• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
9 health hacks om gezonder te leven
Leefstijl

9 health hacks om gezonder te leven

We willen meer sporten, we willen gezonder leven, we willen meer groenten eten, we willen meer uitgerust zijn en daarnaast ook nog volop kunnen genieten van het leven. Maar hoe doe je dit? En op welke manier kun je kleine veranderingen maken en stap voor stap naar een gezondere levensstijl?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
11 juni 2021

Kleine veranderingen

Grote veranderingen komen niet na een nachtje slapen, jammer hé?! Door dagelijks kleine aanpassingen te maken of jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren zorg je ervoor dat je op langere termijn een gezondere levensstijl ontwikkelt. Verplicht jezelf niet te veel in een keer, maar voeg elke keer kleine veranderingen of nieuwe gewoontes toe. Vul je tijd met extra beweging, maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en hou jezelf soms gewoon eens een beetje voor de gek.

Wij hebben een aantal makkelijke ‘health hacks’ op een rijtje gezet om kleine veranderingen makkelijker te maken en ervoor te zorgen dat je op langere termijn een gewoonte verandert. Gezonder eten, meer beweging en geen excuses meer!

1. Maak in het weekend een planning voor de maaltijden van de komende week

Planning is key. Helemaal op het gebied van voeding zorgt een planning ervoor dat je niet spontaan grijpt naar ongezonde en makkelijke keuzes. Plan de maaltijden van de komende week en doe de boodschappen hiervoor in een keer.

2. Maak het jezelf makkelijk

Water drinken is ontzettend belangrijk, toch is het iets dat wij snel vergeten. Zorg er altijd voor dat water binnen handbereik is door bijvoorbeeld een flesje of een groot glas binnen handbereik neer te zetten.

3. Voorkom verleiding

Die pot met gekleurde snoepjes ziet er natuurlijk hartstikke gezellig uit, maar voor je het weet heb je er zo 5 achter de kiezen. Haal gezonde producten in huis, zet een schaal fruit op tafel. Zo kom je niet in de verleiding om ongemerkt meer te snoepen dan je lief is.

4. Gebruik verloren tijd

Meer beweging! Dat willen we allemaal. Maar een training of lange wandeling kost toch vaak meer tijd waardoor we niet altijd aan voldoende beweging komen. Vul je ‘weggegooide tijd’ op wanneer je ergens op wacht. Sta je te wachten op de koffie? Hup, vul je tijd op met squats, lunges of jumping jacks. Dit zijn toch alweer een aantal momentjes op de dag met extra beweging zonder dat je extra tijd kwijt bent. Niet alleen koffie drinken is een goed moment, herhaal dit ook eens tijdens tandenpoetsen of bijvoorbeeld wanneer je een eitje kookt.

5. Combineer ‘verplichtingen’ met beweging

Even bellen met familie, vrienden of collega’s? Kom van die stoel af en ga aan de wandel tijdens deze gesprekken. Of dit nu rondjes in de woonkamer zijn of een wandeling buiten, gebruik deze tijd voor de dagelijkse stappen.

6. Stiekem groente eten

Niet iedereen komt aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente terwijl groenten ontzettend belangrijk zijn voor ons lichaam. Houd jezelf eens voor de gek door groenten toe te voegen aan gerechten waarbij je het niet direct proeft. Maak bijvoorbeeld een lekkere smoothie met banaan en groenten (spinazie, courgette, boerenkool) of bak muffins met courgette en cacao. Zo krijg je toch dat beetje extra groenten binnen zonder dat je het merkt!

7. Dompel jezelf onder in een koude douche voor een kickstart

Heb je ook zo’n moeite met wakker worden en is koffie normaal gesproken de oplossing? Koffie is natuurlijk lekker en binnen een bepaalde mate geen probleem. Te veel koffie is echter niet goed voor je. Start de dag eens met een koude douche voor een energieke kickstart, je bent gegarandeerd wakker!

8. Vermaak en verbrand

Van de bureaustoel naar de bank, zeker wanneer je thuis werkt een hele korte en makkelijke zet. Wat nou als je vermaak combineert met beweging! Zet het journaal op en wissel 4 oefeningen af tijdens de uitzending, best lekker toch? Zo krijg je het laatste nieuws mee en krijg je wat extra beweging op een dag, twee vliegen in een klap.

9. Zorg er altijd voor dat je een gezonde snack mee hebt als je onderweg bent

De verleiding is op veel plekken groot om een ongezonde keuze te maken. Overal is iets af te halen, uit de muur te trekken of snel te snacken. Zorg dat je voor de gezonde keuze gaat en neem altijd een gezonde snack mee als je naar buiten gaat. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, een bakje met komkommer en wortel of een paar noten.

Kleine aanpassingen voor grote veranderingen!

Welke pak jij morgen op?

Deel dit artikel