, bewust en onbewust. Zo kan tijdens de dagen na de wisseling je slaapritme verstoord zijn, er meer vermoeidheid optreden en een vermindering in je concentratie optreden. Dit alles kan onze stress verhogen.
Geniet van je extra uurtje slaap! 😉